www.elllobregat.com
Seseña en el Baix?: Ciments Molins vol quadruplicar la crema de neumàtics com a combustible
Ampliar

Seseña en el Baix?: Ciments Molins vol quadruplicar la crema de neumàtics com a combustible

jueves 01 de septiembre de 2016, 08:28h
*Apunt respecte l'edició impresa: Les al·legacions que es presentaran seran conjuntes entre l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i el veïnat.

Just en el moment on més s’està treballant a nivell metropolità per la millora de la qualitat de l’aire, en el moment on més preocupació ciutadana i institucional hi ha per la lluita mediambiental, aquest estiu s’ha obert una nova patata calenta en el cor del nostre territori.

La cimentera Ciments Molins, ubicada al terme municipal de Sant Vicenç, ha demanat permís per quadruplicar la crema de neumàtics com a combustible; llicència que ha estat atorgada provisionalment per la Generalitat.

Principal combustible de cimenteres
Aquest tipus d’activitat és un procés molt estès a nivell europeu i que s’aplica, també, a Espanya per reduir, precisament, els abocadors. Els neumàtics tenen un alt nivell de biomassa i el seu poder calòric permet substituir el coc de petroli, el principal combustible fòssil de les cimenteres.

Ciments Molins és, en tot cas, la única que així ho està fent ara per ara a Catalunya, però considera que és insuficient. Per aquest motiu, volen passar de cremar 5.000 neumàtics a cremar 20.000, exactament, quatre vegades més.

La nova proposta de la cimentera ja ha topat amb l’oposició ciutadana dels veïns de Sant Vicenç, sobretot, els dels barris de Sant Josep i Can Ros.

En aquest sentit, l’equip de Govern alerta de la possible afectació mediambiental i del greuge que pot representar pel que fa la salut ambiental “que ja està prou minvada” i apliquen el principi de precaució. “No pot ser el mateix cremar 5.000 que 20.000 neumàtics.Hi ha estudis que diuen que podria suposar un greuge per la salut, però també hi ha estudis que diuen el contrari i, per tant, davant d’això, el que fem és alertar, aplicar el principi de precaució i posar-nos al costat del veïnat”, ens explica el portaveu del Govern i regidor de Participació Ciutadana i Convivència, Arnau Mata.

L’Ajuntament confirma que al setembre es reunirà amb veïns de la zona i els tècnics especialitzats i que presentarà al·legacions, després que s’hagi aconseguit una pròrroga fins el 30 de setembre. S’ha contractat un advocat, de fet, per seguir el tema d’aprop donada la preocupació ciutadana: “El veïnat està clarament posicionat en contra i molt preocupat”.

En aquest sentit, l’equip de Govern ja ho ha comunicat amb l’empresa, amb la que, asseguren, hi ha una relació constant: “Amb l’empresa ens trobem periòdicament i cal dir que han fet una forta inversió en matèria mediambiental, sobretot, pel que fa el problema de la pols. No tenim res contra ells, és una empresa gran, que genera ocupació... El problema no és l’empresa; si no aquesta ampliació en sí”.

Socis amb dues empreses del sector
Per la seva part, l’empresa considera que perquè el neumàtic esdevingui un combustible es necessita ampliar la quantitat i assegura, en tot cas, que substituir el coc de petroli per biomassa no canvia en res els nivells d’emissions ambientals. D’altra banda, es valora aquest procés per reduir els abocadors de neumàtics donat que a les cimenteres només arriben els neumàtics que queden com a excedents i que, per tant, anirien a parar a cementiris de cautxú com el de Seseña. L’aposta de Ciments Molins per aquest material com a combustible és tal que, recentment, s’ha associat a dues empreses del sector i ha creat Graulated Rubber Project SL, que s’encarregarà de la recollida i trituració de cobertes, precisament, per la revalorització del material com a combustible. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios