www.elllobregat.com
L’AMB frega els 1.500 milions d’euros de pressupost pel 2016
Ampliar

L’AMB frega els 1.500 milions d’euros de pressupost pel 2016

jueves 12 de noviembre de 2015, 03:10h
El pressupost de l’ens metropolità és el tercer públic més important, en termes quantitatius, de tota Catalunya. Transport i mobilitat i la gestió de residus urbans representen més del 60% del pressupost total de l’AMB

El creixent esperit metropolità que ha aconseguit, precisament, afavorir una major centralitat de tot l’anell metropolità més enllà de Barcelona té un nexe inequívoc que és l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Precisament per això guanya encara més importància l’aprovació dels seus pressupostos que, tot i ser continuistes d’esperit, continuen a l’alça. El Consell Metropolità de l’AMB ha aprovat, amb els vots favorables dels grups PSC, Entesa, ERC (coalició del govern metropolità), Compromís i Acord per Torrelles i Plataforma Ciutadana per Barcerà, els pressupostos inicials per l’any 2016 que ascendeixen a un total de 1.491 milions d’euros. CiU i CUP s’han abstingut front el vot contrari de Partit Popular i Ciutadans.

Dins d’aquest pressupost, que va adreçat a uns 3,2 milions de persones de l’àmbit metropolità, s’inclou el destinat a la pròpia institució de l’AMB, que creix en un 4,06% respecte l’exercici anterior (663,35 milions d’euros), així com els seus altres organismes autònoms com és el cas de l’Institut Metropolità del Taxi (2,17M€), els estat de previsió d l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (54,17 M€) i, en tercer lloc, les seves societats mercantils: Centre Metropolità d’Informació i Promoció del Transport (1,61 M€), Transports de Barcelona SA (309,22 M€) i Ferrocarril Metropolità de Barcelona SA (476,9 M€).

Amb tot, el pressupost metropolità és el tercer pressupost públic més important de tota Catalunya, només després del de la Generalitat i del de l’Ajuntament de Barcelona, que permet així abordar des de la institució pròpia de l’AMB principalment nou eixos d’actuació. El més destacat és l’àmbit del transport i la mobilitat on es destinarà fins a 251,62 M€; és a dir, un 37,9% del total. Dins d’aquesta àrea d’actuació destacada els costos vinculats a la prestació dels serveis de transport públic (100,9M€) i l’aportació a l’Autoritat del Transport Metropolità (106,44M€) per contribuir al conjunt del finançament del sistema metropolità. En paral•lel, cal sumar la gestió de la tarifació social (34,9M€) que permet oferir la targeta rosa i altres títols destinats a persones, per exemple, amb mobilitat reduïda.

Tot seguit del transport i la mobilitat, el segon sector més car per l’AMB és la gestió de residus urbans, àrea on es destinarà 161,4M€ (24,3% del pressupost). D’aquí, l’explotació dels Ecoparcs representa el major cost amb 108,7 M€. Si sumem, doncs, aquestes dues primeres àrees, veiem com l’AMB destina un 62,2% del total del pressupost en transport, mobilitat i residus.

D’altra banda, destaca la partida de 101,5M€ (15,3%) en inversions al territori a través del Pla d’Inversions Metropolità, així com per donar suport a projectes de polítiques socials dels municipis metropolitans. En aquest àmbit es compta també el manteniment i els serveis associats tant a platges, parcs i espais fluvials, Collserola, com les Rondes de Barcelona.

Finalment, la partida destinada a les despeses de personal, estructura i financeres (71,8M€); el cicle integral de l’aigua (64,2M€); la planificació estratègica (1,9M€); l’Àrea d’Internacional i de Cooperació (1,6M€); el desenvolupament social i econòmic (1,03M€) i el suport a altres institucions de les qual participa l’AMB (7,9M€), completen els nou eixos estructurals de l’ens metropolità. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios