www.elllobregat.com
L’AMB constitueix el seu Consell de Mobilitat amb més de 200 representants permanents
Ampliar

L’AMB constitueix el seu Consell de Mobilitat amb més de 200 representants permanents

martes 12 de julio de 2016, 12:48h

El nou òrgan congrega tant el poder municipal i polític com a representants del teixit associatiu i veïnal, empresarial i acadèmic

La mobilitat ha passat a ser un dels reptes principals de la zona metropolitana de Barcelona. D’una banda, la millora de la situació econòmica s’ha traduït en un augment de l’ús dels transports públics, però també del transport privat el que posa el territori –a falta d’unes millors infraestructures- en risc de col·lapse a les principals vies d’accés a Barcelona. D’altra, el problema de la contaminació que continua augmentant i que, segons es calcula, mata a unes 3.500 persones a l’any.

Ja a principis de l’any, l’AMB sorprenia amb una valenta mesura de prohibir la circulació de vehicles molt contaminants a la zona metropolitana, així com crear àrees de baixes emissions amb les denominades Zones de Baixes Emissions Urbanes i Zones Urbanes d’Atmosfera Protegides, a llocs especialment sensibles com els voltants de les escoles. Poc més tard, de fet, en resposta al projecte d’etiquetatge de Trànsit, es va demanar precisament començar pels més contaminants.

Són només dues proves de la importància que la mobilitat ha agafat en aquesta nova legislatura metropolitana i que, des d’ahir, s’ha institucionalitzat en el nou Consell de Mobilitat. L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha constituït aquest nou òrgan, tal i com contemplava la Llei de Mobilitat de Catalunya, que comptarà amb 208 representants permanents implicats amb la mobilitat.

D’aquesta manera, l’ens metropolità vol assentar les bases de la nova mobilitat metropolitana “molt més neta i sostenible”, segons fonts oficials, “d’una manera sòlida i consensuada”. “És un lloc de trobada, de consulta i de participació dels diferents agents, organismes i entitats vinculades a la mobilitat, així com la ciutadania”, ha dit el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda. “En aquest àmbit és necessari un ampli consens, i cal disposar d’un espia on tothom hi estigui representant i hi tingui veu”.

En aquest sentit, el nou òrgan el composen un representant de cada municipi metropolità, un representant per cada grup polític metropolità i desenes d’associacions i federacions, entre les que destaquen la Federació Catalana de Ciclisme, el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) o la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, entre moltes altres. A més, hi ha representants del món acadèmic que formen part del Consell d’universitats com la UAB, UPC, UB i UPF i diferents col·legis professionals com el d’Ambientòlegs, el de Metges de Barcelona, d’Enginyers Industrials o el d’Arquitectes. També estaran presents les grans empreses del sector com són Nissan, Seat, Renault, Intra o BMW.

Tots ells seran els responsables d’impulsar un paquet de deu mesures que tenen com objectiu reduir la contaminació i incentivar l’ús de transports no contaminants a la zona metropolitana. En paral·lel, s’impulsarà i desenvoluparà el Pla Metropolità de Mobilitat Urbana (PMMU).

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios