4 de julio de 2020, 7:22:39
Abrera


Abrera, la joia del romànic baixllobregatí

Especial L'Estiu al Baix

Por Pere-Juventí Balcells

Abrera alberga un dels edificis més importants del romànic del Baix, l’Església de Sant Pere (s. X-XI). Altres atractius del municipi són l’ermita de Sant Hilari, el nucli antic i els paratges naturals vora del riu.


Dades bàsiques

Alçada: 105.00 m
Habitants: 9839
Superfície: 19.00 km
Etimologia:Algunes fonts apunten a que el nom d’Abrera prové del llatí Apraria o de l’Àrab al-abriya i fa referència a un lloc situat a prop d’un riu.
Gentilici: Abrerenc/a

Abrera es troba envoltada per un corredor verd, el Torrent Gran, situada a la ribera del riu Llobregat, entre dues zones muntanyoses.

La vila conserva encara l’encant d’una petita població rural que malgrat les transformacions urbanístiques i demogràfiques que han sacsejat la població aquesta manté encara la seva personalitat rural.

El seu privilegiat patrimoni i entorn natural fan que Abrera sigui un poble atractiu per descobrir i gaudir dels paratges naturals a la ribera del riu. D’entre les principals propostes per fer-ho destaca la visita a l’Església de Sant Pere, que encapçala el patrimoni abrerenc, conjuntament amb l’ermita de Sant Hilari, una altra mostra de romànic català molt important.

També destaca l’encant del seu nucli antic, on hi podem trobar l’essència d’un poble que encara recorda com no fa masses anys era una petita població que vivia de la vinya, el blat i l’oli. La seva Festa Major és per Sant Pere, patró local.

Què visitar?

Església de Sant Pere d’Abrera

És una autèntica joia del romànic català i l’obra patrimonial capital de la població. Es tracta d’una església documentada des de 1110, d’estil romànic i edificada segurament a finals del segle XI. Compta amb una nau única, tres absis semicirculars amb lesenes i arcuacions llombardes. El segle XII van ser reformades les parets de la nau i es va construir la porta que es troba en un dels laterals es tracta d’una arca de mig punt, emmarcada per una arquivolta decorada amb un relleu de palmetes sostingudes per dues columnes amb capitells esculpits de forma rudimentària. D’aquella època també és el campanar que s’aixeca a la zona del creuer, un campanar de tres pisos, el primer amb una finestra de mig punt per costat i els altres dos amb finestres geminades. El tercer pis del campanar es va afegir durant la restauració del temple entre els anys 1956 i 1959, per la Diputació de Barcelona.

Curiositat

La parròquia de Sant Pere d’Abrera es troba fins el terme del castell de Voltera, i va ser esmentada el 1110, quan Guillem Ramon, senyor de la baronia de Castellbell va pagar cinc mancusos per la seva dedicació.

Capella de Sant Hilari

L’Ermita està situada al costat de la masia del mateix nom. És una capella preromànica que es va construir sobre les restes d’una antiga vil·la romana. Consta d’una nau capçada amb un absis rectangular, coberta amb volta de canó. A l’interior s’hi pot observar impostes esculpides a l’embocadura de l’absis. La porta i l’ull de bou són d’època moderna. Es troba al camí de Sant Hilari.

Castell de Voltrera

Entre runes trobem restes del que va ser el castell de Voltrera, alçat a dalt del turo dominant de la vall. Trobem documentat des del 996 el terme de voltrera, i el castell com a tal des del 1027. Depenia de la baronia de Castellví i va ser senyorejat pels voltera cap a finals del segle XIV. Després va pertànyer als Sentmenat, als Despalau i als Amat. En plena guerra de Successió hi vivia Josep d’Amat, destacat partidari de Felip V.

Actualment el castell es troba enrunat, en resten escassos vestigis, algun mur, la base d’alguna torre i restes de muralla. L’estructura més ben conservada és l’antiga església de Sant Pere de voltrera. Es troba a la Urbanització de Can Vilalba i és un bé cultural d’interès nacional.

