www.elllobregat.com
El Castell de El Papiol, escenari del documental de TV3 ‘Jo, Ramon Llull’
Ampliar

El Castell de El Papiol, escenari del documental de TV3 ‘Jo, Ramon Llull’

lunes 05 de septiembre de 2016, 19:36h

L’emblemàtic símbol del poble baixllobregatí es converteix en una cartoixa parisenca i en una presó a Tunis

La vigília de l’11 de setembre ressonarà un nom a Catalunya, el de Ramon Llull. En motiu del 700 aniversari de la mort del pensador, Televisió de Catalunya, Batabat i La Xarxa presenten el documental ‘Jo, Ramon Llull’, dirigit per Antoni Tortajada i Joan Gallifa, i que ha estat en gran part rodat al Castell de El Papiol.

El símbol i emblema del municipi baixllobregatí es converteix en una Cartoixa de la perifèria de París, així com en una presó on Llull va estar a Tunis, en un film on es coneix el perfil més polític i diplomàtic del teòleg mallorquí. Ubicat a la riba del riu Llobregat, aquest castell medieval servia, precisament, per protegir el camí cap a Barcelona en les incursions dels àrabs de l’Al-Andalus. Datada la construcció entre els segles XII i XIV, responia així a la perfecció a l’esperit medieval, sobretot pel que fa la part baixa del castell, que buscaven els promotors del film.

I els seus propietaris van acceptar. Cal recordar que, tot i l’interès turístic que pot suscitar la construcció, es tracta d’una propietat privada de la família Almirall (descendents del polític i escriptor Valentí Almirall), que, per cert, compten amb el títol de Barons. Així, doncs, només es pot accedir durant festivitats concretes del municipi com és la Setmana Cultural de El Papiol o durant la Fira de les Cireres. En tot cas, segons fonts municipals, s’utilitza aquesta part baixa del castell sovint per organitzar actes d’entitats del municipi.

Sigui com sigui, a partir del castell es va crear i créixer l’actual vila de El Papiol. “Fins al 1.115 no apareix documentació del castell, però es pot afirmar que aquest ja existia amb anterioritat, i la prova són les estructures constructives, una estança del segle I, en forma rectangular, les parets de la qual són fetes amb aparell d’espiga i són més sortides que la volta que sostenen, volta de canó o de mig punt”, escriu Elsa Garcia Gómez, del Centre Municipal de Lectura, sota la supervisió de la Doctora en Història de l’art Montserrat Pagès.

Quasi mil anys d’història després, el castell -ubicat al punt més àlgid de la vila i considerat bé d'interès cultural des de 1988- continua sent el centre de referència. Per la seva noblesa i força, de fet, valors molt vinculats a l’esport, El Papiol organitza la coneguda Mitja del Castell, una prova esportiva que enguany arriba a la seva tercera edició.

A més de El Papiol, el documental s’ha rodat també a emplaçaments com el castell de Santa Florentina, les coves del Toll de Moià o el monestir de Sant Cugat; i compta amb la interpretació de Jordi Bosch (Ramon Llull de gran), Roger Casamajor (Ramon Llull de jove), Dafnis Balduz, Nao Abet, Lluís Soler, Fermí Reixach i Abdelalí El Aziz.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios