www.elllobregat.com
Sant Boi impulsa l’emprenedoria social amb una nova edició de la llançadora municipal CoBoi
Ampliar

Sant Boi impulsa l’emprenedoria social amb una nova edició de la llançadora municipal CoBoi

Por Beatriz Fontseré
miércoles 16 de septiembre de 2015, 02:47h
Emprenedoria social, fomentar l’ocupació i el CoBoi Innova són els tres eixos fonamentals del projecte municipal. El Prat i Sant Feliu es sumen a la Xarxa d’Innovació Social de Sant Boi a l’espera d’una resposta del Citilab i de l’Innobaix.

Per tercera vegada, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat impulsa aquest setembre el projecte de llançadora municipal d’empreses a través del CoBoi per, d’una banda, fomentar l’emprenedoria social; d’altra, reduir la desocupació al municipi i, finalment, per promoure projectes d’impacte social en el territori. “CoBoi és un laboratori cívic d’emprenedoria social a través d’un espai de treball col•lectiu que permet combinar talent i formació per generar iniciatives d’impacte social”, explica Sergi Frías, portaveu del programa. La iniciativa va començar l’any 2012 quan el consistori santboià es va plantejar què fer amb un espai desaprofitat: el Casal de Casablanca. L’Ajuntament va obrir un àrea de participació ciutadania per decidir, entre tots, les possibles funcions d’aquest recinte. Un centenar de santboians hi van participar i, fruit d’aquestes trobades, es va decidir instal•lar en la tercera planta del Casal de Casablanca un espai d’emprenedoria social, batejat amb el nom CoBoi. Ara, en aquesta tercera convocatòria que conclou a finals de setembre, CoBoi es consolida com un dels projectes amb més perspectiva de futur a la gran ciutat baixllobregatina.

Tres pilars
Aquest projecte està dividit en tres grans eixos: emprenedoria social, recerca de feina entre joves en risc d’exclusió social i CoBoi Innova, per transformar espais buits de la localitat amb iniciatives d’impacte social.

La primera part, és a dir, el foment de l’emprenedoria amb valor social, dóna suport a idees empresarials que resolen problemàtiques socials relacionades amb persones o amb el medi ambient. En aquest apartat, CoBoi ofereix assessorament als nous emprenedors i els ajuda a donar forma les seves idees comercials, a més d’impartir formació i mentoring. Les idees que es poden acollir en aquest apartat han de tenir valor social, ja sigui en la configuració de l’empresa (per exemple, contractant persones amb discapacitats) o en el seu producte final. “No cal que siguin ONG’s, han de ser negocis amb intenció empresarial, és a dir, pensades amb una intenció de benefici econòmic, però amb algun impacte social”, concreta el responsable de CoBoi. Entre el 2012 i fins aquest 2015, s’han desenvolupat dues campanyes de creació de negocis i s’han comptabilitzat 15 idees. En aquests moments, s’ha obert una nova campanya per presentar iniciatives empresarials amb benefici social. El termini finalitza al setembre i al tancament d’aquesta publicació, s’havien presentat 13 idees de negoci amb valor social, “però des de l’organització esperem rebre una vintena de propostes”, assegura Sergi Frías.

La segona branca de CoBoi està pensada per fomentar l’ocupació a través d’un conveni signat entre l’Ajuntament de Sant Boi i la ONG Acción contra el Hambre. A través del programa “Vives Emplea” es dóna cobertura a ciutadans de fins els 35 anys que necessiten trobar feina. Se’ls ofereix formació i capacitats per la seva cerca laboral de manera col•lectiva i cooperativa.

Ocupar espais buits
I la tercera branca és CoBoi-Innova. “Aquesta és la part més recent perquè des de CoBoi ens hem proposat desenvolupar un nou repte, com a mínim, cada any. En aquest cas, volem ocupar espais buits de la ciutat”, explica el portaveu de CoBoi. I així ha estat, a través d’un concurs públic s’han recollit 16 propostes, de les quals, 14 han complert les condicions requerides i, finalment, cinc han estat les selecciones. A hores d’ara, es treballa per fer-les realitat i entre les iniciatives, hi ha de tan diferents com l’adaptació dels quioscos de la ciutat. Una de les idees seleccionades vol instal•lar en un quiosc un taller de bicis i una altra vol crear un espai de trobada i de debat per a entitats i associacions. També, a hores d’ara es treballa per crear una ludoteca en un espai buit de 100 metres quadrats. “Nosaltres, des de CoBoi, tenim accés als diferents departaments de l’Ajuntament i és per aquesta raó que ara també treballem en la configuració d’un eix comercial on col•labora Promoció econòmica de Sant Boi, avança Sergi Frías.

Sant Boi exporta el model a altres ciutats
De fet, CoBoi també està treballant en aquests moments en la cerca de socis per crear una Xarxa d’Innovació Social al Baix Llobregat. CoBoi, a través de l’Ajuntament de Sant Boi, ja compta amb el suport dels consistoris de El Prat i de Sant Feliu de Llobregat. Properament, es podrien sumar el Citilab i Innobaix. La idea és unir forces per fomentar els valors de CoBoi en tota la comarca, però aquesta és encara una idea en fase inicial. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios