www.elllobregat.com
La tradició es manté viva per donar la benvinguda al Nadal
Ampliar

La tradició es manté viva per donar la benvinguda al Nadal

jueves 10 de diciembre de 2015, 06:49h
El treball voluntari d’entitats com ‘Pessebristes de Sant Boi’ permet mantenir viva la història i la tradició, més enllà del caràcter festiu i comercial de Nadal. Corbera ja ha iniciat la 54ª edició del seu pessebre vivent, el primer de Catalunya, per on s’espera que passin uns 30.000 visitants

Cada municipi del territori acostuma a tenir un esdeveniment que dóna el tret de sortida a una nova campanya nadalenca. La Fira Avícola Pota Blava a El Prat, sempre pel segon cap de setmana del mes de desembre; la Fira de la Puríssima a Sant Boi, pel pont de la Constitució, on s’estrena el gran pessebre de Sant Baldiri; o la posada en escena del pessebre vivent de Corbera són alguns dels exemplars més destacables i que tenen, sempre, la tradició com a eix vertebrador. És el que en definitiva dóna entitat a un poble, a un territori, més enllà de fenòmens més mediàtics com l’espectacle que Barcelona oferia als darrers anys a l’Avinguda Reina Maria Cristina, amb l’Home del Mil·leni de Gavà com a gran protagonista convidat i que, enguany, quedarà per cap d’any a l’atur com ho estan encara milers d’homes i dones durant la resta de l’any.

Mig segle a Corbera
Medalla d’or al Mèrit Cultural, l’any 1976; Creu de Sant Jordi, el 1992; recollit en el cens d’interès turístic de la Generalitat de Catalunya, el 2010; el Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat, el primer de Catalunya, arriba a la seva 54ª edició després de més de mig segle de treball altruista des que l’any 1962 l’Associació Amics de Corbera escenifiquessin a l’imcomparable espai natural de la Penya del Corb aquella primera representació del naixement de Jesús a Betlem.

Ara, cinc dècades després, el Pessebre Vivent de Corbera és considerat com un autèntic patrimoni immaterial del territori i de Catalunya gràcies a la col·laboració desinteressada de 250 voluntaris que permeten viatjar en el temps amb 700 metres de recorregut amb pastors, animals i molsa que permeten escenificar els moments més famosos de la cèlebre fita religiosa: l’anunci de l’Àngel a la Verge; els pastorets, l’adoració, els Reis, la fugida a Egipte, la vida familiar a Natzaret, artesania i tradicions de l’època, res s’escapa a la Penya del Corb, a més, amb músiques i nadales tradicionals interpretades per la Coral Diadema de Corbera que s’intercalen amb les veus dels narradors.

La qualitat de la representació ha deixat 23.155 i 27.700 visitants en les darreres edicions, 2013 i 2014, respectivament. Corba a l’alça que enguany podria superar el llindar dels 30.000 degut a les millores fetes en matèria d’accessibilitat als darrers anys. En aquest sentit, el de Corbera és el primer pessebre vivent que incorpora algunes representacions per a persones amb discapacitats visuals i auditives, sent novament pioners sota la voluntat d’aconseguir una representació sense barreres i per a tota la societat.

Pessebristes de Sant Boi
“Lluitar pel manteniment de la tradició”. Aquest és l’objectiu, segons Jordi Monné, president de la Junta Directiva de Pessebristes de Sant Boi, que després d’onze anys a l’entitat afronta al seu primer Nadal com a màxim representant en substitució de Manuel Merino. “No volem que la tradició es perdi: comencem amb els Pares Noels i aviat la canalla no sabrà que és un pessebre”, explica, abans de destacar que no hi ha cap lligam ni polític ni religiós que etiqueti a aquesta associació sense ànim de lucre.

Per aquest motiu, una vintena de santboians treballen –sense ànim de lucre- durant tot l’any per inaugurar durant la Puríssima un pessebre de 25 metres quadrats. Enguany, quasi tot estarà nevat, amb un paisatge pirinenc, que es presenta com una de les principals novetats del pessebre que estarà a Sant Baldiri, com és habitual, i que comptarà amb la visita d’unes 20.000 persones durant el cap de setmana més festiu de la ciutat.

És el resultat d’un projecte que es comença a quallar cap a l’abril de cada any amb el nou disseny del pessebre; a partir d’aquí és moment de començar construir les cases, que es començaran a posar en comú a partir del Pilar. El 12 d’octubre marca els tres mesos més intensos i fins i tot estressants, segons explica Monné, que els agrupa durant tots els dissabte d’aquest últim trimestre per posar la feina en comú; feina que els ha permès un major reconeixement per part de la ciutadania: “Ara vas a penjar el cartell i no et tanquen les portes. Hem crescut molt com a entitat, tot i ser pràcticament els mateixos en nombre. Recuperar els Tres Tombs també ens ha donat prestigi”, assegura Monné.

I és que l’associació és més que no pas un grup d’amics que fan un pessebre. S’encarreguen de l’organització del Tió Popular (19 de desembre a les 11:30, a la plaça de l’Ajuntament), de l’Home dels Nassos (31 de desembre, a les 17 hores) i del Fem Pessebre, un ‘concurs’ que més que una competició s’ofereix com una manera de fer partícip a la ciutadania. Porten 23 edicions i l’any passat van participar un centenar de pessebres entre famílies, artistes i institucions. Aquest any, proposen noves categories amb la intenció de que els més petits participin més, ja que l’any passat noves van obtenir 5 pessebres fets per infants, prova, segons Monné, d’aquesta possible pèrdua de la tradició. El dia 29 de gener, l’entitat recompensarà amb un detall a tots els participants amb un acte de reconeixement a Can Massallera que ja és una cita fixa en l’agenda municipal.

Fira dels Infants
Una altra cita totalment diferent, però ja habitual a Cornellà, és la Fira Infantil. El saló lúdic i educatiu arriba a la seva 23ª edició fent protagonistes als més joves de la casa. Des del 19 de desembre fins a Cap d’Any (excepte dies 25 i 26), la ciutat més poblada del Baix acull una de les fires més veteranes i més importants de la comarca gràcies als 8.300 metres quadrats de superfície que abraça tot tipus d’activitats amb la cultura, l’educació, l’esport i la solidaritat com a eixos fonamentals.

D’aquesta manera, la fira és tota una festa pels nens de 2 a 12 anys que podran, entre les principals novetats d’enguany, practicar mini hoquei i mini handbol; gaudir de nous castells inflables; participar en una gran gamma de tallers de manualitats i de reforç de l’activitat de maquillatge. I tot en família, ja que es tornaran a repetir els descomptes perquè la Fira es gaudeixi amb la presència dels pares. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios