Cultura

Les mines prehistòriques de Gavà

Miércoles 23 de julio de 2014
Aquest mes volem dedicar la secció d’Història a les mines prehistòriques de Gavà, un conjunt arqueològic de 6.000 anys d’antiguitat del qual podem gaudir tot l’any amb visites per a adults, grups i famílies.

Una manera divertida i molt interessant de conèixer la vida quotidiana dels primers pobladors de Gavà.

Les mines prehistòriques van ser descobertes als anys setanta arrel de les obres de construcció del barri de Can Tintorer, i a la vegada que van
Detall de la variscita, com l’extreta a les mines de Gavà. Foto de Rob Lavinsky
ser destruïdes algunes de les galeries, també va ser l’inici d’uns treballs arqueològics que van culminar en un primer moment l’any 1993, quan el jaciment arqueològic va ser obert al públic. Des de llavors les condicions del Parc Arqueològic han evolucionat per acollir les noves tecnologies audiovisuals i multimèdia per tal d’oferir de la millor manera tota la informació recavada amb anys d’investigació.

Per tal de que us pugueu fer una idea del que podreu veure, intentarem fer un resum que esperem que us desperti les ganes de visitar les mines.

El conjunt de les mines està datat en uns 6.000 anys, començant en el Neolític Antic i arribant al seu màxim desenvolupament durant el Neolític Mitjà, la qual cosa les converteix en una de les mines de galeria més antigues d’Europa, i que van ser explotades durant uns mil anys aproximadament. En aquest context, la societat conviu amb la pesca, l’agricultura i la ramaderia, i a més a més treballaven en les mines, d’on extreien un mineral semipreciós anomenat variscita. Aquest mineral és de color verd, opac o translúcid, que a vegades pot confondre’s amb el jade. Amb aquest mineral fabricaven joies, les quals acabaven sent exportades fora del territori: al sud fins a les terres de l’Ebre i al nord des del Ròdan fins a la zona de Toulusse.

Les investigacions arqueològiques intenten dilucidar quin tipus d’eines eren les utilitzades per treballar tant en l’extracció de mineral com en la manufactura de joies. El que és clar és que no hi havia eines de metall; les eines havien de ser de pedra, os, i fusta. Per extreure el mineral havien de picar la llicorella o pissarra i per fer-ho utilitzaven pics fets amb fusta i una pedra anomenada corneana, que havien de portar de zones properes a Gavà. A més, també empraven cisells d’os de bou, encara que altres tipus d’eina de materials orgànics, com la fusta i materials vegetals, no ens han arribat.

L’estudi de les restes humanes trobades a diferents llocs del jaciment indica que tant els homes com les dones desenvolupaven el treball a les mines, ja que les alteracions als seus ossos així ho demostren. Si bé és cert que aquestes evidències no s’han trobat en les restes de nens, la qual cosa podria indicar que no
Detall de la variscita, com l’extreta a les mines de Gavà. Foto de Rob Lavinsky
treballaven a les mines com els adults, també és cert que hi ha espais molts reduïts a les galeries on, per poder treballar, potser sí que era necessària la presència de nens, fet que, per altra banda, s’ha donat al llarg de la història en diferents èpoques, sobretot a partir de la industrialització, on només els nens petits, per la seva mida, podien accedir a espais reduïts.

Durant el temps d’explotació del conjunt miner, les antigues mines i galeries que deixaven d’utilitzar-se eren reomplertes amb les deixalles de la vida quotidiana, com restes de ceràmica, eines trencades, restes de fauna, restes dels treballs d’extracció de la variscita, etc. Gràcies al seu estudi els arqueòlegs poden fer-se una idea de com era la vida durant el Neolític per als habitants de Gavà. Aquestes mines de vegades també eren reutilitzades com a tombes, on s’han trobat restes humanes acompanyades d’aixovar.

Una de les peces estrelles de la col·lecció del Parc Arqueològic és l’anomenada Venus de Gavà. És una peça de ceràmica que va ser trobada en el rebliment d’un dels pous miners, trencada i incompleta. Representa una figura humana i aparentment femenina, amb dos ulls que semblen dos sols, a sota hi ha el que sembla que és la representació d’un collaret. Té dos petits pits i els seus braços reposen sobre el seu abdomen, on el braç esquerra sembla que cobreix la panxa abultada que recorda la d’una dona embarassada. Als braços també podem apreciar unes estries que probablement representen polseres. La interpretació d’aquesta figura és que es tracta de la representació d’una divinitat relacionada amb el culte a la fecunditat. Aquest simbolisme és habitual en aquesta època, ja que es poden trobar en altres jaciments diferents figures antropomorfes, normalment femenines associades a enterraments.

Jardí amb reproducció de la vegetació del Neolític a l’entrada del Parc Arqueològic


Tot això i més és el que podreu descobrir durant la vostra visita al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà a més d’accedir a una reproducció de les mines a tamany natural, ja que l’accés a les galeries autèntiques podria danyar el jaciment arqueològic. La seva accessibilitat és total, de manera que tothom pugui gaudir de l’experiència de conèixer de primera mà com era la vida quotidiana dels primers pobladors de Gavà. El Parc està obert tots els dies de l’any i d’entre els seus serveis podeu gaudir de la visita guiada que ben segur us apassionarà. ||