www.elllobregat.com
Creuada d'alcaldesses contra la prostitució
Ampliar

Creuada d'alcaldesses contra la prostitució

Por Beatriz Fontseré
martes 03 de mayo de 2016, 05:32h
Ada Colau es queda sola davant qualsevol legalització de la prostitució, un debat que s'haurà de consensuar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

La majoria dels alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat estan en contra de normalitzar la prostitució a la nostra zona, tot i les intencions de la batlle de Barcelona. Recentment, Ada Colau ha mostrat públicament la seva intenció de legalitzar, en la mida de les seves competències, la feina més antiga del món; però la seva iniciativa ha estat durament contrariada per la resta de representants polítics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L’Ajuntament de la capital catalana ha creat una taula de negociació a favor de la prostitució voluntària i en contra del tràfic de dones i de nenes. Aquest és el primer pas que ha liderat el govern de Barcelona en Comú per normalitzar la prostitució en els carrers de la Ciutat Comtal. Colau, però, ha anat més enllà i ha proposat expandir la iniciativa a tota la zona metropolitana, un fet que han rebutjat els diferents líders del Baix Llobregat. Lluïsa Moret, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, ha estat una de les més crítiques: “No ens oposem al debat, ens oposem a les decisions unilaterals imposades per l’Ajuntament de Barcelona. Nosaltres el que volem és un debat profund sobre aquest tema perquè hem de tenir en compta que les decisions que es prenen a Barcelona tenen un fort impacte a l’entorn metropolità i creiem que el que s’hauria de fer és un debat obert i ampli per presentar postures. En aquesta línia, l’opinió dels alcaldes i alcaldesses socialistes serà la mateixa: volem un model abolicionista similar al de Suècia”.

Contra el tràfic de dones i nenes
En aquesta línia, els batlles i les alcaldesses socialistes del Baix Llobregat s’han sumat a la campanya del Moviment Democràtic de Dones i a la Xarxa de Municipis Lliures del Tràfic de Dones i de Nenes. Aquesta campanya bàsicament significa que en les properes sessions plenàries, els ajuntaments liderats pel PSC aprovaran mocions sumant-se a aquesta campanya i a aquesta xarxa, entenent l’adhesió com una declaració d’intencions. Aquest és el cas de Gavà, que en la sessió plenària d’abril presentaran aquesta moció i faran un debat de partits al respecte. “A hores d’ara, amb la desigualtat entre sexes existent, parlar de prostitució és parlar de violència vers les dones. L’Ajuntament de Gavà està lluitant molt per eradicar la violència de gènere i és per aquesta raó que no podem estar d’acord amb la prostitució. Nosaltres no podem legalitzar una pràctica que s’aprofita d’una situació de vulnerabilitat o d’exclusió social femenina per beneficiar-se econòmicament”, puntualitza l’alcaldessa socialista de Gavà, Raquel Sánchez.

Esplugues també debatrà en el ple d’abril una moció adherint-se a la Xarxa de Municipis Lliures del Tràfic de Dones. La postura de l’alcaldessa Pilar Díaz, però, està molt clara: “Els socialistes no volem legalitzar la prostitució i jo crec que tothom ens podem posar d’acord en el fet de voler eliminar el tràfic de dones i nenes i l’explotació sexual. El tema radica en el model que volem aplicar per eliminar aquest abús i tot i que alguns partits polítics creen que la millor manera és legalitzar-lo, el PSC considera que el més adequat és prohibir-la. Ens avala un informe del Parlament europeu que especifica que en els països on s’ha legalitzat la prostitució, ha augmentat aquesta pràctica sexual, les màfies i els abusos vers les dones”.

En declaracions a aquesta revista, l’alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez, afirmava que el PSC no vol legalitzar la prostitució, sinó que vol introduir el model suec en les seves polítiques públiques. “Nosaltres no volem legalitzar la prostitució perquè s’ha demostrat que, en els països on s’ha pres aquesta via, com Alemanya o Holanda, s’ha multiplicat aquesta pràctica sexual i també ha augmentat el tràfic de dones. Nosaltres volem perseguir la pràctica de la prostitució a través de sancions contra els proxenetes o contra els clients. De fet, s’ha demostrat que a Suècia aquest sistema abolicionista ha reduït considerablement la prostitució”, ha puntualitzat Martínez. Fa anys, a la N-340, al seu pas per Vallirana, hi havia prostitutes que practicaven sexe a la via pública. “L’Ajuntament va treballar durament per eradicar aquesta activitat a través de multes i avui dia podem dir que en el nostre municipi no s’exerceix la prostitució”, confessa Eva Martínez.

Municipis com Castelldefels i Gavà sempre han estat vinculats a la prostitució. D’una banda, l’autovia C-31 concentrava una àmplia oferta de prostitutes que s’exposaven públicament durant tot el dia. I d’altra perquè, en un espai relativament petit, s’havien instal·lat dos prostíbuls: el Saratoga i el Riviera. Això ha estat possible perquè en el nostre país la prostitució no és il·legal. Només és denunciable la pràctica sexual a la via pública, fet que només permet detenir dones que ofereixen sexe a canvi de diners si treballen al carrer. Amb el tancament d’aquests dos locals, al 2014, el gran fluix de prostitució al Baix Llobregat es va eliminar, tot i que no es pot confirmar el seu final. “Els Mossos d’Esquadra només podem afirmar que la comarca està neta de prostitució al carrer, tret d’alguns moments puntuals, com durant el Mobile World Congress, on sí notem la presència d’algunes dones prostitutes.

Però més enllà del carrer, no podem saber si en pisos particulars es comercialitza amb el sexe. Equivocadament, pensem que la Rambla té més prostitució que l’Eixample i no és veritat. A la Rambla hi ha prostitutes al carrer, però la prostitució és més abundant en pisos particulars de l’Eixample, on nosaltres no podem actuar”, puntualitza el responsable de comunicació dels Mossos del Baix Llobregat.

Castelldefels ha desenvolupat en els darrers anys una forta política en contra de la prostitució i ha aconseguit acabar amb aquesta pràctica sexual a la via pública. “Els problemes generats en el seu dia per la prostitució a Castelldefels afortunadament són un tema tancat legalment. Va ser un maldecap que van protagonitzar els prostíbuls Riviera i Saratoga en el passat, ja clausurats i sense llicència. Els prostíbuls formen part d’un episodi que tenim superat com a ciutat. Més enllà de la seva incidència en els carrers de Castelldefels, des del govern municipal no volem entrar en un debat sobre la problemàtica general de la prostitució”, explica l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López.

La gran victòria de Castelldefels va ser aconseguir el tancament judicial dels seus prostíbuls, però, a més, és un dels municipis que imposa multes més altes per la pràctica de la prostitució. “Espanya té una normativa sobre la prostitució poc concreta i fins i tot podríem dir que la prostitució al nostre país és al·legal. Només els ajuntaments poden sancionar la prostitució a través de multes econòmiques, sempre i quan estiguin exercint al carrer”, explica el portaveu de la policia catalana al Baix Llobregat.

Els alcaldes, també contraris a la legalització
L’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, és un dels batlles que també s’ha mostrat públicament contrari a la legalització de la prostitució. “Castelldefels és un exemple de què tenir prostitució a prop és un greu problema. Els veïns propers al Saratoga i al Riviera vivien horroritzats per les situacions que es produïen al voltant de la prostitució. No només és practicar sexe, sinó que també es creen màfies i xarxes de tràfic de dones que són denigrants per a les persones, per aquesta raó no vull la legalització de la prostitució”, confessa Poveda.

“Estic en contra de la prostitució perquè darrera d’aquesta activitat sempre s’amaga l’explotació de les dones i la creació de màfies de tràfic de fèmines i nenes. A més, en aquests moments de crisi, hi hauran persones que comercialitzaran amb el seu propi cos per sortir-se’n econòmicament i això és un atemptat als drets fonamentals de les persones”, redunda el batlle de Sant Joan Despí.
Molt més contundent ha estat Antònio Balmón, alcalde de Cornellà. “Jo no vull legalitzar la prostitució i considerar-la una professió més. No vull haver d’explicar a les meves filles que una de les seves opcions laborals en el futur serà la de ser prostitutes”.

Sant Vicenç dels Horts, obert al debat
Més enllà de les postures abolicionistes, l’alcaldessa de Junts per Sant Vicenç estaria disposada a parlar i debatre. “Personalment, estic en contra de legalitzar la prostitució si l’entenem com un abús de poder de l’home vers el cos de les dones per treure profit econòmic. En aquest sentit, jo crec que cap partit estaria disposat a obrir vies de legalització. Una altra cosa són les pràctiques més modernes, com els gigolós o la prostitució voluntària de les dones. Aquí la meva visió és més reguladora. En tot cas, crec que en el debat que proposa Colau s’hauria de diferenciar l’abús sexual i el tràfic de les dones i menors de la prostitució voluntària”, concreta la batlle vicentina, Mayte Aymerich.

Begues opta per penalitzar els clients i els proxenetes
Segons Mercè Esteve, l’alcaldessa convergent de Begues, el grup Metropolità de Convergència i Unió està preparant una moció per demanar l’adhesió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona a la Xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones “amb la voluntat que els drets de les dones deixin de ser drets de segona”. Esteve està en contra de la legalització de la prostitució i aposta per desenvolupar campanyes de conscienciació contra aquesta pràctica sexual entre els homes usuaris. “Considero que la seva regulació, com si d’una professió es tractés, suposaria considerar-la una alternativa acceptable per a les dones quan el que volem és educar en la igualtat als nostres fills i filles”, reflexiona l’alcaldessa convergent.

Tenint en compte la negativa dels alcaldes i alcaldesses socialistes del Baix Llobregat, a més de les negatives d’altres municipis com Castelldefels, on governa un partit afí com Movem; o Sant Vicenç, sota alcaldia republicana en coalició amb Podem, Ada Colau ho tindrà complicat per aconseguir fer realitat la seva proposta de legalitzar la prostitució a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(2)

+
0 comentarios