Imatge de la Torre Salvana
Miércoles 23 de julio de 2014
L’alcalde, Gerard Segú, ha rebut de mans del Coordinador d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Manuel Buenaño, l’Inventari de masies i elements singulars del municipi, que serà una eina important per gestionar correctament les intervencions en aquest patrimoni, d’especial significació col·lectiva.
A l’acte d’entrega de l’estudi també hi van assistir el gerent de Serveis d’Equipaments, Infrastructures Urbanes i Patrimoni Arquitectòni de la Diputació de Barcelona, Josep Solé; el cap de Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, Joan Closa; i la cap de Secció Tècnica d’Investigació, Catalogació i Difusió de l’SPAL, Raquel Lacuesta. Per part de l’ajuntament, hi van ser presents la regidora de Patrimoni i Turisme, Eva Melús, i l’arquitecte municipal, Josep Saura.
El treball ha estat dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació i s’ha realitzat en el marc del Pla de Concertació, dins del programa de suport a la gestió del patrimoni arquitectònic municipal.
L’inventari té l’objectiu d’identificar, documentar i fer propostes de protecció i d’ús de les masies i altres elements singulars, tant situats en sòl no urbanitzable com en sòl urbà, així com els béns arqueològics i ambientals i paisatgístics. Al document se’n fa una diagnosi exhaustiva per tal que l’Ajuntament disposi d’una nova eina de gestió per planificar les actuacions en el seu patrimoni arquitectònic i, alhora, per difondre’l.
El treball recull 23 elements, organitzats per categories segons el tipus de bé. Ha suposat la confecció de 45 fitxes: tres corresponen a conjunts arquitectònics, que afecten el nucli antic i el lloc del castell; 21, a elements arquitectònics, incloses totes les masies del terme; set, a béns arqueològics i paleontològics, i 14, a la categoria de béns ambientals i paisatgístics. També conté cartografia històrica i planimetria aixecada per al treball, a més de l’estudi del paisatge realitzat a l’SPAL.
D’entre les masies i elements singulars més representatius destaquen la Torre Salbana, Can Julià de la Torre o el castell de Montpedrós, del qual resten moltes més estructures edificades del que s’havia suposat fins ara i que, segons s’indica al document, ha de passar a tenir la categoria de BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional). Especial interès té la constatació de la parcel·lació dels plans agrícoles històrics als marge dret del riu Llobregat (sector del Parc Agrari) i la seva relació amb els masos de muntanya. L’església parroquial és també un monument digne d’estudiar en profunditat atesa la seva complexitat històrica i evolutiva.
Montse Vila ||