Església de Sant Pere de Voltrera

És una petita capella d’estil romànic d’una sola nau, construïda a mitjan del segle XI, en època de Ramon Guillem de Voltrera. Compta amb un absis semicircular amb dos forats a banda i banda que corresponent a les antigues absidioles. La volta i la façana oposada a l’absis es troben enfonsades, podem apreciar les restes de l’arc triomfal. La volta degué estar decorada amb pintures.

Nucli Antic i edificis d’interès

A inicis del segle XVIII, Abrera tenia poc més d’un centenar d’habitants, que s’agrupaven entorn l’actual carrer major. És per aquest motiu que és tan interessant passejar pel nucli antic d’una població eminentment rural. No resten gaire testimonis d’aquella època, però en podem trobar una bona mostra, Can Martinet, una obra realitzada el 1736, que actualment és un restaurant.

Al carrer de la font hi trobem un grup d’elements que ens indiquen que estem davant una població d’arrels rurals, el pou i els safareigs daten del segle XIX, tot i que el pou podria ser anterior, són un conjunt de gran interès etnològic format per dos safareigs, una font pública, un pou i una sínia metàl·lica (coneguda com la Sínia de Cal Barnet)

Una altra edificació que destaca és Cal Sanmartí, construïda l’any 1920, conserva la seva façana original d’estètica modernista tardana amb un coronament sinuós, baranes de ferro i ús ornamental de la ceràmica. I d’edifici vell de l’Ajuntament, construït entre 1911 i 1929, és un edifici que destaca per la seva gran sobrietat, amb mínimes concessions ornamentals tret del seu coronament.

Una mica més lluny del nucli antic, hi trobem altres edificis que val la pena visitar, com Santa Maria de Vilalba, un edifici d’estil historicista que és l’origen del nucli de Santa Maria de Vilalba. Va ser promoguda per la marquesa de Castellbell al segle XIX. Destaca el seu absis, la seva porta de mig punt, la rosassa i el campanar. La capella es troba adossada a una casa.

Can Sucarrats

Tanca la visita patrimonial d’Abrera, és una masia que data del segle XVIII situada al Camí de Can Sucarrats, a l’altra banda del riu (entre can Vilalba i can Torres). Malgrat les reformes, manté la seva estructura basilical original, amb coberta a dues aigües i gaudeix d’un bon estat de conservació del portal adovellat de pedra tallada.

Mas de Sant Hilari

És una masia del segle XVI-XVII, que es troba al Camí de Sant Hilari. Està situada a la vora del riu, just al costat mateix de la capella homònima. Trobem documentació des de la primera meitat del segle XVII, al “llibre de la cobrança de l’oli” un llibre on es registraven els lliuraments periòdics d’oli a l’església. Destaca la seva estructura basilical, amb planta pis i golfes, coberta a dues aigües. El portal és adovellat i al centre hi podem veure un rellotge de sol.

Què fer?

Un passeig a la vora del riu

El riu Llobregat té una relació molt especial amb la població d’Abrera, ja que, la història, la cultura i l’entorn del municipi estan estretament lligades al riu. És per aquest motiu que no podem marxar d’Abrera sense gaudir d’un passeig per la vora del riu Llobregat al seu pas per Abrera, descobrint els bonic paratges que la ribera abrerenca ens ofereix, ja que en aquest punt el riu té un aspecte que cal destacar, es tracta del darrer punt on el Llobregat encara no ha entrat a l’àmbit més metropolita i consisteix per tant un reservori de biodiversitat a la porta de la regió metropolitana de Barcelona.

A més a més, hi podem trobar l’aqüífer d’Abrera, conegut com a coberta d’Abrera, que hi troba en el riu Llobregat la seva principal aportació d’aigua.

Històricament, el riu també ha estat un espai de comunicació, i és en aquest indret on podem observar com el Llobregat trenca la serralada litoral, en el congost de Martorell, creant un pas que ha esdevingut un punt de trobada entre la fossa Vallès-Penedès, l’anomenat corredor mediterrani (antiga via august) amb Barcelona.

