L'altra portada

“Els nens han de viure l’inici de l’escola com una cosa positiva”

Carlos Manzano | Viernes 07 de septiembre de 2018
Olalla Haro, viladecanenca amb més de 30 anys d’experiència com a mestra i fundadora de actividadesinfantil.com, ens explica les claus perquè els nens comencin amb bon peu l’escola.

Olalla Haro, de Viladecans, va estudiar Magisteri i es va especialitzar en Història, ha fet classes a infants i joves de totes les edats des de Secundària fins a Infantil durant més de 30 anys i va crear fa gairebé 10 la plataforma actividadesinfantil.com.

D’alguna manera l’ensenyament és i ha estat la seva vida, per això, les seves recomanacions poden ser claus perquè els pares que portin per primera vegada aquest any els seus fills a l’escola ho facin de la millor manera i amb la facilitat més gran possible.

Recomanacions per als pares i mares
Haro recomana “calma i tranquil·litat” per a tots els pares i mares que portin per primera vegada els seus fills al parvulari, amb 3 anys, perquè és un “procés natural”. L’angoixa no és bona consellera i moltes vegades, aquesta es transmet de pares a fills, creant un clima d’inseguretat a l’inici de la vida acadèmica dels més petits. “Hi ha un procés natural d’adaptació a les escoles, amb molts especialistes els primers dies per poder atendre tots els infants i que l’entrada al parvulari no sigui traumàtica”, emfatitza Haro, basant-se en els seus anys d’experiència a l’etapa infantil i aclarint que durant la seva vida com a mestra mai ha vist “cap trauma per començar a anar al parvulari”.

A més a més, els pares moltes vegades no saben com reaccionar i hi ha una tendència a pensar que el seu fill estarà patint però, segons la mestra viladecanenca, el que realment passa és que “els nens, cinc minuts després que els seus pares hagin marxat, comencen a jugar i a conèixer coses noves, cares noves i a fer nous amics”.

D’altra banda, s’ha d’intentar no sobreprotegir els nens –de la mateixa manera que tampoc se’ls ha de deixar oblidats– i això és clau perquè hi ha molts pares i mares que “demanen entrar al parvulari i s’aferren al seu fill o filla”, explica Haro. “Els nens han d’acostumar-se a anar a l’escola”, afegeix.

Ensenyar que l’escola és un lloc divertit
Realment, l’angoixa i l’ansietat són nervis que es transmeten entre les persones, al cap i a la fi no deixem de ser animals. Tanmateix, Haro aconsella que “els pares estiguin tranquils” perquè “els seus nens estaran bé a l’escola, després els aniran a recollir i els explicaran tot el que hagin fet”. És a dir, sempre “han de viure el començament escolar com una cosa positiva”.

Uns dies abans de començar P3, recomana Haro, els pares han de “preparar els nens dient-los coses com ‘ui, que bé que t’ho passaràs quan vagis al cole’ o ‘veuràs moltes coses i jugaràs amb altres nens’, perquè els puguin entrar amb bon peu a l’escola”. També comences a establir una relació de comunicació perquè més tard el teu fill o filla t’expliqui què ha fet al parvulari. Haro recomana ser “una mica teatrero, una mica actor” perquè “has d’aconseguir que els infants s’emocionin” i entrin amb empenta i tranquils en aquesta nova etapa de la seva vida.