5 de junio de 2020, 14:14:25
Sant Just Desvern


Sant Just Desvern, molt per descobrir

Especial L'Estiu al Baix

Por Pere-Juventí Balcells

Vila al costat de Barcelona que ha sabut mantenir la seva essència de poble. Destaca la seva gastronomia, natura i l’edifici Walden 7 com a icona.


Dades bàsiques

Alçada: 122 m
Habitants: 16.927
Superfície: 7,8 km2
Etimologia: el nom prové del antropònim Just, patró de la vila i Desvern fa referència a berce, en la seva forma més antiga. Destaca l’article salat, com Despí, de la seva vila veïna.

Sant Just és un municipi de 17.000 habitants. El 15% de la població de Sant Just Desvern té nacionalitat estrangera, la meitat d’aquestes són europees. Està ben a prop de Barcelona, a tan sols 10 minuts.

Tot i la seva proximitat amb la gran ciutat, Sant Just és un municipi verd, amb la meitat del seu territori integrat al Parc Natural de Collserola. 11m2 d’espai verd, a banda de Collserola i Torreblanca, amb 7.000 arbres d’espai públic i més d’una 30a de parcs. El poble, integrat al Parc Natural de Collserola, destaca per les seves àmplies zones enjardinades i la tipologia urbana i arquitectònica: conserva 25 masies i 10 edificis modernistes repartits pel territori.

A nivell cultural, destaca la Festa Major, la primera setmana d’agost i la seva oferta patrimonial, amb l’Edifici Walden com a obra icònica i amb la que tothom identifica el municipi.

Què visitar?

Molí fariner de Can Pedrosa

Molí fariner hidràulic construït l’any 1306 i que va funcionar fins el segle XVII. Estava cobert de runa fins que va ser restaurat l’any 2001 i es va recuperar bona part de l’estructura.

Can Sagrera

Masia del 1709 restaurada el 1913 per l’arquitecte Marcel·lià Coquillat. Actualment, és una barreja de l’estil inicial barroc i l’estètica noucentista de la reforma de el 1913 en la qual es van fer esgrafiats.

Edifici Walden 7

Construït als anys 70 i situat en els terrenys de l’antiga fàbrica de Ciments Sanson, és una peça arquitectònica de referència i a més hi viuen unes 1000 persones. Té set patis interiors que es comuniquen a través de circulacions horitzontals i verticals. La Xemeneia del Walden, amb 104 metres d’alçada, és una de les més altes d’Europa feta de formigó armat. Sota terra alberga un espai d’oci, a uns 15 metres hi ha un restaurant i al capdamunt un mirador.

Can Ginestar

Antiga masia documentada des de l’any 1403, transformada en estil modernista a partir de l’any 1904. Des de 1978 és propietat de l’ajuntament i es destina a casal de cultura, la biblioteca i altres dependències municipals. És també el lloc d’exposició dels Gegants de Sant Just Desvern.

Església dels sants Just i pastor

Edifici del 1571 que va ser incendiat durant la Guerra Civil i reconstruït durant els anys 40. La porta principal és renaixentista. Sobre el frontó hi ha els sants Just i Pastor flanquejant.

Què fer?

Festa Major de l’1 al 6 d’agost

Sant Just comença la primera setmana d’agost amb molta festa, amb concerts, activitats a l’aire lliure, gegants...

Pujar al mirador de la Xemeneia del Walden 7

Gaudiu de les millors vistes pujant a la xemeneia de formigó armat de 104 metres d’alçada des d’on podreu veure tot Sant Just. Per a accedir al mirador s’ha de contactar amb el restaurant Mirador, a l’avinguda Indústria 12 o al telèfon 93 499 03 42.

Excursió a la Penya del Moro

La Penya del Moro és un turó de 276 metres d’alçada situat al Parc de Collserola des d’on es tenen vistes al delta del Llobregat i les serres del Garraf. En el cim s’hi troben restes d’un poblat iber del segle VI aC, un lactus romà del segle I dC i una torre medieval de finals del segle X.

Tenis i pàdel Mèlich Sportsclub

És un club esportiu, familiar, de lleure i de salut. Un club modern, amb la tecnologia més avançada a les nostres instal·lacions, un espai on podràs practicar els teus esports favorits en un entorn únic i de plena tranquil·litat, envoltat de la naturalesa que gaudim a Collserola. Gaudeix de pàrquing i multitud de serveis.
Telèfon: 938 292 450
Pàgina web: www.melichsportsclub.com

Enjoy elèctrics

En aquest espai podreu trobar al vostre abast, innovació i creativitat junts per impulsar un nou projecte de mobilitat elèctrica una plataforma per a facilitar l’ús del vehicle elèctric de forma pràctica, interessant i atractiva amb ampli i original ventall de propostes per a oferir experiències amb vehicles 100% elèctrics.
Pàgina web: www.enjoyelectrics.com

Hípica Poni Club Catalunya

Gaudeix dels ponis en el primer Poni Club de Catalunya. Fan classes a l’Escola d’Equitació per nens i adults amb ponis i cavalls i a la Petita Escola de Ponis classes per nens de 3 a 7 anys.

On menjar?

El Parador de Sant Just

El Parador de Sant Just és un clàssic de tota la vida a la vila. Esta situat al centre històric de la ciutat
Tipus de cuina: cuina tradicional catalana
Especialitat: tapes creatives i plats per compartir
Preu mitjà: 25€
Horari: De 8 a 23,45 de dimarts a diumenge. Dia de descans: Dilluns
Telèfon: 934 73 01 04
Direcció: rambla de Sant Just, 25

L’Ateneu

Cafè amb gran salons, terrassa, són especialistes en bones carns a la brasa, pels amants de la bona carn, també destaquen els cargols i postres casolans.
Tipus de cuina: restaurant català – uruguaià. Plats de cuina tradicional catalana, pizzes i carn a la brasa
Especialitat: carns a la brasa de llenya estil uruguaià
Preu mitjà: 15-25 euros
Horari: de 9 a 00 de dilluns a dissabte. Dia de descans: Diumenge
Telèfon: 934 73 41 28
Direcció: Carrer Ateneu, 3-5

El Mirador de Sant Just

Restaurant panoràmic i circular enroscat sobre el cilindre de la xemeneia de l’edifici Walden a uns 30 metres d’altura. La seva carta transita per una gastronomia de nivell utilitzant els millors productes locals del Parc Agrari de temporada.
Tipus de cuina: cuina de mercat, tradicional catalana i amb productes de proximitat i de temporada.
Especialitat: plats amb productes del Parc Agrari del Llobregat com el pollastre Pota Blava i la carxofa del Prat.
Preu mitjà: 30-45 euros
Horari: 13:00 a 15:30 i de 20:30 a 23:30 Dia de descans: Diumenges Nit
Altres serveis: Trones, cadires infantils i canviadors, celebracions familiars com comunions, casaments o aniversaris
Telèfon: 934990342
Direcció: Avinguda Industria, 12
Pàgina web: www.elmirador.cat

Des d'aqui pots accedir de forma totalment gratuïta al nostre especial L'Estiu al Baix 2017

El Llobregat.  Todos los derechos reservados.  ®2020   |  www.elllobregat.com