La població compta també amb un projecte de recuperació del bosc de ribera en determinats punts, on ja s’hi han començat a fer actuacions per lluitar contra espècies invasores com la canya. Es vol millorar el potencial d’una zona de gran riquesa, ja que és un punt de gran valor.

Festa Major de Sant Pere

Abrera celebra la seva Festa Major en ple mes de juny en honor al seu patró Sant Pere. Com diu el refranyer popular “Per Sant Pere, festa a Abrera”. Gegants, sardanes, concerts, tot un seguit d’actes que fan gaudir d’una festa dedicada al seu patró.

Celler Can Morral del Molí

Es tracta d’una finca Agrícola i ecològica destinada al conreu de la vinya i la olivera. Trobem cellers de la mateixa casa a Abrera, Martorell i Ullastrell.
A Abrera es realitzen visites enològiques guiades per les vinyes, amb tast de vins i dinars a l’Era. Podreu càtar diferents vins i olis de la casa.
Durant el mes de juny altres activitats (preguntar), amb possibilitat d’esporgar. En arribar el temps de collir el raïm es pot fer la Verema.
Direcció: Masia Can Morral del Molí S/N
Telèfon: 610647161;600921302
Web: www.cellercanmorral.cat

Multicines Abrera

Compta amb 8 sales, accés per a minusvàlids, bar-cafeteria, aire acondicionat, butaques per nens, venta anticipada per telèfon, sessió golfa, sessió matinal, venta d’entrades per Internet, venta per ServiCaixa i aparcament gratuït.
El dia de l’espectador són els dimarts.
Direcció: C. Hostal del Pi, 4
Telèfon: 937707012
Web: www.multicinesabrera.com

On menjar?

Restaurant Cal Martinet d’Abrera

Sabors de l’Horta, una campanya impulsada pel Consell Comarcal de Baix Llobregat, és un restaurant que utilitza en l’elaboració dels seus plats productes característics de la comarca. El restaurant es troba en una Masia del s XVII, situada al bell mig de la població d’Abrera. La seva cuina és tradicional, catalana i de mercat. Ofereixen amanides, carns a la brasa, bacallà amb verdures, sofregits tradicionals, arrossos, cargols i els plats estrella, els postres tradicionals, com mel i mató o crema catalana. Fan menú diari de dilluns a divendres i compten amb una carta de bons vins.
Tipus de cuina: tradicional catalana
Especialitat: cuina Km0, cuina de proximitat
Preu mitjà: 15-30€
Horari: de dilluns a dissabte de 13 a 16h i els divendres i dissabtes també de 21.00 a 23.30h
Altres serveis: accés adaptat, menú grups, celebracions...
Telèfon: 937702861
Direcció: Passeig de l’Església, 6

Restaurant Sant Ermengol

És un lloc ideal per gaudir dels millors crepes, ja siguin dolços o salats en un ambient molt agradable.
Tipus de cuina: mediterrània
Especialitat: entrepans i menjar a la brasa, croquetes de pernil i tapes
Preu mitjà: 15€
Horari: cada dia de 5 a 18h excepte diumenges de 11 a 17
Altres serveis: esmorzars, bar, terrassa, jardí
Telèfon: 937703144
Direcció: Pol. Industrial Santa Armengol, Carrer del Treball, 12

Restaurant Ca La Cilia

Masia Restaurant especialitzat en cars a la brasa, menú diari i de caps de setmana, esmorzars per ciclistes, terrassa exterior amb impressionants vistes panoràmiques.
Tipus de cuina: mediterrània, típica catalana
Especialitat: carns a la brasa
Preu mitjà: 15€
Horari: cada dia de 8.30h a 17.30 i els caps de setmana també fins les 18.30. Dimarts tancat.
Altres serveis: organització d’esdeveniments
Telèfon: 937738943
Direcció: Carretera de Ullastrell km. 9,7 Sana Maria de Villalba (Abrera)
Pàgina web: www.calacilia.com

Des d'aqui pots accedir de forma totalment gratuïta al nostre especial L'Estiu al Baix 2017

El Llobregat.  Todos los derechos reservados.  ®2020   |  www.elllobregat.com