www.elllobregat.com
Xavier Badia, d'Esplugues, s'ha fet un espai a diferents àmbits professionals després de prendre diferents iniciatives emprendedores; a la imatge, a l'habitual tertulia de La Ronda del Punt Avui TV on participa
Ampliar
Xavier Badia, d'Esplugues, s'ha fet un espai a diferents àmbits professionals després de prendre diferents iniciatives emprendedores; a la imatge, a l'habitual tertulia de La Ronda del Punt Avui TV on participa (Foto: Arxiu)

Xavier Badia: “Les pimes s’han de posar les piles amb el món digital”

lunes 30 de mayo de 2016, 19:38h

L’espluguenc és expert en màrqueting, escriptor, tertulià a mitjans de comunicació i, des de fa poc, ‘influencer’ a xarxes socials

El pròxim any farà una dècada des de l’inici de la crisis, una crisis que ha fet un ‘reset’ i que ha deixat una societat del tot diferent a la que hi havia l’any 2006, el previ a la caiguda de la primera peça del dominó. En aquest context, el món digital continua -en paral·lel- amb el seu auge particular molt més ràpid que no pas la recuperació de les persones i de les empreses del territori. L’emprenedoria s’ha hagut de fer un espai obligat i ha servit com a sortida de moltes persones amb idees i amb ganes de portar nous projectes endavant. Ara bé, els reptes que encara es plantegen són infinits, més encara, en una societat com la nostra on el pas d’emprenedor a empresari continua sent complicat i on el fracàs té una connotació tant negativa que, sovint, esdevé molt difícil tornar-ho a intentar.

Xavier Badia, de 33 anys i veí d’Esplugues de tota la vida, és un d’aquests exemples d’emprenedoria que l’han portat a ser d’assistent de màrqueting d’una multinacional ubicada a Sant Just a director adjunt del departament, a més de ser col·laborador de mitjans de comunicació, escriptor i, des de fa poc, fins i tot, un ‘influencer’ a les xarxes socials. “Vaig començar en aquesta multinacional alemanya fa 14 anys i des d’allà porto tot el màrqueting a nivell iberoamericà. Un dia vaig escriure a La Vanguardia una carta del lector i la van publicar com a referència. Se’m va encendre la llum i vaig intentar obrir portes als mitjans de comunicació. Aleshores a La Vanguardia no els feia falta ningú, però després vaig acabar entrant al consell editorial dels usuaris de lavanguardia.com”. De fet, allà compta amb un blog ‘Pasamos el rodillo’, on aporta la seva visió personal. Des d’aleshores, Badia va fer progressivament el salt com a tertulià a mitjans de comunicació, entre ells, algun del territori com la televisió privada comarcal Esplugues TV.

En paral·lel, Badia va escriure el seu primer llibre sota el títol ¿Empezamos a tomar la Bastilla?: “Va ser d’un dia per l’altre que vaig pensar en escriure un llibre, i així ho vaig fer”. Era l’any 2013 i s’estrenava com a escriptor. Però el més interessant l’arribaria per les xarxes. Expert en màrqueting i coneixedor d’algunes de les escletxes que permetien les xarxes socials, aleshores, va aconseguir, primer, contactar a LinkedIn amb el pare del màrqueting modern, Philip Kotler, el que va interessar a moltes més persones que van començar a contactar amb Badia. “Va ser com un motor perquè moltes altres persones es van interessar en contactar amb mi”, explica. Poc després va fer un bolcat a Twitter dels contactes que tenia –ara ja no es pot fer- per ampliar els seus seguidors. Tant va ser així que Badia comença ara a ser, ara, amb 14.000 contactes a LinkedIn i més de 90.000 seguidors a Twitter, un ‘influencer’ a la xarxa: “Em contracten per anar a actes, com a freelance, i fer un comentari a canvi d’una remuneració econòmica o espècies”, diu. “La clau és marcar tendència, però, a la vegada, ser planer, anar de cara d’una manera sana...”.

“L’emprenedoria al Baix Llobregat sempre ha estat, em sembla, a l’ombra de Barcelona, que s’emporta la gran majoria del pastís. Però crec que, novament, el Baix comença a tenir una bona sortida, sobretot, gràcies a la major internacionalització de les empreses”, comenta. “Com a llobregatenc de tota la vida, sempre he dit, potser Barcelona s’emporta la palma, però nosaltres som l’essència de Catalunya, la veritable realitat. I aquí estem. I quan hi ha crisis és quan surten les idees; i, en aquest sentit, aquí tenim molt de futur”.

Ara bé, segons considera Badia, cal prestar una major atenció, efectivament, a aquesta fase en la que es passa d’emprenedor a empresari. “No és el mateix. Un emprenedor és com un inventor, el creador d’una idea. Però després s’ha de vendre, s’ha de crear la necessitat, s’ha de fer màrqueting”. I en aquest sentit, segons l’espluguenc, les micro i pimes tenen molt de recorregut per fer: “El món digital està molt inculcat ja a les grans empreses; les pimes s’han de posar les piles. Aquí al Baix Llobregat hi ha un mercat molt important, hi ha moltíssimes micros, petites i mitjanes empreses, i s’han de posar al dia: si no tens web, no existeixes; han d’estar a les xarxes socials, però també, i això ja depèn del tipus de negoci, els recomano tenir en compte conceptes com la geolocalització i la inversió en publicitat de Google, el principal buscador a internet. Amb tot això, segur que qualsevol pot millorar la seva activitat i pujar les vendes”.

D’altra banda, però, Badia considera que cal mantenir les relacions personals com s’ha fet tota la vida, això sí, en un nou entorn: “L’ésser humà es sociable de naixement. No ens poden resguardar sempre en un correu electrònic o un tuit. Aquesta assessoria de tota la vida no s’ha de perdre, però hem de tenir en compte el nou context digital”.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (611)    No(1)

+
1 comentarios