www.elllobregat.com
‘El quadrat màgic’, la nova obra de la mestra i escriptora santfeliuenca Leonor Parreu

‘El quadrat màgic’, la nova obra de la mestra i escriptora santfeliuenca Leonor Parreu

martes 26 de enero de 2016, 05:58h
L’autora torna amb una novel·la històrica, en aquest cas, amb la dona de l’Edat Mitjana com a protagonista. ‘Quadrat Màgic’ és la tercera obra que Parreu publica en tres anys; totes editades amb Mecenix, ubicada a Torrelles.

Qui li anava a dir a l’autora que quan, a l’octubre de 2008, presentava la seva tesina ‘L’arxiu monàstic de Santa Maria de Montsió: estudi, representació formal i ordenació de la col·lecció de pergamins’, estava escrivint també el punt de partida de la seva trajectòria com a escriptora. Diplomada en Biblioteconomia i Documentació, mestra, escriptora i santfeliuenca de tota la vida, Leonor Parreu (55 anys) ha aconseguit –amb la seva obra- consolidar una cita anual a l’agenda cultural de la ciutat. En concret, la darrera setmana de cada gener, en honor al seu marit mort fa tres anys d’atac de cor: “Passo moltes estones escrivint perquè les estones que abans omplia amb ell, passejant, anant al cinema, ara les omplo amb l’escriptura. Em serveix d’escapament per omplir unes hores que, d’altra manera, deixaria per la nostàlgia i la tristor”.

Obra per any
Des d’aleshores, Parreu ha obert l’any amb la publicació d’un llibre editat sempre per Mecenix, una interessant editorial del territori que permet l’edició d’obres gràcies al micromecenatge. Primer va ser, al 2014, ‘Ulleres per llegir sota la pols’, amb dos relats sobre la curiositat científica i històrica i l’arrelament al territori que, de fet, han estat escollits com a lectura obligatòria de l’Institut Olorda i, enguany, al Col·legi Bon Salvador de Sant Feliu; després, aquest 2015, ‘Xarop de Vida’, un relat de ficció històrica a partir de la peculiar figura de la santfeliuenca Enriqueta Martí, la ‘vampira de Barcelona’, i on els cinc protagonistes (els seus cinc fills) viuen de molt a prop una història plena d’amor, com a elixir de vida, a cavall del segle XIX i del XXI; i, ara, el 29 de gener, presenta ‘Quadrat Màgic’, la seva tercera obra, novament emmarcada com a novel·la històrica, i on el paper de la dona en l’Edat Mitjana serà l’eix vertebrador d’aquest llibre ambientat a l’antiga i emmurallada ciutat comtal, en concret, a l’any 1391, any de la crema del call jueu: “Intento explicar el paper de la dona a l’Edat Mitjana amb tres noies joves de l’alta burgesia catalana que volen ser monges; però no per una qüestió de fe, sinó per accedir al saber, al coneixement, a la lectura i a l’escriptura”, ens explica l’autora. Així, doncs, una de les protagonistes voldrà crear un ‘”escriptorium’ -habitació dedicada a la còpia de manuscrits-; a una altra la il·lusiona el projecte de gaudir dins del convent d’un lloc on ensenyar a les nenes que ingressen –siguin quines siguin les circumstàncies que envolten aquesta entrada- a llegir i escriure i, una tercera, s’interessa per la infermeria.

Novament els protagonistes seran “gent jove que estan en un moment de la seva vida molt important com són aquestes noies que decideixen millorar la vida de les dones de l’època”, diu Parreu, òbviament, arriscant-se i amb esforç en un moment històric on la dona era un autèntic instrument de l’home. En aquest sentit, l’esperit de l’esforç i del treball constant és un denominador comú que l’autora manté sempre a les seves obres, pensant –com a mestra que és- en el jovent: “En un classe de trenta alumnes pot haver-hi sempre un o dos que siguin els millors; però la resta ens ho hem de ‘currar’. Ningú regala res en aquesta vida”.

D’altra banda, les tres obres de Parreu són un clar missatge als joves de valors com el “respecte als altres, la convivència, el treball, la il·lusió, que són paraules que ens omplen molt, però que no sempre sabem transmetre als joves que necessiten una empenta, perquè alguns estan molt desconcertats. Tot els és una mica fàcil i no fan l’esforç suficient per aconseguir els seus objectius”.

Amb tot, la novel·la no té com a lector potencial només els joves sinó que es tracta d’una obra apta per tots els públics, amb un llenguatge -tal i com descriu l’autora- “planer, suau, que no sigui una enciclopèdia d’història, sinó que sigui de lectura fàcil i que aporti coneixement sobre alguna faceta, en aquest cas, Barcelona i el paper de la dona a l’Edat Mitjana”.

I és que, precisament, el debat de la dona continua sent, avui dia, un tema d’actualitat: “Alguns problemes no han canviat, continuen sent els mateixos; però si es compara la dona actual amb la dona de l’Edat Mitjana; si es compara com parien, com morien... ¡L’avenç ha estat bestial! A nivell de salut no té comparació. El que falta és aconseguir, a nivell professional, càrrecs directius. Falta la incorporació de la dona al poder”, reclama l’escriptora santfeliuenca.

Amb un quart projecte
Leonor Parreu tot just ha acabat de presentar el seu tercer llibre, com dèiem, ‘Quadrat Màgic, però ja prepara –aquest cop amb l’autoria compartida- una quarta publicació. Tot i que no podem aportar cap avenç, el que és ben segur és que es presentarà –en record del seu marit- la darrera setmana del mes de gener. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios