www.elllobregat.com
El litoral del Baix, preparat per l’estiu
Ampliar

El litoral del Baix, preparat per l’estiu

lunes 30 de marzo de 2015, 10:18h
L’AMB ja té enllestides les diferents platges metropolitanes desprès de finalitzar els processos de llaurat i garbellat

Els 32 quilòmetres de platges metropolitanes ja estan a punt per rebre la campanya estival. L’Àrea Metropolitana de Barcelona s’ha encarregat, un any més, de la recuperació del litoral després de realitzar els dos principals processos de manteniment, el llaurat i el garbellat, fonamentals per assegurar la qualitat i la salubritat de la costa.

L’AMB va iniciar la campanya de neteja el 9 de març a Castelldefels i la va finalitzar el 25 del mateix mes amb els tractors a les platges de Barcelona. El llaurat és el procés que marca que s’acosta l’estiu amb els grans tractors que arrosseguen, remouen i voltegen la sorra amb una profunditat de mig metre gràcies a les seves grans arades. D’aquesta manera es facilita l’aireig i la penetració dels raigs del sol dins de la sorra el que potencia al màxim la seva acció desinfectant i, per tant, recuperar els seus nivells de salubritat necessaris per iniciar la campanya d’estiu.

Dies després, es realitza el garbellat, procés que consisteix en regularitzar la sorra. És la posada a punt, l’acabat, que permet fer ús de les platges a la temporada de bany. De fet, des d’aquest mes i fins al novembre es continuarà passant cada dia les màquines garbelladores per totes les platges de l’AMB, ens competent en aquesta matèria.

El litoral comarcal ha experimentat una evolució, en positiu, indubtable. Sobretot a la part més propera a la desembocadura del riu. El Prat i Viladecans han experimentat tota una revolució a la seva costa després de la construcció de la depuradora a la mort del Llobregat, el que ha permès recuperar unes platges fins aleshores no aptes pel bany. L’adequació de la zona en cohesió amb la zona natural que identifica el litoral d’aquests dos municipis, situats al cor del Delta del Llobregat, han permès oferir un veritable espai de goig, però a la vegada tranquil i enmig d’un espai verd.

D’aquesta manera, el Baix amplia l’oferta turística amb un altre model menys espectacular i tradicional com és el cas de Castelldefels, amb un gran passeig marítim ple de serveis, restauració i oferta hotelera, però molt més íntim, tranquil i, fins i tot, més agraït pels seus conciutadans.

En aquest sentit, el repte de l’AMB és mantenir i millorar aquest litoral que ha arribat a estar, pràcticament en la seva totalitat, premiat i reconegut amb el distintiu de les banderes blaves. I és que al voltant de 9 milions d’usuaris passant a l’any per aquestes platges de primera per ocupar una superfície de dos milions de metres quadrats de sorra.

Això requereix d’una millora i d’un augment dels serveis fonamentals en matèria de manteniment i urbanisme. Coma exemple, l’AMB col•locarà 750 papereres i gairebé 100 contenidors semisoterrats que permetran recollir a final de temporada unes 400 tones de residus, que seran classificats per permetre el seu reciclatge. Com a novetat d’enguany, a més, s’aplicarà una prova pilot que consistirà en col•locar uns sensors de capacitat en 25 dels contenidors i papereres, de manera que enviaran la informació –en temps real- sobra la quantitat de residus dipositats. En detectar que el 75% de la capacitat del contenidor es troba plena de residus, els tècnics aniran a buidar-lo. Així, s’evitaran desplaçaments innecessaris.

Per acabar, desprès del llaurat i garbellat, l’AMB instal•larà, entre d’altres elements de mobiliari, els 10 quilòmetres de passeres d’accés o els mòduls de lavabos portàtils, primers auxilis, policia, magatzems i bars.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios