Història

El Parc Arqueològic Mines de Gavà

Miércoles 23 de julio de 2014
El Parc Arqueològic Mines de Gavà és un gran centre d’oci cultural on es pot reviure la prehistòria a partir de les restes trobades a les Mines Prehistòriques.

El visitant podrà gaudir de l’experiència d’acompanyar una missió arqueològica en la investigació d’un dels més grans i més ben conservats jaciments neolítics d’Europa Occidental.

A més d’una complexa xarxa minera, que implica uns coneixements avançats de geologia i enginyeria de mines, el jaciment ens mostra una societat avançada, amb unes fortes creences religioses i ens obre les portes a una nova faceta de l’ésser humà: l’intercanvi de béns i coneixements amb altres llocs d’Europa.

Actualment es coneixen unes cent boques de mina, el recorregut més llarg explorat és de 45 metres i la sala més gran té uns 6,5 metres d’alçària, amb una superfície d’uns 16 m². Probablement hi hagi recorreguts i sales més grans que encara són per descobrir. La dimensió del jaciment està estimada en unes 200 hectàrees, és a dir, uns 280 camps de futbol.



El neolític a la Mediterrània
L’inici del que es considera període neolític no va ser simultani a totes les regions que voregen el mar Mediterrani. A les ribes orientals (Palestina, Líban i illa de Xipre) se situa fa uns 9.500 anys; a la Mediterrània central (península d´Itàlia i illes occidentals) en uns 8.500, i a la península Ibèrica no abans de 8.000 anys abans del present. El neolític es perllonga fins fa uns 5.250 anys, amb una evolució que ha fet subdividir-lo en diferents fases.
Resultats de la investigació
Gràcies a la investigació arqueològica sabem que, durant el neolític, a Gavà s’establí una comunitat humana que va extraure variscita del seu subsòl. Hi residí durant un període de temps que s’inicià fa uns 6.000 anys i finalitzà en fa uns 5.000, segons es desprèn de la cronologia relativa establerta a partir dels materials arqueològics recuperats amb excavacions en els rebliments d’algunes mines i de les datacions radiocarbòniques efectuades sobre carbons i ossos procedents dels mateixos rebliments, la datació C14 més antiga obtinguda és de 5.350±190 BP i la més moderna de 4.310±150

La conservació de les mines
Les mines de Gavà, població de l´àrea metropolitana de Barcelona, han estat sotmeses des de la seva descoberta a la pressió urbanística. Davant d’aquest fet, i atesa la seva importància, ha estat necessari protegir-les legalment, cosa que s’aconseguí l’any 1996, quan la Generalitat de Catalunya les declarà Bé Cultural d’Interès Nacional.
Les societats humanes que durant el neolític van viure a les regions mediterrànies no eren uniformes, per això s’han distingit diferents cultures arqueològiques. A les fases antigues pertanyen, entre d’altres, l’anomenada cultura de les coves d’Andalusia, la cardial o montserratina del País Valencià, Catalunya i sud de França, i la cultura de la ceràmica impresa a la Itàlia nord i central. Mentre que a les fases mitjanes o plenes del neolític pertanyen la cultura d’Almeria, la catalana dels sepulcres de fossa, la chasséen de França, les dels vasos de boca quadrada i de la Lagozza a la Itàlia septentrional, la de Diana al centre i sud d´Itàlia i a Sicília i, finalment, la d´Ozieri a Sardenya.

El medi i l´hàbitat
La geografia de l’àrea mediterrània és en general variada. Hi conflueixen les planes, les muntanyes i el mar, i apareix fortament dividida, ja sigui en illes o en petites valls separades per muntanyes. Durant el neolític, el temperament de les condicions ambientals que es produïa des del final del paleolític superior culminà amb l´establiment d´un clima de tipus mediterrani, més àrid que l´anterior, amb pluges desiguals al llarg de l´any, manca d´aigua a l´estiu i menys previsible.



El simbolisme
L’art, les sepultures i, de vegades, una arquitectura religiosa, constitueixen les principals vies per accedir al simbolisme de les societats neolítiques. L’art era naturalista o abstracte, rupestre o moble, aquest gravat o pintat sobre pedra, os o recipients de ceràmica. Destaquen les figures antropomorfes, sovint femenines i vinculades amb cultes a la fecunditat. Poc freqüents són els temples, com les edificacions monumentals de pedra descobertes a l’illa de Malta.

La societat
L’agricultura i la ramaderia, de les quals  depenien els primers pagesos del neolític, són activitats de rendiment diferit i requerien una major cohesió dels grups humans, cosa que en el cas de la cacera i la recol·lecció no era necessària. A la vegada, dins d’aquests grups, determinades persones van poder assolir una posició social destacada. Diferències en l’apropiació d’animals domèstics, terres de cultiu, productes daquestes i béns materials preuats, es podien traduir en desigualtats socials.
Institut Municipal de gestió del patrimoni Cultural i Natural
Ajuntament de Gavà ||