Gavà

20 anys donant a conèixer l’època neolítica a través de les mines prehistòriques de Gavà, l’explotació en galeria més antiga d’Europa

Mines prehistòriques de Gavà
Miércoles 23 de julio de 2014
Més de 400.000 visitants han passat per les mines gavanenques des de la seva inauguració l’any 1993.

Les mines prehistòriques de Gavà, es van descobrir a principis de la dècada dels anys setanta, com a resultat dels primers treballs per urbanitzar i edificar el barri de can Tintorer. Des de llavors els diferents governs municipals s’hi han abocat i han impulsat un projecte dinàmic que s’ha anat consolidant al llarg dels anys. Durant el procés hi ha hagut moments claus com la creació del Museu, l’any 1978, la reforma de la seu de la torre Lluch, la creació de l’escola-taller de les mines i la inauguració del Parc Arqueològic, al 2007. D’altra banda, no s’ha d’oblidar les nombroses exposicions temporals de producció pròpia per difondre el projecte i activitats diverses per a tot tipus de públic. Les excavacions que s’han fet durant tots aquests anys a les mines de Gavà han servit per posar de manifest la seva importància i la seva singularitat en l’àmbit europeu. Els treballs han aportat informació sobre el sistema de subsistència durant l’època prehistòrica, basat en l’agricultura i la ramaderia i la vida en poblats al voltant de les mines. Les investigació també ha permès conèixer el treball de la variscita, un mineral amb el qual feien joies i altres ornaments i que era objecte d’intercanvi en una xarxa que cobria tota la Mediterrània occidental.

Les excavacions també han aportat troballes singulars com la coneguda com a Venus de Gavà l’any 1994, que té més de 5.800 anys d’antiguitat i que és la peça més completa que es coneix de l’època neolítica exposada en un museu de l’Estat espanyol.

Les Mines prehistòriques de Gavà van obrir les seves portes al públic el 2 d’octubre de 1993. Durant aquest 20 anys, han rebut més de 400.000 visitants, i s’han convertit en tot un referent i motiu d’orgull per la ciutat. El públic és la base d’aquest èxit i per això es treballa en facilitar l’accés a l’equipament amb una àmplia oferta d’activitats i visites. Els escolars són el públic principal. Per ells s’organitzen visites molt participatives que uneixen la comprensió del passat i la reflexió del futur. El Parc Arqueològic de Gavà forma part del circuit cultural i turístic del Baix Llobregat.

Per la seva importància, les Mines estan protegides legalment des de l’any 1996, quan la Generalitat de Catalunya les va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional.
Paco Domínguez||