www.elllobregat.com
La trampa funerària del Baix Llobregat
Ampliar

La trampa funerària del Baix Llobregat

Por Begoña González
miércoles 18 de marzo de 2015, 06:42h
La liberalització dels serveis funeraris ha derivat al Baix Llobregat en un monopoli encobert degut als complexos requisits que fixen cada ajuntament. Això només permet accedir a la gestió dels serveis funeraris a les grans empreses, les quals s’aprofiten per elevar els preus.
“Al Baix Llobregat els mateixos productes i serveis són un 25% més cars perquè les funeràries no tenen competència i estableixen els preus en funció de monopoli”. Així ho assegura José Luis Manzano, fundador de l’associació abusosfunerarios.com, una entitat sense ànim de lucre que vol denunciar aquest “abús” en el sector funerari. Catalunya, i per analogia el Baix Llobregat, és la comunitat autònoma de l’Estat en què enterrar un difunt surt més car, i això és degut a la situació de monopoli encobert que existeix després de la liberalització de serveis que es va fer a Espanya l’any 1996 . L’article 1 de la Llei sobre Serveis funeraris diu que “Els serveis funeraris tenen la condició de servei essencial d’interès general, que pot ser prestat per l’Administració, per empreses públiques o per empreses privades, en règim de concurrència en tots els casos”. Fins aquí tot correcte, i es que després de la liberalització de serveis que es va fer l’any 1996, els serveis funeraris van quedar liberalitzats com molts altres sectors, però tot i que els preus són lliures des de llavors, l’accés a noves empreses segueix sense ser-ho, creant així un monopoli encobert que juga en contra del ciutadà.

Les ordenances municipals que es van crear a partir de llavors han creat una restricció indirecta en un clima d’aparent liberalització, i es que mitjançant l’establiment d’uns requisits injustificats i desproporcionats per poder establir una funerària, el nombre d’empreses del sector que poden operar al Baix Llobregat i l’Hospitalet és molt limitat.

Així, els problemes sorgeixen a partir de l’article 2 de la mateixa llei en la que s’estipula que “els municipis són l’administració competent en matèria de serveis funeraris (...) i gaudeixen de potestat per a la regulació dels serveis funeraris”.

Recolzats per la llei i pressionats per les funeràries que en aquell moment van patir pel possible augment de la competència, els Ajuntaments van decidir aprovar una sèrie de requisits totalment desproporcionats per a la permissió d’operació de les funeràries com bé queda estipulat a l’article 7 de la present llei: “Les empreses privades de serveis funeraris han d’obtenir prèviament l’autorització del municipi o municipis on volen dur a terme aquestes activitats. Les ordenances o reglaments municipals han de regular les condicions aplicables per a l’atorgament d’aquestes autoritzacions “.

Sanció simbòlica
“Cada Ajuntament fa i desfà al seu gust des de llavors, i molts han cedit a la pressió de les grans empreses del sector”, afirma José Luís Manzano, fundador de la associació www.abusosfunerarios.com després d’haver patit en primera persona els preus abusius d’aquestes companyies. En aquest sentit, li dóna la raó el Tribunal Català de Defensa de la Competència de I’ACCO que ha sancionat a Serveis Funeraris l’Hospitalet - Baix Llobregat, S.L. (Àltima Serveis Funeraris, S.L.), l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, el Consorci Sanitari Integral i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, amb una quantitat global de 1.725.000€ en defensa de la competencia. Tot i ser una quantitat ínfima per a les entitats, aquesta sanció és la prova que alguna cosa no es fa bé al Baix Llobregat. En concret, la sanció respon a les conductes, produïdes en diferents moments entre els anys 2008 i 2013, i que van consistir en acords o pràctiques concertades que van restringit la llibertat dels consumidors en l’elecció de l’empresa de serveis funeraris per les defuncions esdevingudes a l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Duran i Reynals i l’Hospital General de l’Hospitalet.

I es que, un capital mínim de 25 milions de pessetes (sí, pessetes, perquè la llei segueix vigent des de 1997), un aval bancari mínim de més de 10 milions de pessetes, un mínim de 4 sales al Tanatori, un mínim de 7 treballadors en plantilla dels quals la meitat han de tenir al menys 5 anys d’experiència al sector, un mínim de 3 treballadors a Contractació i Administració... són només uns quants requisits dels molts que demanen els Ajuntaments del Baix Llobregat i l’Hospitalet a les empreses funeràries per tal de poder establir-se.

Com queda patent, la seva desproporció ha provocat que només un parell d’empreses siguin suficientment potents com per a poder operar en la zona. “Al Baix Llobregat els mateixos productes i serveis són un 25% més cars perquè les funeràries no tenen competència i estableixen els preus en funció de monopoli” assegura Manzano. I es que la situació “es pot considerar un clar abús de domini de mercat, perquè s’han repartit el negoci i han limitat la competència, tu no reculls a la meva zona, jo no recullo a la teva, i així només pot existir una oferta”, defensa el responsable de l’associació.

“La gent es veu lligada per la pressa i la situació emocional en la que es desenvolupa tot el procés i acostuma a acceptar els preus abusius per falta de recolzament i informació”, afirma José Luís Manzano. D’altra banda, denuncia també que no existeix cap telèfon oficial d’informació ni a càrrec dels Ajuntaments ni del Govern tot i ser un tema tan delicat com aquest. En definitiva, no hi ha opcions alternatives en aquest mercat repartit entre uns pocs. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (453)    No(3)

+
27 comentarios