Gavà

Gavà celebra les seves particulars Falles, per primera vegada, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Les Falles de Gavà celebren 30 anys de festes a la ciutat
Redacción | Miércoles 22 de marzo de 2017
La Casa de València de la ciutat organitza aquesta festivitat, que culminarà el diumenge 2 d’abril amb la ‘Cremà’

Arriben les Falles, però no només a València. Gavà celebra del 31 de març al 2 d’abril una nova edició de les seves particulars Falles en una any, a més, doblement especial. La celebració compleix trenta anys des de la primera festa a la ciutat, organitzada per la Casa de València de Gavà a l’any 1987, i ho fa, a més, per primera vegada, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, una distinció que la UNESCO ha fet extensiva tots els municipis que planten monuments fallers.

“La cultura valenciana té una presència destacada a la ciutat, que compte amb un nombre molt important de ciutadans d’arrels valencianes, i que està agermanada amb Olocau”, ha dit l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, satisfeta “de que aquesta tradició es mantingui a Gavà, perquè la fa més forta, més plural i diversa. Una festa que tothom gaudeix i que és un focus d’atracció important per a visitants del Baix Llobregat i d’arreu”.

La Casa de València, com dèiem, va organitzar la primera celebració a l’any 1987 i des d’aleshores s’ha repetit de manera continuada a excepció de l’any 2015, per raons pressupostàries.

Pel que fa les activitats programades, el monument faller arribarà a Gavà el 30 de març, al matí, i es plantarà a la plaça de Jaume Balmes. Ja al vespre, 20:30 h, tindrà lloc la presentació de la fallera major adulta i infantil a la Sala de Plens, que tornen a tenir protagonisme a la festa com a ambaixadores: “Enguany anem a totes i tenim falleres majors que presentarem en un acte simbòlic, però amb tot l’ambient valencià d’aquest esdeveniment a fi i efecte de donar-les el renom que mereixen”, ha dit el president de la Casa de València, Sergi Engli.

Dissabte serà torn per gaudir d’una fira comercial i dels millors productes artesanals, a més de la Globotà (13 hores) i la Desfilà de Moros i Cristians (17 hores). Ja en diumenge arribarà el moment gran de la festa amb la tradicional Cremà de la Falla, acompanyat d’un espectacle pirotècnic.