www.elllobregat.com

El negoci vergonyosament perfecte

miércoles 11 de noviembre de 2015, 22:12h
La fragilitat amb la que arriba el client després de la mort d’una persona propera el converteix en carn de canó de tot un entramat empresarial que només beneficia a uns pocs degut a la situació de monopoli que hi ha al territori tot i la liberalització del mercat. Tal és el domini de les grans empreses funeràries que, fins i tot anys després de la mort de les persones, es fa negoci amb una qüestió tan concreta com és el trasllat de restes.


Els preus es multipliquen fàcilment, com a mínim, per deu en comparació al que costaria fer-ho per mitjans propis. Per aquest motiu, els ciutadans han de saber que la normativa permet eludir aquest tràmit a través de serveis funeraris i que només cal pagar les taxes municipals que no acostumen a passar dels 150 euros. A Castelldefels, exemple de bona pràctica en aquest àmbit, val només 35 euros. Molt lluny dels 1.200 o 1.500 euros que s’està pagant a altres municipis. Això sí, tant la caixa –que no ha de ser homologada sinó només impermeable i estancada- com el transport ha d’anar a càrrec del ciutadà.

La liberalització del sector no ha servit per crear un mercat plural, lliure, net i viu, mai millor dit; i menys al Baix Llobregat, on el preu és, en general, un 25% més elevat que a altres territoris. No ajuda, en aquest sentit, que la gestió dels cementiris municipals s’hagi posat en mans d’aquestes grans empreses que s’encarreguen, també, d’oferir la informació i explicar els tràmits que s’han de fer pel trasllat de restes. És evident que, amb aquest afany obvi d’oferir el seu servei i, a més, en aquesta situació favorable de monopoli, l’empresa no explicarà per iniciativa pròpia aquesta alternativa al ciutadà que, de no conèixer la normativa, segurament acabi pagant el cost elevat que proposa l’empresa de serveis funeraris.

Per aquest motiu, tenint en compte que l’àmbit funerari ha de ser un servei públic més dels ajuntaments, els Governs locals han d’intensificar les seves estratègies informatives i han de mantenir un major control de l’activitat i de la transparència que hi ha d’haver a la gestió dels cementiris. Una qüestió que, anant més enllà, quedaria resolta del tot recuperant la gestió pública d’aquests peculiars equipaments, com sempre ha mantingut la ciutat de Castelldefels.

En un any ple de convocatòries electorals, és el moment de treure de l’ombra veritables problemes fins ara oblidats o silenciats. És el moment de donar resposta, en aquest cas, a les innumerables demandes ciutadanes que l’Associació contra els Abusos Funeraris -arrelada al territori però que dóna suport a gent de tota Espanya- centralitza front aquets preus abusius d’un sector, serveis funeraris, que ara per ara és el negoci perfecte, vergonyosament perfecte. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (47)    No(0)

Foro asociado a esta noticia:

 • El negoci vergonyosament perfecte

  Últimos comentarios de los lectores (4)

  681 | Jose Luis Manzano - 08/03/2016 @ 19:21:54 (GMT+1)
  Noticia importante: El Ajuntament de Viladecans aprueba modificar la ordenanza de servicios funerarios por unanimidad de todos los grupos politicos y el Asociación Contra los Abusos Funerarios tiene que estar presente. Para nosotros es un gran honor y estoy seguro que saldrán unas ordenanzas para los ciudadanos y contra el MONOPOLIO.
  Quería agredecar a El Llogregat y en especial a su Director el Sr. Imanol Crespo la fundamental ayuda en la cobertura de las noticias de la Asociación, Gracias.
  627 | Maria - 18/11/2015 @ 20:37:12 (GMT+1)
  La Sra. Dori fue a llevar las Holas de reclamación contra el Cementerio a la OMIC de Viladecans y no quisieron cogerlas, se negaron rotundamente. Al parece ya estabán avisados.
  Tuvo que ir a la Agencia Catalana de Consum y sin problema las recepcionaron perfectamente.
  Algunos Ayuntamientos parecen el reino de Taifas, se creen que están por encima del bien y del mal. Después van de progres y de muy transparentes. Por sus hechos los conoceremos.
  625 | Juan - 18/11/2015 @ 17:49:41 (GMT+1)
  Sra. Dori Losada, es Usted una luchadora y un ejemplo a seguir a todos los ciudadanos. Tenemos que coger su ejemplo y plantar cara a las injusticias y denunciar.
  Espero que el Ayuntamiento de Viladecans tome buena nota y no deje a los ciudadanos solos ante Nomber / Altima. Tienen que informar, culpables los responsables politicos. Si no saben llamen a Castelldefels y pregunten o miren la webs www.cementerio.cat de la Asociación Contra los Abusos Funerarios.
  624 | Jorge - 18/11/2015 @ 17:48:50 (GMT+1)
  El Monopolio Funerario del Baix Llobregat, no tiene bastante con tener la exclusiva millonaria de 45 millones euros con los servicios funerarios que venden los servicios y artículos a precio de oro.
  Tiene que manipular los cementerios. En los seguros de decesos te llaman y te dicen le ha tocado el nicho más alto, pero si quiere uno más bajo, tiene que pagar 600 euritos.
  La empresa Altima campa a sus anchas a costa del bolsillo de los ciudadanos, la culpa la tienen los políticos.

 • Normas de uso

  Esta es la opinión de los internautas, no de El Llobregat

  No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes.

  La dirección de email solicitada en ningún caso será utilizada con fines comerciales.

  Tu dirección de email no será publicada.

  Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

  Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
  Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
  Contacto