Vidal Aragonés

Tot tornant de la mani del passat 18 de febrer, on molts

Vidal Aragonés | Jueves 02 de marzo de 2017
Durant aquest mes de març, s’aprovaran finalment els pressupostos de la Generalitat, durament batallats durant mesos pel govern neoliberal de Junts pel Sí.

Des del màxim respecte i reconeixement per l’exercici democràtic de participació i presa de decisions per part de la militància de la CUP-Crida Constituent a través del mètode assembleari, difícilment vist en cap altra força política del país, hem de dir que aquests pressupostos ni ajudaran a apaivagar la situació de patiment de les classes populars ni contribuiran a avançar en cap procés d’alliberament nacional.

Aquests pressupostos tenen un marcat caràcter antisocial amb el manteniment essencial de les retallades. No hi veiem cap reversió i les xifres encara queden ben lluny dels comptes aprovats prèviament a l’inici de la crisi. Les dades en àmbits tan importants com salut o educació no milloren, per molt que hi hagi qui els qualifica com «els més socials de la història».

I si, sense revertir retallades ni actuar contra la pobresa, no responen a les necessitats materials més immediates de les classes populars, és perquè responen als interessos d’una minoria de rics i grans empreses. L’exemple més paradigmàtic n’és la fiscalitat: no es toca ni IRPF ni successions ni donacions, mantenint una de les pressions fiscals més baixes per grans rendes i fortunes de l’estat espanyol i bona part d’Europa.
I finalment, l’aprovació dels pressupostos no garanteix la celebració de cap referèndum. L’exercici del dret d’autodeterminació del nostre poble ara depèn exclusivament de la voluntat política del govern del PDeCAT i ERC. De fet, l’aprovació d’uns pressupostos neoliberals que generen rebuig entre una part important de les classes populars, reforcen el ‘processisme’ de JxSí, vinculant sobiranisme i neoliberalisme i impedint així qualsevol eixamplament de la base social. Amb tot, ara toca combatre’ls des del carrer. És des del carrer des d’on sempre s’han guanyat les lluites socials, i esperem fer-ho de la mà de gran part de les companyes de la CUP i de l’Esquerra Independentista, que no estan disposades a incomplir el programa ni renunciar a una història de coherència i compromís amb la classe treballadora. III