www.elllobregat.com
Els dos ‘trànsfugues’ de Guanyem-L’H cobraran quasi 75.000 euros/any cadascú per entrar en el Govern local

Els dos ‘trànsfugues’ de Guanyem-L’H cobraran quasi 75.000 euros/any cadascú per entrar en el Govern local

Membres del partit, oposició i votants demanen la dimissiódels dos regidors ex de Guanyem després del pacte amb el PSC. Diferents grups locals han passat per discrepàncies internes,
que han derivat en l’expulsió o renúncia de regidors

El PSC de L’Hospitalet passarà de governar en minoria a fer-ho en coalició després del pacte programàtic signat amb els dos regidors que tot just havien passat a ser regidors no adscrits, després de perdre la guerra judicial mantinguda amb la formació Guanyem i, per tant, després de confirmar-se la seva expulsió del partit local que representaven. D’aquesta manera, Rafael Jiménez i Cristina Santón donaran suport i estabilitat als socialistes de l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, tot i que no servirà per oferir al Govern local de la majora absoluta fixada en 14 regidors.

Segons un comunicat, el PSC i els dos regidors no adscrits “han subscrit un pacte de de govern per als propers quatre anys que prioritza les actuacions al voltant de la reactivació econòmica i l’ocupació, les polítiques d’inclusió social, educatives, culturals i ambientals, i l’aposta per la convivència i la participació”. En aquest sentit, s’ha compartit un programa fixat en tres eixos bàsics –cohesió social, impuls econòmic i creació d’ocupació, i espai públic compartit- i quasi una vintena de propostes entre les que destaca la priorització de les polítiques socials, amb eixos transversals com l’educació i la cultura; un canvi de model econòmic per enfortir el talent i el coneixement; així com enfortir l’espai públic com a lloc d’intercanvi de relacions i de presa de decisions amb els veïns de la ciutat.

Millor amb sou
“Sí que es pot, sí que es pot”, però millor dins del Govern. I és que, amb aquest pacte programàtic, aquests dos regidors passaran a cobrar, segons el Règim de Dedicació i Retribucions dels membres de la Corporació, 65.500 euros bruts anuals, distribuïts en 12 mensualitats de 4.678,57 euros cadascuna, més dues pagues extraordinàries. Per aquest motiu, el pacte ha aixecat el rebuig dels dirigents de Guanyem-L’Hospitalet o entitats com l’Associació de Bellvitge -en definitiva votants del partit- que han iniciat una campanya online de recollida de firmes per trencar el pacte, el qual no respecta el programa inicial del partit i, per tant, el vot de la ciutadania.

D’altra banda, el pacte tampoc ha estat ben vist per l’oposició que ha portat endavant, al darrer Ple Municipal, una moció contra el transfuguisme presentada per Ciutadans. Tots els grups municipals s’han posicionat a favor d’un compromís ètic en relació amb el transfuguisme entre corporacions locals i, a més, s’ha instat, primer, ha deixar sense efecte el pacte programàtic de Govern i, segon, a que els dos regidors no adscrits renunciïn a les seves actes com a regidors. Dels diferents punts, el PSC va votar a favor de complir amb l’acord sobre transfuguisme aprovat pel Congrés dels Diputats l’any 2006, però en contra de la resta, igual que els dos regidors protagonistes. Amb tot, el vot favorable de tota l’oposició (C’s, CiU, PP, CUP-PA, ERC i Canviem L’H) va permetre aprovar la moció.

De tots els colors
Fer política no és cosa fàcil i així ho estan comprovant bona part dels nous regidors que representen a partits nous o emergents, de tots els colors. En el que portem de legislatura municipal, són diverses les situacions de discrepàncies que s’han donat als nous partits i que han acabat amb regidors no adscrits fora de les files de la direcció. El cas de L’Hospitalet és, segurament, l’exemple més clar després de l’acord programàtic de govern, amb el qual Jiménez i Santón es salten l’opinió dels seus votants, més enllà de la guerra judicial interna del partit. Si no s’hagués produït aquest acord, hagués estat possiblement una divisió més de les que hi ha hagut al territori.

Podem-El Prat ha estat l’altre gran divisió que s’ha dut a terme en els darrers mesos, després que la direcció del partit, liderat per Sandra Daza, fes fora al número dos de la candidatura, José López, que passaria a ser l’únic regidor no adscrit al Ple Municipal de la ciutat.

Les discrepàncies internes no només ha afectat als partits emergents que es presentaven sota el paraigües de Podem. També Ciutadans ha tingut el seu episodi destacat, en aquest cas, a Esplugues.
Tres membres de la cúpula local del partit es van desvincular en només uns dies, entre ells, la portaveu del partit, Laura Benito, que també va decidir passar-se a regidora no adscrita i, per tant, totalment desvinculada del partit taronja. Benito va adduir diferents motius pel qual es desvinculava, entre ells, les “formes autoritàries internes” del partit i pel “canvi de rumb polític”. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(1)

+
0 comentarios