www.elllobregat.com

2014

Competència fa visible el monopoli funerari

Competència fa visible el monopoli funerari

L’ACCO multa amb un total d’1,7 milions d’euros a l’empresa funerària Àltima i altres actors implicats per males pràctiques. Alguns ajuntaments han mostrat recentment el seu interés per modificar les ordenances municipals.

A punt d’acabar l’any, en concret, el 22 de desembre de 2014, va transcendir la sanció milionària que l’Autoritat Catalana de Competència (ACCO) imposava, per males pràctiques en el ‘monopoli’ funerari del territori, tant a la companyia Àltima –una de les més importants del sector- com als hospitals de Bellvitge i al Duran i Reynals, a més de l’Ajuntament de L’Hospitalet.

En total, les sancions sumen 1,7 milions d’euros. Però més enllà de la quantia econòmica, el més destacat va ser la constatació, efectivament, d’un monopoli en el sector funerari promogut o amb la col·laboració dels diferents actors implicats en benefici, en aquest cas, de les grans companyies funeràries. Segons la resolució de l’ACCO, la funerària es va beneficiar aconseguint treure més del 90% dels serveis funeraris oferts entre l’any 2009 i el 2013 a partir d’aquests hospitals dels quals l’Ajuntament de L’Hospitalet n’ingressava presumptament el 12% (va recorre la resolució) mentre que l’Hospital de Bellvitge rebia cada any 80.000 euros.

Canvi d’ordenances
La denúncia, feta en aquest cas per una funerària de Sant Sadurní d’Anoia l’any 2011, després d’haver-se-li negat el dret a recollir en diverses ocasions els cossos de diversos difunts a Bellvitge tot i que el sector està liberalitzat, va ser la punta de llança d’un conflicte que encara es manté com una de les injustícies socials més destacades en el territori.

A partir d’aquesta denúncia, El Llobregat ha publicat dues portades centrades en el tema, a més de diferents articles de seguiment en els quals ens hem fet ressò de la lluita que l’Associació contra els Abusos Funeraris, ubicada al Baix Llobregat, però que dóna servei a tot el país. En aquests, s’ha constatat com al nostre territori es paguen uns preus abusius (de fins un 25% més) aprofitant-se de la situació de monopoli, a més d’altres males pràctiques degut a la falta d’informació.

Des d’aleshores, diferents ajuntaments s’han interessat per resoldre la situació i, de fet, s’han aprovat diferents mocions a favor de canviar les ordenances municipals. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios