www.elllobregat.com

Solidaritat

Eduard Plana: “El que intentem és exportar els valors cooperatius a llocs desfavorits”

Eduard Plana: “El que intentem és exportar els valors cooperatius a llocs desfavorits”

Por Alexis Méndez de la Orden

martes 03 de mayo de 2016, 08:16h
La fundació Okume AZ coopera amb projectes solidaris arreu del món, però sense perdre la seva arrel local amb L’Hospitalet i el Baix. La iniciativa Run2Okume busca recaptar fons per l’escolarització de Guinea Equatorial a través de la escola Jaume Balmes Bata

La tradicional Marató de Barcelona -com altres grans proves- és un mirall internacional de l’atletisme, però també de moltes entitats socials. Hem vist córrer, fins i tot, el tradicional gall potablava dels diables de El Prat de Llobregat per fer-se veure. Aquest any ens hem fixat, però, en una entitat sense ànim de lucre que, a través del seu president, ha recorregut els 42 km de prova amb fins solidaris.

Es tracta de la fundació Okume AZ, vinculada al centre d’Estudis Jaume Balmes de L’Hospitalet, que ha llençat la iniciativa Run2Okume. Una iniciativa on el seu president, i alhora professor del centre escolar, l’Eduard Plana ha participat a la Marató de Barcelona el passat 13 de març i en la que es pretenia buscar patrocinadors per cadascun dels 42 quilometres que avarca la cursa. El seu objectiu és -tot i la seva dificultat- arribar a tants patrocinadors com quilòmetres hi han entre L’Hospitalet i Guinea Equatorial, país en el que centren la major part dels seus projectes.

En aquest sentit, l’oportunitat de col·laborar amb ells encara segueix oberta tot sigui per la solidaritat amb els més desfavorits. En paraules del mateix Eduard: “Entenc que és difícil demanar a algunes famílies, més encara amb la situació econòmica tan dura que moltes estan patint avui dia, que hi dediquin ni tan sols un euro. Però el que els hi demanem és que, a banda de si poden o no col·laborar, comparteixin el missatge ja sigui a través de les xarxes socials o whatsapp com a través del boca-orella”.

A quatre continents
Tot i centrar les seves accions solidàries a Guinea Equatorial, país on disposen de l’escola Jaume Balmes Bata i amb la que contribueixen a l’escolarització de la societat guineana a través dels seus 250 alumnes, també operen en altres països tals com Paraguai, Guinea Bissau, Camerun o el Nepal. El seu lema és Educar és construir, i la seva missió és, segons ell, “no només creure i confiar en els valors cooperatius amb els que la nostra escola opera, sinó intentar, alhora, exportar-los fora ajudant a crear i creant-ne noves cooperatives que fomentin l’economia de zones desfavorides”.

Aquests valors de solidaritat, cooperació i col·laboració els treballen, a més, amb els estudiants del centre d’estudis Jaume Balmes dins de les assignatures d’economia i emprenedoria, no només tractant aquests temes des del punt de vista teòric, sinó també fent que ells mateixos ajudin a desenvolupar les campanyes de la fundació. L’objectiu amb això, tal i com ens comenta l’Eduard, és “que ells se n’adonin de que amb una activitat de classe estan ajudant, així en termes generals, a donar de menjar a un nen de l’Àfrica”. Una de les apostes més significatives que han fet amb el seu centre a Guinea és la de garantir que el nivell és exactament el mateix que el del seu centre a L’Hospitalet i, per això, el que s’han proposat és utilitzar el mateix material didàctic i fins i tot fer els mateixos exàmens en tots dos centres.

A més, la fundació atorga cada any un seguit de beques per què alguns estudiants puguin venir a acabar els seus estudis de formació professional aquí, lo qual per ells és tota una oportunitat tant acadèmica com, en un futur, laboral.

Projectes al Baix
Per altra banda, la fundació Okume AZ està molt present també en el dia a dia de la nostra comarca ja que, a més de col·laborar amb els ajuntaments de Castelldefels, Sant Esteve Sesrovires i L’Hospitalet mateix, també realitzen projectes solidaris a nivell comarcal. Un bon exemple d’ells és un que desenvolupen a Martorell per acompanyar a gent gran i, d’aquesta manera, millorar la seva qualitat de vida així com ajudant a que no es trobin sols.En definitiva, una molt bona iniciativa que demostra, una vegada més que, com bé senyalava l’Eduard, “la solidaritat va més enllà de qualsevol frontera i el valors cooperatius i solidaris ens afecten a tots i totes per igual”.

La marca de Plana ha estat de 3:56:03, quedant en la posició 8.791 de la classificació total; i 3.523 de la seva categoria. Quasi quatre hores de Marató on el temps és el que menys importa. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios