www.elllobregat.com
Núria Pradas: “La lluita personal de la protagonista em recorda molt a mi”
Ampliar

Núria Pradas: “La lluita personal de la protagonista em recorda molt a mi”

miércoles 18 de marzo de 2015, 06:41h
El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat presenta la nova obra de Pradas, un viatge als inicis del segle XX, en plena lluita anarquista, amb dues clares protagonistes: la Núria i la Conxa, dues germanes amb ideologies i objectius polítics ben diferents i enfrontats
La noia de la biblioteca’ és l’última novel·la escrita per Núria Pradas, escriptora i llicenciada en filologia catalana. El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat ha acollit, al Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat, la nova obra de Pradas on les dones són les principals protagonistes. L’acte, a càrrec del politòleg i fill de l’autora Oriol Bossa, va permetre viatjar als principis del segle XX amb la col•laboració de Toni Majó i Marta Anselmet que anaven llegint petits fragments de l’obra.

L’autora de la novel•la va néixer al barri Barceloní del Poblenou, filla d’una generació a la qual, segons les seves paraules “les dones estaven destinades a treballar a la fàbrica”. Es va llicenciar en Filologia Catalana l’any 1980 i va començar a impartir classes de Llengua i Literatura Catalana fins que, de cop i volta, fa 20 anys va decidir començar a escriure. Amant de la història, explica que la idea d’aquesta novel•la va sorgir arrel del Premi Carlemany a Andorra pel seu llibre ‘Sota el mateix cel’. L’editora de l’editorial Columna li va proposar i li va dir que volia un llibre per adults. Va ser llavors quan la Núria, com a filóloga, va pensar en l’any 1914 i l’obertura de la Biblioteca Nacional de Catalunya. Tot i així, l’autora puntualitza que aquesta historia es només una trama de la lectura.

El llibre és una novel·la ambientada en la Barcelona de principis del segle XX, escenari de la lluita anarquista que hi havia en aquella època. “L’època que he retratat al llibre la considero una època extraordinària, potser és perquè encara tinc molt viu el llibre dins meu”, deia la Núria. L’obra descriu la història de la Núria Solé, la protagonista, i la Conxa, dos germanes enfrontades per les seves conviccions. La Núria es una noia de classe obrera destinada a treballar a les fàbriques tèxtils que lluitarà per complir els seus somnis. Mentre la seva germana Conxa busca el seu camí per la lluita armada i la CNT, la Núria aconsegueix una plaça a l’Institut de Cultura de la dona. Tot això no ho hagués aconseguit sense l’ajuda de doña Paquita, un personatge real que va era conegut en aquella època com a Francesca Bonnemaison i que jugarà un paper important al llarg de l’obra. Això i molt més amb el rerefons de la Biblioteca de Catalunya.

Per acabar, l’Oriol va voler llegir algunes de les crítiques que havia rebut el nou llibre de la seva mare on es destaca la gran feina de prèvia documentació que va haver de fer l’escriptora i el rescat de paraules oblidades. També és molt significatiu el fet de cóm l’autora és capaç de posar en dubte els estereotips. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+

0 comentarios

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto