L’Hospitalet

L’Hospital de Bellvitge fa les noces de plata en trasplantaments de cor

Redacción | Viernes 10 de febrero de 2017

L’equipament sanitari ha realitzat en aquests 25 anys 417 trasplantaments, el que el converteix en un dels centres de referència a Catalunya i Balears



Tot i que l’acte institucional ha estat avui 10 de febrer i que ha servit per retrobar novament a diferents responsables assistencials del centre i altres professionals i pacients, ens hem de remuntar al dia 24 de novembre de 1991. L’Hospital de Bellvitge va passar aquell dia a la història amb el seu primer trasplantament de cor.

Des d’aleshores, el Programa de Trasplantaments Cardíacs ha funcionat de manera ininterrompuda fins a arribar als 417 trasplantaments en les seves noces de plata. 25 anys salvant vides tal i com prova la taxa de supervivència que s’ha aconseguit en l’actualitat i que ascendeix al 95%.

D’aquesta manera, Bellvitge és un centre referent tant per Catalunya com per Balears amb una mitjana de trasplantaments de cor superior als 16 anuals. Al darrer any s’han donat fins a 17 trasplantaments, amb un 30% categoritzats com a urgents, dada que ha incrementat de forma continuada. El perfil tipus del pacient, en aquests 25 anys, és d’un home d’entre 50 i 60 anys.

Tot i les bones dades, hi ha recorregut per millorar. I en aquesta línia d’avançar es troba Bellvitge en l’àmbit de la insuficiència cardíaca avançada i el xoc cardiogènic, que ha obert noves àrees terapèutiques, especialment l’assitència circulatòria mecànica -més coneguda com a ‘cors mecànics-, que han esdevingut un veritable recurs complementari o alternatiu als trasplantaments de cor. En aquest període, s’han implantant un total de 195 assistències (26 al darrer any 2016).