28 de septiembre de 2020, 23:13:32
Pronòstics 2019


L’Hospitalet també dirà adéu a les vies

Por Redacción

Una inversió de 608 milions d’euros permetrà portar a terme el projecte que afectarà les vies de la R2 i R4.


El soterrament de les vies de Rodalies a l’Hospitalet sembla més a prop que mai. Després d›anys demanant que es posés en marxa aquest projecte, per fi sembla que ha arribat el moment. Foment va anunciar el febrer de l’any passat el soterrament de 6 quilòmetres de vies tant del ramal R2 com del R4 i l’esperat intercanviador de la Torrassa. D’aquesta forma aquest any es posa en marxa un estudi informatiu que es realitzarà durant uns 5 mesos aproximadament, podent així començar les obres a principis de l’any que ve. Està previst que la ciutat digui adéu a les vies el 2025.

El projecte, una demanda històrica, compta amb una inversió total de 608 milions d’euros i respon al Pla d’Infraestructures que el Govern de l’Estat va presentar per a Catalunya en el seu moment. Segons va declarar el febrer l’exministre de Foment, Iñigo de la Serna, “es tracta d’una actuació ferroviària, no només urbanística, que planteja millores funcionals per a la xarxa de Rodalies, especialment, amb el Intercanviador de la Torrassa, que va a optimitzar la xarxa vigent, a més d’aportar valor afegit. “Aquestes mesures acabarien amb la bretxa històrica de les infraestructures ferroviàries tant en l’eix des de Vilanova com en el de Vilafranca. En concret a la comarca, a l’Hospitalet es soterraran les vies fins a l’estació de Bellvitge i fins a l’altura del cementiri.

L’intercanviador de la Torrassa ha estat molt reivindicat durant anys ja que permetria oferir un servei més eficient i de qualitat, en connectar tant la R2 i la R4, com també les línies de Rodalies amb les corresponents línies de metro, la L1 i la L9. D’aquesta manera s’evitaria passar per l’estació de Sants per passar a l’eix litoral de la muntanya i viceversa. Gairebé dues dècades els hospitalencs estan esperant un projecte que els va ser promès en reiterades ocasions per part del ministeri.

Comissió de seguiment

La desconfiança existent entre les administracions, a causa del històric d’incompliments i les falses promeses, han estat motiu d’un compromís entre l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i el ministre de Foment per crear una comissió de seguiment que, de manera trimestral , fiscalitzi el procés administratiu i d’execució del projecte. A més, van acordar un conveni de col·laboració en el qual també estarà representada la Generalitat.

És evident que amb aquest any a l›Hospitalet es donarà lloc a grans canvis en qüestió d›infraestructures. El soterrament tan desitjat alliberarà grans espais, per als quals l›alcaldessa ja ha convidat a reflexionar sobre els projectes futurs que podran albergar-se en les franges soterrades. A més, en altres notícies positives per al segon municipi més poblat de Catalunya, Renfe ha adjudicat, per fi, les obres de millora a l›estació de Bellvitge-Gornal, que han de permetre millorar l›accessibilitat d›aquest equipament amb la instal·lació de quatre ascensors. Un cop iniciats, els treballs tindran un termini d’execució d’onze mesos i compten amb un pressupost de gairebé tres milions d’euros.

El Llobregat.  Todos los derechos reservados.  ®2020   |  www.elllobregat.com