www.elllobregat.com

La UPC, amb un dels campus més importants a Castelldefels, és la primera institució catalana i la tercera a nivell nacional en projectes de recerca i innovació

jueves 07 de mayo de 2015, 10:57h
La Universitat participa en 28 projectes d’R+D+i d’aquest programa marc de la UE, dels quals en lidera set en els àmbits de les TIC, telemedicina, robòtica, recursos minerals, energia i enginyeria tèxtil
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb una important presència a la nostra comarca gràcies al campus de Castelldefels, és la primera institució catalana i la tercera espanyola en participació en projectes d’R+D+i a l’Horizon 2020, el programa de recerca europeu que, des de l’octubre passat, ha pres el relleu al VII Programa marc de la Unió Europea (UE). Actualment, la UPC participa en 28 projectes d’aquest programa, dels quals en coordina set.

En el programa de recerca europeu Horizon 2020 (H2020), previst per als propers set anys i dotat amb un pressupost de prop de 80.000 milions d’euros, la UPC és la primera institució catalana i la tercera espanyola i es troba entre les 33 entitats espanyoles que hi participen en cinc o més projectes. Concretament, la Universitat pren part en 28 projectes, per darrera del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Fundación Tecnalia. Així ho indiquen les dades publicades a l’abril per l’European Union Open Data Portal sobre els primers 2.400 projectes atorgats pel programa Horizon 2020.

Segons aquestes dades, analitzades per l’Observatori de Recerca de l’Institut d’Estudis Catalans ( http://blogs.iec.cat/observatori/2015/04/22/catalunya-coordina-un-47-dels-primers-projectes-concedits-pel-programa-horizon-2020/ ), en aquests projectes hi participen 10.288 entitats, que han obtingut un finançament global de 3.677,7 milions d’euros per part de la Comissió Europea (CE). La UPC hi figura amb 16 projectes , si bé, actualment, aquesta xifra ja ascendeix a 28 projectes, dels quals en coordina set en els àmbits de les TIC, telemedicina, robòtica, recursos minerals, energia i enginyeria tèxtil. Un d’ells, en el camp de les TIC, és un projecte Consolider Grant de l’European Research Council. A més, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), institut universitari de recerca vinculat a la UPC, és segons les mateixes dades la tercera institució catalana en volum de projectes dins d’aquest programa, amb 12 projectes.

D’acord amb l’European Union Open Data Portal, Catalunya coordina un 4,7% dels primers projectes concedits pel Programa Horizon 2020. A escala continental, un 55% de les participacions en projectes es concentren en 5 països: el Regne Unit (1.406), Alemanya (1.313), Espanya (1.118), Itàlia (937) i França (906).

El primer any d'aplicació del programa Horitzó 2020, Catalunya ja ha captat 110 M, un 38% més que el 2007, el primer del 7è Programa Marc, segons ha afirmat, avui, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, al Parlament de Catalunya.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios