www.elllobregat.com
‘Grans Actius’, la resposta de la Generalitat per lluitar contra l’atur de persones amb més de 45 anys
Ampliar

‘Grans Actius’, la resposta de la Generalitat per lluitar contra l’atur de persones amb més de 45 anys

jueves 15 de octubre de 2015, 02:58h
Aquest pla agrupa un conjunt de mesures d’orientació, formació, inserció laboral i acreditació de les competències professionals dirigides específicament als aturats d’aquest col·lectiu. Amb un pressupost de 50 milions d’euros aquest 2015, el Govern preveu beneficiar unes 30.000 persones d’aquest perfil oferint-los la solució que millor s’adapti a les seves particularitats

A més dels joves, que reben resposta a través del Pla de Garantia Juvenil, un altre col•lectiu prioritari per a la Generalitat de Catalunya en la lluita contra l’atur són els aturats majors de 45 anys. És per aquest motiu que l’executiu català ha destinat enguany 50 milions d’euros a posar en marxa el Pla de ‘Grans Actius”, per facilitar el retorn d’unes 30.000 persones d’aquest perfil al mercat laboral.
Per aconseguir aquest objectiu, ‘Grans Actius’ agrupa mesures d’orientació, formació, inserció laboral i acreditació de competències dirigides específicament a aquest col•lectiu. Així, el Pla defineix polítiques concretes i aborda de manera integral les necessitats d’aquest perfil d’aturats, aplicant respostes concretes a cada grup de persones que s’adaptin a les seves particularitats.

Un programa, múltiples solucions
El Pla ‘Grans Actius’ inclou mesures d’orientació professional, accés a espais de recerca de feina, acompanyament individualitzat amb tècnics professionals com a tutors, itineraris específics personalitzats, plans de formació i contractació, formació específica, acreditació de competències professionals i ajuts a les empreses per a la contractació. En concret, el ventall de solucions de ‘Grans Actius’ inclou:

Orientació i Itineraris: A partir de l’assessorament rebut a les Oficines de Treball i de l’entrevista d’ocupabilitat, que permetrà una diagnosi de la seva situació personal i professional, les persones majors de 45 anys a l’atur seguiran itineraris amb actuacions que realment necessitin per millorar la seva ocupabilitat i, perquè al final, aconsegueixin un contracte de treball. Cada persona major de 45 anys que participi en aquest programa disposarà d’un tutor, qui farà un seguiment de totes les accions que desenvolupi. El participant tindrà el tutor com a referència per treballar els aspectes a millorar per posicionar-se millor en el mercat de treball.

Feina i formació: El programa ‘Treball i Formació’, ja desenvolupat en anys anteriors pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), reserva enguany prop de 30 milions per donar una resposta específica als aturats majors de 45 anys que combini formació i experiència laboral. Així, es preveu que es beneficiïn més de 2.200 persones d’aquest col•lectiu sense prestació, a les quals s’hi afegeixen unes 1.500 persones més que l’estiguin rebent actualment.

Ajuts a la contractació: El SOC ha pressupostat 2 milions d’euros, ampliables, per al període 2015-2016, per ajudar a les empreses perquè contractin unes 350 persones majors de 45 anys que es troben en situació d’atur. La convocatòria preveu uns ajuts a les empreses i a autònoms que aniran des dels 2.500 fins als 20.000 euros, en funció de la durada dels contractes i del tram salarial de la persona que es contracti, a més de l’incentiu afegit per als casos en què es contractin persones amb alguna discapacitat.

Agències de col·locació: Unes 16.100 persones en situació d’atur de més de 45 anys seran les principals beneficiàries de les accions que portin a terme les agències de col•locació per aconseguir la seva inserció laboral. Així, es dedicaran enguany 8,2 milions d’euros per a la concessió de subvencions a les agències de col•locació, amb l’objectiu que realitzin d’accions d’intermediació laboral per a la inserció en el mercat de treball d’aquest col•lectiu.

Sobre aquesta mesura, cal subratllar que la participació de les agències de col•locació amb centres de treball autoritzats a Catalunya és un complement de la intermediació que es fa i es continuarà fent des de les Oficines de Treball de la Generalitat. En el marc d’aquesta col•laboració, s’entendrà com a persona inserida laboralment per l’agència aquella que hagi formalitzat un o més contractes de treball per un termini de 6 mesos com a mínim a temps complert en un període de 8 mesos.

Acreditació de competències: De cara a inicis de l’any que ve, es preveu que al voltant de 4.000 persones majors de 45 anys que es troben en situació d’atur puguin aconseguir una certificació de les seves competències professionals adquirides al llarg de la seva experiència laboral i que no han pogut ser reconegudes oficialment. En concret, les persones que participin en el programa i superin el procediment d’avaluació i acreditació de competències professionals, adquirides a través de l’experiència laboral o de vies no formals de formació, rebran una acreditació oficial de les seves competències professionals. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios