www.elllobregat.com
El CRAM torna cinc exemplars de tortugues recuperades de les seves lesions
Ampliar

El CRAM torna cinc exemplars de tortugues recuperades de les seves lesions

lunes 19 de septiembre de 2016, 11:03h

L’acte ha estat organitzat a la platja de El Prat de Llobregat, on té seu la fundació, i ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i de l’alcalde de El Prat, Lluís Tejedor

El Mediterrani té des d’aquest diumenge cinc veïns més. Es tracta de cinc tortugues babaues que, després de recuperar-se de les seves lesions al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) de El Prat de Llobregat, han estat retornades al seu medi. En concret, es tracta de tres exemplars que es van trobar aquest any al delta de l’Ebre; un quart a Llançà i, per últim, una tortuga que es va trobar a Tarragona i que ja portava deu anys a la fundació.

L’acte s’ha celebrat aquest diumenge a la platja de El Prat davant d’una important assistència de gent i que ha comptat amb la presència institucional del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, així com la de l’alcalde de El Prat, Lluís Tejedor. “En aquest cap, la Generalitat fa un esforç molt gran a través de la Xarxa de Rescat de la Fauna Marina, i el CRAM n’és una peça molt important”, ha dit el conseller a peu de platja. “Per això l’acord que tenim perquè es pugui dur a terme la recuperació d’aquests animals posa en valor el compromís de la societat civil. És un orgull de país que s’hagi fet aquest esforç”.

Dos dels quelonis duran dispositius de seguiment via satèl·lit per poder observar les rutes que realitzen i obtenir dades valuoses sobre aquesta espècie vulnerable de la nostra costa, que cada cop és més habitual. Degut al canvi climàtic i els seus efectes, s’ha observat en els últims anys un increment dels nius detectats a la Mediterrània occidental. “Catalunya cada cop estarà més acostumada a veure tortugues a les platges, bàsicament per l’efecte del canvi climàtic. Aquest fet també demostra que tenim una qualitat de les platges cada vegada més alt”, ha expressat el conseller. De fet, tant Tarragona com Barcelona presenten les condicions òptimes per a la reproducció de tortugues tant per la seva composició de la sorra com per la temperatura i la presència de posidònies mar endins.

Ara bé, hi ha un perill fonamental: les xarxes i els fils de pesca. En els darrers cinc anys, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina ha gestionat la recuperació de 35 tortugues babaues recollides a les platges catalanes, algunes al nostre territori, com la recuperada recentment a Castelldefels. D’aquestes, 31 s’han pogut reintroduir amb èxit al mar després de ser recuperades de les seves lesions, produïdes principalment per aquestes xarxes i fils de pesca; però també per embarcacions d’esbarjo, ingesta de plàstics, tovalloletes de paper i altres residus provinents de l’activitat humana. La dada negativa, de fet, és que s’han localitzat fins a 244 tortugues babaues mortes durant aquest lustre, de les 279 que la Xarxa ha trobat en total.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios