www.elllobregat.com
La cirera del Baix es vesteix de festa

La cirera del Baix es vesteix de festa

Por Dayana García Blas
viernes 15 de mayo de 2015, 06:39h
El restaurant Racó de Sant Climent és especialista en plats amb cireres i en el licor Karesia i un artesà de Torrelles experimenta amb vi de cirera. Les festes de la cirera s’implanten al Baix per endolcir la primavera amb actes, concerts, exhibicions i d’altres activitats d’entreteniment.
La cirera és un fruit primaveral dolç i petit, però molt gustos. A més, va molt bé per les dietes depuratives, ja què aporta fibra, i conté vitamina C, provitamina A i altres quantitats més limitades de vitamina E, B1, B2, B6 que ajuden en els tractaments diürètic, cardiotònics, antireumàtics i serveix com a preventiu del càncer. Els baixllobregatins i d’altres visitants aprofiten la primavera per gaudir d’unes cireres saludables i riques en sabor.

El pagesos “sempre pendents del cel”, són els que més tremolen a l’hora de fer la collita, ja què quan el sol no acompanya i plou, la fruita s’omple d’aigua i la capa externa que actua de protectora de la cirera es fa malbé. Però pluja apart, el tradicional maridatge de les cireres continua viu en restaurants com El Racó de Sant Climent, que treballa i incorpora, des de fa molts anys, aquest fruit en tots els seus plats.

La cirera gastronòmica
En Gerard Solis, propietari del restaurant, explica que “nosaltres amb la cirera cuinem des de primers plats, segons, carns, peixos, entrats, aperitius i postres”, perquè volem recuperar una cuina simple, tradicional i honesta on cada creació culinària tingui un sentit. La cirera forma part de cada plat amb una narració, i “no s’afegeix com a mera decoració o guarnició”, indica el xef.

La cirera amb gavardina és un dels aperitius que es pot degustar a El Racó. Es tracta d’utilitzar la cirera amb la que es fa una maceració del vinagre per després enfarinar la polpa com si fossin aladrocs condimentats. Aquest procés li dóna un punt entre agre i afruitat al plat.

El propietari de l’espai gastronòmic puntualitza que “tenim una línia i no sortim d’aquesta”, reiterant que un dels primers plats més apetitós és, també, la combinació de “la cirera, la maduixa, el tomàquet i el formatge de cabra” on es juga amb els agredolços de la cuina tradicional catalana per crear un únic plat que incorpori una explosió de sabors. En la línia de la recuperació gastronòmica de plats que es feien abans, el restaurant aposta per tornar a fer l’antic “arròs de cireres”.

Licor de cireres
“El licor, una ratafia de cireres, és una d’aquestes coses que es feia abans i es va deixar de fer”, senyala Gerard Solis. El pagès, quan anava a collir l’arbre, es trobava que no tots els fruits havien madurat, per lo que s’havia d’esperar a que la gran majoria de les cireres estiguessin madures. No obstant, sempre quedaven cireres verdes, les quals no s’aprofiten avui dia, però que “per nosaltres són ideals per fer el licor, ja que es necessiten cireres una mica pacificades i seques”, remarca el restaurador.

La ratafia de cireres tradicional feta a partir de deixar el producte 40 dies amb aiguardent, amb sol i serena, i amb el terrat amb terres de fang, és un dels mètodes que utilitzen en El Racó. Després, es procedeix a la filtració dels fruits que donen vida al licor de Karesia, una beguda de color vermell pàl•lid, d’aroma afruitat i de frescor agradable que, actualment, es ven a gran part de les botigues.

El vi del Sirot
Pels amants vitivinícoles, un emprenedor de Torrelles fa uns vins de cireres artesanals que es presenten en tres varietats: el vi negre de cirera, semi-sec i lleugerament afruitat perfecte per combinar amb la xocolata; el vi escumós de cirera, fruit de la darrera fermentació, molt sec, però que ofereix una sensació refrescant al paladar; y el Sirot salvatge, un vi de cirera dolç ideal pels postres i els aperitius.

La festa de la cirera al Baix marca l’inici d’un període afruitat. Sant Climent presenta la seva Exposició de Cireres assegurant que “és un model a escala del municipi” que es treballa perquè la ciutadania participi en las activitats de les cireres i en formi part, segons determina Isidre Sierra i Fusté, alcalde del municipi. Aquest any, la 39a mostra de cireres es dedica a fomentar les energies renovables a través de més de 30 activitats programades i actes dirigits a tots els públics.

D’altra banda, en Gerard Solis afirma que durant la festivitat ells es mantenen en la línia, ja què no augmenta el volum de treball. “La festa a nosaltres no ens repercuteix molt, ja que es plateja com una festa major a Sant Climent”, per la qual cosa als restaurants no ens afecta degut, també, a la limitació d’espai en els locals.

Polèmic cartell de cireres
Torrelles abraça la 35a edició de la Festa de la Cirera, el primer cap de setmana de juny, amb polèmica pel seu cartell “Amor a la Cirera”, dissenyat per l’Eulàlia Campderrós, veïna del municipi. Davant la creativitat, el PSC del Baix ha sol•licitat la retirada de l’anunci argumentant que atenta contra la dignitat de la dona, ja què es mostra el seu cos com a reclam publicitari.

El programa de Torrelles és molt dinàmic. Hi hauran concerts, activitats pels més petits, exhibicions, balls, jornades castelleres, una paella popular, però també la Exposició de la cirera al Teatre de l’Ateneu Torrellenc i una passejada pels camps de cirerers. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios