www.elllobregat.com

Els partits afins a Podem s’emporten el vot nul i blanc

lunes 25 de mayo de 2015, 17:55h
La participació arriba al Baix Llobregat al 56,08%, un repunt positiu tot i que continua sent una estadística baixa

El Partit Popular va demanar amb el 15-M que els aleshores indignats passessin a participar de la política. Ho varen fer les principals espases, com Maria Dolores de Cospedal, segurs que no tindrien cap opció. Ara, Barcelona i Madrid cauen en mans de partits que van tenir el seu germen a les places. A partir d’aquí, l’estela de Barcelona en Comú i Ahora Madrid serà tant llarga com la nit d’ahir pels conservadors espanyols i catalans. Quasi una infinitat de partits volen seguir el camí que marquen Ada Colau i Manuela Carmena amb etiquetes que ni tan sols aquestes líders reconeixen. Amb tot, els Si Se Puede o els Guanyem han sabut aplegar el vot desencantat per fer-se un lloc i tenir veu als consistoris.

Viladecans, Gavà, El Prat o Sant Joan Despí són alguns dels municipis on entren partits que podem situar sota el paraigües lila de Pablo Iglesias, insistim, ideològicament i no pas tècnicament. En tots els casos, es veu una reducció clara dels vots nuls, en blanc i un augment considerable de la participació. Així, per exemple, a Viladecans el vot en blanc cau de 1.103 a 355, el nul (xoricets, poesies, notes, insults o paperetes trencades...) de 398 a 217 i la participació arriba al 54,09%, cinc punts més que a l’any 2011. En el cas de El Prat, es dóna la mateixa tendència: de 1.024 vots en blanc a 300; de 522 nuls a 134 i una participació del 54,80%, més de cinc punts que a l’any 2011.

En canvi, si mirem més al nord on la participació acostuma a ser més alta, però on no s’ha presentat aquest tipus de candidatures, trobem com la participació, en general, no augmenta considerablement i en alguns casos baixa. És el cas d’Esparreguera o Sant Esteve Sesrovires, entre d’altres. Ambdues, tot i que passen del 60% de participació –igualment baixa- perden votants respecte els comicis del 2011. Altres casos com La Palma de Cervelló puja lleugerament o el cas de Corbera, uns dels municipis amb una taxa de participació més reduïda: 48,75%.

En total, el Baix Llobregat (sense L’Hospitalet) ha registrat una participació del 56,08%, després del vot de 335.086 ciutadans de 592.816. S’experimenta un increment d’aquesta estadística, com diem, pel mèrit d’aquests partits o agrupacions d’electors que han sabut captar el vot indignat i descontent dels abtencionistes. De fet, és el millor registre des de l’any 2003 (58,3%) en una tendència de participació molt baixa i que, tot i aquest repunt, continuarà baixant ja que el cens va a l’alça mentre que el nombre de votants no creix gaire o creix més lentament.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+

0 comentarios

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto