Economia

Les retallades atempten contra la democràcia i la salut a la feina

Toni Mora - Secretari General de CCOO al Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

Martes 21 de abril de 2015
Si ens volen fer creure que estem sortint de la crisi jo afirmo que fa temps que la crisi social s’ha instal·lat entre nosaltres, una crisi prefabricada i que és màquina d’empassar-se drets socials i laborals.

La reforma laboral i la seva descarada aposta pel poder empresarial unilateral per modificar condicions de treball i abaratir els acomiadaments ha propiciat en molts llocs una desprotecció efectiva dels treballadors i les treballadores per la via de la laxitud a l’hora d’aplicar la normativa vigent (des de 1995!) en matèria de prevenció de riscos laborals. Malauradament 6 companys van morir al seu lloc de treball l’últim semestre del 2014 al Baix Llobregat i han augmentat un 16,7% els accidents laborals.

A CCOO ens toca i ho fem per ideologia, representativitat, racionalitat i passió reivindicar sempre i especialment en la Diada del 28 d’abril, el Dia internacional de la Salut i Seguretat al Treball que cal fer efectiva la democratització de les relacions laborals. La democràcia a l’empresa exigeix reforçar els drets de participació i consulta dels representants dels treballadors i les treballadores, de les delegades i delegats de prevenció i dels comités de seguretat i salut. Tots els estudis sobre prevenció han demostrat l’existència de l’ “efecte sindicat”: les condicions de treball milloren substancialment a les empreses amb presència sindical.

Cal potenciar la Inspecció de Treball, cal transformar el model legal de mútues subratllant el seu caràcter públic doncs gestionen diners de totes i tots; cap treballador ni treballadora ha de quedar sense protecció i és manifestament il•legal discriminar als treballadors i treballadores temporals aprofitant-se de la por a perdre el lloc de treball.

Mai és moment oportú per no apostar per la salut, però ara és un moment cabdal per reivindicar i lluitar contra una opció ideològica que vol crear una societat dual, amb una classe treballadora fràgil, vulnerable i objecte de precarietat vital i laboral. Ens hi juguem la salut, la qualitat de vida, la vida. III