www.elllobregat.com
Potenciar Catalunya com a país esportiu referent al món

Potenciar Catalunya com a país esportiu referent al món

viernes 15 de mayo de 2015, 06:37h
La Secretaria General de l’Esport coordinarà les comissions, amb la UFEC i la UCEC. Al juliol es presentaran les conclusions, fruit de les aportacions dels agents del sector
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va presidir al Palau de la Generalitat la presentació del II Congrés de l’Esport Català, on va assegurar que “cal posar l’esport i els valors que porta associats al lloc que mereixen”.

La Generalitat de Catalunya impulsa aquest congrés per fer una reflexió conjunta entre el Govern i els agents del sector esportiu que contribueixi a potenciar Catalunya com a país referent a Europa i al món en l’àmbit de l’activitat física i l’esport.

Màxima representació
Durant l’acte, Francesc Homs va estar acompanyat d’Ivan Tibau, secretari general de l’Esport; Gerard Figueras, director del Consell Català de l’Esport; Jaume Domingo, president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), i Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), a banda de representants dels diversos agents del sector esportiu, com ara clubs, federacions, empreses i institucions.

El secretari general de l’Esport va demanar situar l’esport català “com un model de referència, tal i com ho ha estat durant molts anys” i va recordar que “el millor escenari per fer-ho és la sobirania”. Per la seva banda, el director del Consell Català de l’Esport va fer un crida a la participació del sector i va insistir en la necessitat de col•laboració dels diferents nivells administratius i diferents departaments del Govern.

La presentació suposa l’inici del treball de les diverses comissions en què s’ha dividit el congrés, que estaran coordinades per la Secretaria General de l’Esport, mitjançant el Consell Català de l’Esport, amb el suport de la UFEC i la UCEC. Aquestes comissions treballaran les diferents aportacions del sector fins el dia 11 de juliol, data en què tindrà lloc al cloenda del Congrés, amb la intervenció del president de la Generalitat, Artur Mas, a les instal•lacions de l’INEFC Catalunya, on es presentaran les conclusions de totes les sessions.

Durant aquest temps, el debat s’estructurarà en quatre grans comissions sectorials i una de territorial: Àmbit de l’Activitat Física, Esport i Salut; Àmbit Formatiu, Educatiu i d’Esport Escolar; Àmbit de Competició, Alt Rendiment i Esport Federat; Àmbit d’Empresa, Infraestructures i Turisme, i Àmbit Territorial i de clubs de base.

Nou model
Conscient de la importància de l’esport a Catalunya, el Govern considera convenient, amb la realització del II Congrés de l’Esport Català, redefinir i rellançar un model d’èxit que treballa per generalitzar la pràctica de l’activitat física i per l’excel•lència en l’alt rendiment esportiu. I és que el sector representa actualment un 2% del PIB, té beneficis socials, econòmics i de projecció internacional i compta amb un complex entramat associatiu, que aplega centenars de milers de ciutadans.

El I Congrés de l’Esport Català es va celebrar entre els mesos de novembre de 1993 i juny de 1994, i va culminar amb l’elaboració del Llibre blanc de l’esport català, elaborat a partir de les reflexions i els debats del Congrés i del procés participatiu posterior.

El document descrivia la realitat del moment, en feia una diagnosi, determinava les línies de treball per rendibilitzar-ne els actius i aprofitar-ne les oportunitats i, al mateix temps, per minimitzar les debilitats del sector i afrontar les amenaces.

El conseller de la Presidència va recordar que “estem en un context de canvis profunds, no com a país, sinó en tots els sentits, que ens poden aclaparar però poden ser una oportunitat”. El conseller Homs va aprofitar la seva intervenció per establir paral•lelismes entre el món de l’esport i el futur de Catalunya assegurant que “el nostre país se’n sortirà perquè té un projecte com a país. Sap el que vol i cap a on vol enfocar les coses”. “Si nosaltres som conscients que la partida la guanyarem, crec que tindrem mitja feina feta de la que tenim per endavant”, va concloure.

En paraules del conseller Homs, “assenyalarem a tots aquells que ens posin obstacles” i va afegir que “els traurem targetes vermelles”, tal i com es va fer en el darrer acte de denúncia dels greuges patits per l’esport català. “L’esport del nostre país s’ha de distingir, es distingirà i s’ha distingit sempre per la capacitat de sumar, per la capacitat de fer projecte, per la capacitat d’oferir coses atractives i interessants per al conjunt de la ciutadania”, va sentenciar.

L’esport és de tots
Per aquest motiu, el conseller va instar el congrés a fer “aflorar les idees innovadores, potents i molt a l’avantguarda” de l’esport català. “Tenim un repte important, que és oferir als nostres conciutadans un projecte de país des de la perspectiva de l’esport on la gent s’hi apunti sobretot per la il•lusió, les ganes de participar-hi, i per la capacitat de generar atractiu, indistintament de l’origen, de la manera de pensar, de les idees que podria tenir cadascú. És així com ens hem sortit en el món de l’esport de sempre i és evidentment així com estic convençut que ens en sortirem en els propers temps”, va dir.

Per aquest motiu, va fer una crida a “mullar-se” per tal d’arribar a “conclusions identificables” que vagin “més enllà de les frases fetes”.

El conseller de la Presidència va aprofitar la seva intervenció per garantir que “el Govern vetllarà perquè el partidisme no contamini aquest congrés” tot i celebrar-se enmig d’un procés electoral. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios