www.elllobregat.com
Cornellà en Comú qualifica l’Acord Social com a “paraules buides” i critica la falta de participació
Ampliar

Cornellà en Comú qualifica l’Acord Social com a “paraules buides” i critica la falta de participació

viernes 07 de octubre de 2016, 13:42h

El principal partit de l’oposició a Cornellà considera que l’equip de Govern no ha organitzat un veritable espai de debat, que no s’ha convidat a una bona part del teixit associatiu del territori i que “tot s’ha reduït a un text base elaborat pel Govern i una ronda d’aportacions via correu electrònic”

La signatura del nou Acord Social de Cornellà per 2016-2020 fa, just avui, una setmana de la seva signatura i ho fa sense el consens que mereix un pacte d’aquest tipus. Entre les institucions que han quedat fora de la signatura es troba, precisament, el principal partit de l’oposició a l’Ajuntament de la ciutat, Cornellà en Comú-Crida per Cornellà, que, segons hem pogut saber, critica –pel que fa la forma- la falta de participació i debat previ en l’elaboració de l’Acord per part de l’equip de Govern, mentre que, pel que fa el fons, el qualifiquen de “paraules buides”.

Els representants de Cornellà en Comú consideren que no hi ha hagut cap voluntat negociador ni de debat. Segons expliquen, quan es van assabentar que s’estava preparant l’Acord van preguntar per les reunions i se’ls va dir que no hi hauria, que haurien de presentar les propostes per correu. “Pensem que això no forma part d’un Acord Social. Podríem estar més o menys d’acord, però podríem haver participat en la seva discussió. El que no farem serà enviar unilateralment comunicacions a una regidora de l’equip de Govern que no servirà per res més que o una apropiació de les propostes o que les fiquin en un calaix”, diu Vidal Aragonés, regidor i portaveu del grup municipal de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà.

D’aquesta manera, consideren que les dues setmanes que tenien per enviar propostes eren, d’una forma, un tràmit per acabar signant l’acord i la prova, segons diuen, és que el primer esborrany de l’Acord que es va rebre “és, pràcticament, el mateix que el que s’ha signat”.

En aquest sentit, defensen que, tot i que s’ha signat conjuntament amb una quarantena d’entitats de la ciutat, l’equip de Govern no ha convidat a una llarga llista d’institucions de la ciutat que, segurament, haguessin votat en contra. “Hi ha una dada que dóna el to i reflecteix la poca capacitat participativa que des del Govern es genera: als pressupostos participatius de l’Ajuntament van participar 372 persones; a les primàries del nostre partit, sense cap recurs ni estructura, 358”, comenta el regidor Àngel Camacho.

Fonamentalment, doncs, per aquesta forma de signar el nou Acord Social, el principal partit de l’oposició no donarà suport al Govern local d’Antoni Balmón. Però tampoc pel fons. L’Acord Social ha destacat per dos grans pilars: la proposta del Salari Mínim Interprofessional de 1,071 euros i un pla per incentivar el comerç local. “Allò que traslladen com a SMI és fals. Segons l’Acord, hi ha un futurible; que encara és pitjor, perquè no ho estan estudiant”, diu Aragonés, que ha plantejat en més d’un Ple preguntes relacionades i on la resposta sempre és “que no saben sí és legal, que s’estudiaria o que estan a l’espera”. En aquest sentit, ara mateix “estarien a l’espera d’una resolució d’un organisme administratiu que vetlla més per la lliure competència que no per la garantia social. És el pitjor recorregut perquè això surti endavant. No tenim cap constància de que aquesta proposta es faci efectiva”.

D’altra banda, en relació amb el comerç de la ciutat, veuen contradictori aprovar un pla de suport al comerç local de la ciutat quan darrerament s’ha canviat el tipus de sol d’un espai per acollir un nou Mercadona. Així, qualifiquen el document de “paraules buides, que està molt bé com a document base i per començar a treballar, però que es resumeix, en algunes mesures, en dos línies i sense terminis”. De la mateixa manera, qüestionen que no s’hagi realitzat cap mesura d’evaluació i control del que s’ha complit o no respecte a l’anterior Acord Social, un document que es crea a partir de l’any 2009.

Per la seva part, doncs, el grup municipal ha presentat una proposta de cinquanta punts que s’engloben en set grans blocs: Habitatge i medi ambient; Agricultura, alimentació i Educació; Veinatge, participació i convivència; Petit comerç i indústria local; Cultura; Serveis Públics i Feina. Aquesta proposta, que neix d’una assemblea oberta a l’estiu en el marc del debat dels pressupostos, serà comunicada amb dos actes per a la ciutadania, així com amb una campanya informativa a la ciutat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (5)    No(2)

+
0 comentarios