www.elllobregat.com
Disminueix en un 2,6%, per any, la taxa de mortalitat per càncer de mama
Ampliar

Disminueix en un 2,6%, per any, la taxa de mortalitat per càncer de mama

martes 18 de octubre de 2016, 17:09h
Les estadístiques evolucionen positivament des de 1994: actualment moren 12,1 de cada 100.000 dones

El 19 d’octubre, avui, és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama. Mentre existeixi aquest dia internacional serà necessari mantenir l’alerta sobre aquesta malaltia; però, segons les dades, cada dia està més a prop la victòria de la investigació i la salut sobre d’infermetat. I és que la taxa de mortalitat per càncer de mama disminueix, des de 1994, un 2,6% per any. Una notícia optimista front el càncer que representa el 28% de tots els tumors malignes que es diagnostiquen a Catalunya.

És, de fet, el més freqüent en les dones, amb un risc que augmenta a mesura que creix l’edat (la majoria es donen a partir dels 50 anys). Des d’inicis de 2016, a Catalunya, s’han diagnosticat un total de 4.687 nous casos de dones amb càncer de mama, sent la taxa de mortalitat de 12,1 defuncions per cada 100.000 dones; és a dir, 982 dones. Aquesta xifra deixa aquesta caiguda sostinguda del 2,6%, una evolució favorable fruit de les millores terapèutiques i dels programes de detecció precoç. Una qüestió no només important; sinó fonamental. En aquest sentit, la taxa de mortalitat està per sota de la mitjana europea.

Aquestes dades són possibles, a Catalunya, gràcies a mesures com el Pla director d’oncologia de Salut, on es desenvolupen diverses accions entre les que destaquen el Programa de cribratge de càncer de mama, el circuit de diagnòstic ràpid del càncer quan hi ha sospita, o les unitats de consell genètic que atenen les dones i famílies amb un risc elevat de patir un tumor.

Pel que fa el Programa de cribratge, està adreçat a totes les dones d’entre 50 i 69 anys de Catalunya i permet descobrir amb una mamografia tumors tan petits que, fins i tot, no són palpables. L’any passat es van fer aquestes radiografies a les mames de 271.960 dones i es van detectar 1.148 casos de càncer.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios