Opinió

Un estiu de llums i ombres al cel i la terra del Delta del Llobregat

Marga Solé | Viernes 01 de julio de 2022

No sé quin tipus de vacances ens esperen enguany: el cost de la vida ja fa setmanes que no para de pujar: subministraments, aigua, llum, menjar, carburants... i, tot i això, les carreteres segur que estaran plenes d’embussos, les platges també... i mentrestant intentem viure o sobreviure, que, al cap i a la fi, és quasi el mateix



Es diu que “a l’estiu tota cuca viu”, i deu ser bastant veritat perquè amb els dies sufocants que hem tingut a mitjans de juny i tot plegat, aquí estem. De moment preparats per a passar un estiu el més agradable possible, i això és el que esperem els ciutadans i també, suposo, els ajuntaments del Baix Llobregat, sobretot els de la costa, que encara no tenen a punt les seves platges.
Quan arriben aquestes dates de fi de curs sembla que tots nosaltres també ja hi estem i per això ja planifiquem. Els alumnes de Batxillerat, la selectivitat, les famílies i persones les vacances i, perquè no dir-ho, els polítics ja van pensant també en les pròximes eleccions que se celebraran la primavera de 2023. Tot plegat provoca una mica de pessigolles per la incertesa de no saber com es pot encarar. En aquest sentit, ja hi ha ajuntaments que han fet una enquesta o baròmetre entre la ciutadania per a conèixer el grau de satisfacció dels seus ciutadans sobre la gestió municipal. En el cas del Prat el que més valoren els ciutadans és la gestió que es fa dels serveis municipals com l’aigua i, en el cas de l’electricitat, l’Ajuntament ja està ultimant el procés de constitució d’una empresa publico-comunitària. Els resultats del baròmetre pinten bé pel govern, però desconec si també ho fan per a la ciutadania.
És evident que el cost de la vida està arribant a uns límits quasi insostenibles per a molts i, pel que sembla, de moment, no farà un pas enrere. De mica en mica, com em deia el meu avi, els rics cada vegada són més rics i els pobres, més pobres. I això com es pot revertir? Millor no pensar-hi massa, ja que no està en les nostres mans, i gaudir d’un estiu molt ben merescut. Si tenim les platges a punt... bé a la del Prat, de moment, encara hi ha zones que semblen un pedregar, però d’aquí a un parell de setmanes el Port ja hi haurà posat la sorra que, com cada any, el mar, amb els temporals d’hivern, se’ns l’emporta a conseqüència del braç del moll adossat.
Hi ha, però una notícia positiva: la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà s’ha compromès amb l’alcalde, Lluís Mijoler, a multiplicar per dos els espais naturals protegits del Delta. Tot plegat per l’exigència de la Unió Europea de preservar més i millor el patrimoni natural i agrícola de la zona. L’ampliació anirà acompanyada d’una major protecció i promoció de l’activitat al Parc Agrari malgrat que aquesta mesura ha posat en alerta als pagesos de la zona.
L’Institut Agrícola i la Unió de Pagesos ja s’han manifestat en contra d’aquestes ZEPA (Zones Especials de Protecció de les Aus) per considerar que arruïnaran el sector agroalimentari existent. Segons el president de la Cooperativa Agrícola del Prat, Agustí García Segovia, “el que caldrà és fer un pla de control d’ocells perquè les plantacions no en poden sortir perjudicades i s’ha de poder plantar el que faci falta ja que som el rebost de Barcelona”. També ha destacat la necessitat de poder construir petits magatzems per els estris del camp i adoptar mesures per controlar i espantar els ocells. “No pot ser que es plantin coliflors i se’ns mengin les llavors”, afegeix.