www.elllobregat.com
Els Petits Valents i els grans herois comparteixen el seu exemple
Ampliar

Els Petits Valents i els grans herois comparteixen el seu exemple

Por Pau Marcos

jueves 15 de octubre de 2015, 03:27h
La festa organitzada per l’Hospital Sant Joan de Déu homenatja el coratge dels nens i nenes que reben tractament. La celebració reivindica la importància de les donacions
rebudes i mostra els projectes que han permès engegar

El temps acompanya. És un diumenge assolellat, d’aquells que conviden a ser al carrer, passejar pels parcs i gaudir dels darrers dies d’un estiu que es resisteix a marxar. El Palau Robert de Barcelona obrir les seves portes per acollir una jornada molt especial, encarada als més petits. La Festa dels Petits Valents, organitzada per l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat, va celebrar la seva cinquena edició el passat 26 de setembre, encarada a mostrar com és la vida dels infants als entorns hospitalaris.

A través d’activitats, actuacions i testimonis, des de l’Hospital es va voler retre homenatge a tots aquells nens i nenes que han rebut i reben qualsevol tipus de tractament. “Ser a l’hospital no és fàcil per a ningú, i el que volem és que els nens segueixin sent nens” afirma Glòria Garcia, cap del departament d’atenció al donant de l’Hospital Sant Joan de Déu, “Per això, un cop l’any, traiem el projecte Hospital Amic al carrer per fer-ne partícip a tothom i convertir-lo en una festa.”

És precisament l’Hospital Amic el que treballa per tal de fer l’estada a l’hospital dels infants el més passatgera possible. Són un gran nombre de professionals de diferents àmbits els que s’ocupen d’aquesta tasca. Els Pallapupes, els pallassos del centre, s’encarreguen de distreure i acompanyar tots aquells que ho necessiten, si cal fins al quiròfan. També la Bamba, la Laika i la Cuca, les tres gosses de l’hospital que encoratgen els nens i nenes a fer front a aquells reptes que se’ls plantegen. O els projectes de Musicoteràpia i Art teràpia, que busquen beneficiar els pacients i amenitzar-los l’estada.

Tots aquests projectes, però, no serien possibles sense l’ajuda de les donacions que rep l’hospital. Sant Joan de Déu és un centre privat concertat. Això vol dir que els tractaments que s’hi fan estan coberts per la Seguretat Social. No obstant, els projectes paral•lels que du a terme el centre necessiten un finançament que prové majoritàriament de les donacions.

Les donacions permeten obrir un Hospital de dia
Al llarg de l’any 2014, la xifra de donacions va superar els 5 milions d’euros, que s’han destinat a programes assistencials, projectes de recerca, infraestructures i cooperació. “Tot i que la part més important ve de fundacions i entitats solidàries (60%) cal destacar el paper dels donants particulars. Les donacions que provenen dels ciutadans ja suposen el 30% del total, i són aquelles famílies que tenen o han tingut fills i filles a l’hospital els que més aporten” comenta Garcia.

Això va suposar que fa un any, a l’estiu de 2014, s‘obrís l’Hospital de dia, que permet als infants que han de rebre tractament fer-ho en horari diürn, estalviant-se haver de passar la nit ingressats. També cal destacar la important quantitat de fons recaptats a través de donacions que es destina a la investigació. La memòria anual de l’hospital confirma que un 50% dels fons utilitzats per a investigació ja prové de donacions, i la xifra augmenta fins al 75% en el cas de la investigació del càncer infantil. “Molts particulars organitzen esdeveniments com curses solidàries, actuacions, concerts, sopars... d’altres venen loteria, o pulseres, o simplement fan donacions de forma directa” comenta Garcia, “El més important, però, és donar a conèixer el paper de Sant Joan de Déu i l’ajuda que suposen per a l’hospital aquestes aportacions”.

El que es desitja des de Sant Joan de Déu és que l’augment en les donacions que es registra cada any no s’aturi. D’aquesta manera, està previst finançar la construcció d’una nova Unitat de Cures Intensives (UCI) que es preveu serà la millor d’Europa en l’àmbit del tractament d’infants. També es vol crear un espai per a les famílies, per tal que aquestes puguin rebre tot els suport necessari mentre els fills són a l’hospital. “És cert que trobem a faltar una mica més de col•laboració des de les empreses d’àmbit privat, però esperem que en un futur suposin més del 10% de les donacions” vaticina Glòria Garcia.

Per fer entendre a tothom la importància de les donacions és pel que s’organitzen esdeveniments com La Festa dels Petits valents. La xifra de 10.000 persones que es van reunir aquest any al Palau Robert es poden quedar curta a partir del novembre. El proper dia 22 s’organitzarà el Dia dels Petits Valents al parc d’atraccions Port Aventura, que posa a la venda entrades solidàries a un preu reduït per tal de donar la recaptació a l’hospital. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios