www.elllobregat.com
Desbloqueig de la primera fase de l’accés ferroviari per a mercaderies del Port de Barcelona
Ampliar

Desbloqueig de la primera fase de l’accés ferroviari per a mercaderies del Port de Barcelona

jueves 31 de marzo de 2016, 10:26h

Una via única discorrerà pel marge esquerra del riu Llobregat després que Foment accepti adaptar la via de FGC, com a part dels nous accessos, amb la garantia que els seus trens circularan de forma gratuïta

“Els accessos ferroviaris al port de Barcelona estaran garantits el 2018”. Aquesta és, a partir d’avui, la data de finalització prevista dels accessos ferroviaris a la infraestructura portuària, segons ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. El compromís arriba després de l’acord anunciat entre l’Autoritat Portuària de Barcelona i el Ministeri de Foment per impulsar la primera fase dels nous accessos que consistirà en una via única per mercaderies que discorrerà pel marge esquerra del riu Llobregat.

La nova via aprofitarà parcialment un tram de la via de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya –per on actualment passen, per exemple, trens procedents de Seat o de les mines de potassa del Bages-, la qual es cedirà a Adif perquè l’ens estatal la pugui adaptar a tres amples diferents. A canvi, Adif es compromet a que els trens catalanes d’FGC hi puguin passar sense cap cost. Amb la pròxima signatura d’aquest conveni, es supera, segons ha dit Rull, “el darrer escull, perquè no tenia sentit que la Generalitat lliurés la plataforma i que després FGC hagués de pagar” i, per tant, es desbloqueja del tot l’impuls d’aquesta primera fase per fer realitat els accessos ferroviaris al Port de Barcelona.

Signats els dos convenis, l’impuls de la primera fase dels accessos –que es finançarà al 50% per l’APB i per Foment- i la cessió del tram de FGC, Adif ja podrà licitar el projecte de forma immediata, el que fa preveure aquesta data de 2018 com a data límit.

L’acord s’ha donat a conèixer durant la inauguració d’un pàrquing per a 193 vehicles pensats ubicat al polígon industrial del Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Construït per CIMALSA, amb una inversió de 800.000 euros, la parcel·la comptarà també amb unes oficines que s’utilitzaran tant per part de l’empresa pública catalana com per part de la cooperativa de transportistes Cotraport.

En aquest sentit, el president de CIMALSA, Damià Calvet, ha posat l’accent en la voluntat d’aportar valor afegit per impulsar el Corredor Mediterrani: “Estem molt centrats en facilitar al sector de la logística les condicions que necessita per desenvolupar tot el seu potencial econòmic. No es tracta només de fer aparcaments per a camions sinó de que tinguin valor afegit, amb serveis, perquè el Corredor Mediterrani, com a eix vertebrador del territori, sigui un dels elements fonamentals del nostre producte interior brut”.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios