www.elllobregat.com
Els partits alternatius, protagonistes de l’enquesta i el debat polític d’El Llobregat

Els partits alternatius, protagonistes de l’enquesta i el debat polític d’El Llobregat

martes 21 de abril de 2015, 20:23h
De la mateixa manera que Ciutadans té pinta de fer-se un espai en el panorama polític, així ho diuen les enquestes, també la nostra, El Llobregat ha donat un pas endavant al llarg del darrer any per convertir-se en la publicació gratuïta del Baix Llobregat i L’Hospitalet de referència.
Amb l’objectiu de fomentar la participació ciutadana, ja es van organitzar els primers premis comarcals i ara aquesta capçalera ha portat a debat la nova enquesta electoral encarregada de cara a les següents eleccions municipals. L’acte celebrat a Cal Ninyo de Sant Boi, un humil teatre que respon al mateix esperit de proximitat de El Llobregat, i del qual es van fer ressò mitjans com l’ABC, El Mundo o els companys de la Bústia, al Baix Llobregat Nord, va permetre conèixer els principals ítems d’aquesta campanya electoral en la que ja, pràcticament, estem immersos. I no ens quedarem aquí. Ja podem avançar que abans d’acabar el mes, El Llobregat celebrarà un debat comarcal amb representats de tots els partits amb possibilitats de tenir representació política on tindrem la possibilitat d’entrar i conèixer les opinions de tots els colors polítics en referència als temes que més afecten al territori.

Tornant a l’acte, que va servir d’aperitiu d’aquestes municipals, a diferència de legislatures anteriors, en aquest cas, els partits alternatius en són més protagonistes que els principals i tradicionals, sobretot, el partit d’Albert Rivera, que segons l’enquesta de El Llobregat, es proclamaria com a segona força política al Baix Llobregat i L’Hospitalet. Si la comarca tingués, diguem-ne, un parlament, C’s seria el segon més votat. Cal veure com es concreta a nivell municipal, però el que sembla evident és que, sobretot a les grans ciutats, el moviment taronja podria tenir la clau de govern.

PSC guanya; C’s, la sorpresa
Pel que fa els resultats de l’enquesta, pròpiament, el mapa deixa novament els socialistes en el poder amb 72.319 vots (25,2%), tot i que perden més de cinc punts percentuals el que els impedirà gaudir, segurament, de majories absolutes. En aquest context, la sorpresa és la irrupció de partits alternatius com Ciutadans i Podemos, segona i tercera força respectivament. Aquest mapa electoral, de fet, ha quedat reforçat després de les eleccions andaluses, que també han estat present durant el col•loqui. I és que el PSOE, cal recordar, a Andalusia, ha sortit victoriós gràcies al vot de les àrees rurals, fet que Joan Carles Valero ha complementat al afegir que “els socialistes van guanyar al graner de vots on els electors son majors de 45 anys”. Així 4 de cada 10 electors socialistes són jubilats, i 7 de cada 10 majors de 45, “un assumpte que el partit ha de plantejar-se seriosament, també al Baix Llobregat, on el PSC pateix una nova abstenció de quasi el 40%”.

Moderat per Imanol Crespo, director de El Llobregat, el col•loqui ha comptat amb la participació del director del Mundo, Álex Sàlmon; la redactora d’El Temps i Nació Digital, Gemma Aguilera; i els periodistes Joan Carles Valero, assessor de la publicació, i Jesús Vila. Entre els quatre es va poder fer una radiografia tant de Ciutadans, el principal protagonista (fins i tot a la grada de la sala santboiana), com del context electoral, que arriba enmig de tot el procés sobiranista. Amb tot, no podem oblidar el moviment Podemos que, tot i que no es presenta a nivell municipal, ha generat tot un infinit número de associacions d’electors afins que també podrien obtenir representació.

Els afins de Podem i la caiguda d’ICV
D’acord amb Jesús Vila: “Podemos pot recuperar el vot desencantat”. Un vot que abans requeia sobre partits d’esquerra com Iniciativa, partit típic de coalició amb PSC a la comarca, i que tot apunta que farà un gir. Segons ha afirmat Álex Sàlmon, “Iniciativa es la marca blanca de Podemos”, però el fet distintiu del partit de Pablo Iglesias és que darrera la reflexió del ‘círculo’ hi ha molts intel•lectuals i experts en arribar a la gent, cosa que no aconsegueixen fer els verds. En aquest sentit, segons ha afirmat Aguilera: “els partits nous donen un missatge d’avís que s’han de fer les coses diferents i s’han de eliminar les males pràctiques”.

Aquesta deriva d’ICV, tradicional company de coalició del PSC, farà que els socialistes necessiten molt possiblement nous socis de coalició en el proper mes de maig. Vila ha afirmat que “el govern de coalició s’ataronjarà perquè penso que els socialistes pactaran amb Ciutadans, partit que és PSC per la banda no nacionalista”. També ha destacat que C’s és “un partit frontissa” en el sentit que la seva deriva cap a posicions de centre dreta faran que “pugui governar amb uns i altres sense dificultat”.

D’altra banda és d’esperar que “CiU pateixi el desgast d’estar al poder, a més del cas pujol”, deia Gemma Aguilera, cosa que és extrapolable al PP per la seva gestió a Espanya. En aquest sentit, tot i els sondejos, Valero ha alertat del “vot ocult del PP català” ja que opina que no tots els electors populars ho confessen en les enquestes”. En qualsevol cas, difícilment es trencarà en molts municipis l’hegemonia socialista que, com diu l’enquesta, tornarà a guanyar les eleccions tot i que perd quasi cinc punts percentuals. “Els governs que hem tingut a la comarca han estat sempre els mateixos. Esperem que amb Ciutadans s’obrin les finestres i hagi una mica de salubritat i ventilació. A L’Hospitalet portaran 40 anys els socialistes, si guanyen”, exclamava Valero.

El centre, ataronjat
“El Baix Llobregat és un gran laboratori per a Catalunya y una de les comarques més interessants per reflectir la realitat catalana”, deia, per la seva part, el director de El Mundo de Catalunya, Álex Sàlmon, abans de situar a Ciutadans com el nou centre: “El partit de Rivera queda ara entremig de l’esquerra i la dreta”, explicava després de recordar que quan es va fundar es situava al ‘cleveage’ ideològic de la dreta, mentre que ara els experts els situen a l’esquerra. De fet, després de la fundació del partit, “vaig tenir converses amb dues persones que coneixien molt bé el PSC i em van portar a concloure que de tres votants de Ciutadans, dos provenen del PSC i un del PP”. Amb tot, Ciutadans continua sent una incògnita com els possibles resultats de les eleccions municipals. Els sabrem el pròxim 24 de maig. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios