www.elllobregat.com
Imatge del primer trasplantament de fetge de l'Estat espanyol, realitzat a Bellvitge l'any 1984
Ampliar
Imatge del primer trasplantament de fetge de l'Estat espanyol, realitzat a Bellvitge l'any 1984 (Foto: HUB)

L’Hospital Universitari de Bellvitge trenca el llindar dels 1.500 trasplantaments de fetge

martes 29 de noviembre de 2016, 12:58h

L’equipament sanitari va fer a l’any 2015 el 6,3% dels trasplantaments de fetge de tota Espanya

La pràctica totalitat dels pacients haurien mort amb total seguretat. Ara, en canvi, les xifres de supervivència no paren d’augmentar i, de fet, als cinc anys de la intervenció, el 78% dels pacients continuen amb vida. L’Hospital Universitari de Bellvitge reforça la seva condició de centre de referència en malalties hepàtiques després de superar el trasplantament de fetge número 1.500 de la seva història.

Una història plena d’innovacions i on han estat pioners en molts casos. Capdavanter des de fa més de tres dècades, Bellvitge va realitzar el primer trasplantament de l’Estat espanyol a l’any 1984 de les mans del Doctor Eduard Jaurrieta i Carles Margarit. Quatre anys més tard es va realitzar el primer trasplantament simultani de fetge i ronyó del mateix donant al país; a l’any 1999, el primer trasplantament hepàtic dòmino d’Espanya i, entre els principals assoliments, al 2002 es va acabar amb èxit el primer trasplantament de fetge d’un pacient amb VIH.

Amb aquesta trajectòria, segons les dades del darrer any complet, 2015, Bellvitge realitza el 6,3% dels trasplantaments de tota Espanya, que va tancar l’any amb 23.746 operacions, realitzades als 26 hospitals del país que actualment fan aquest tipus d’intervencions. Operacions que donen sortida a les cirrosis hepàtiques (43% dels casos) o a hepatocarcinomes lligats a la cirrosi (41%).

El Doctor Joan Fabregat, cap clínic i responsable de la Unitat de Trasplantament Hepàtic de l’HUB, ha destacat la recent aparició de tractaments curatius de l’hepatitis C: “Un 40% dels trasplantaments tenen a veure actualment amb el virus C. Tot i que així curàvem la malaltia provocada pel virus (cirrosi, càncer hepàtic...), després el virus reapareixia i el 30% dels malalts tornàvem a desenvolupar una cirrosi als 5 anys. Amb els nous tractaments curatius apareguts el 2014, ara podem curar el virus dels pacients en llista d’espera, que ja no tindran risc de reinfecció, i podem curar, així mateix, la infecció dels pacients ja trasplantats”.

En aquest sentit, els expertes preveuen una reducció dels trasplantaments relacionats amb aquesta hepatitis C, mentre que augmentaran els que tenen a veure amb altres patologies, com ara les metabòliques. “Una malaltia de fetge cada vegada més diagnosticada és l’hepatopatia grassa no alcohòlica, que té com a factors de risc l’obesitat i la diabetis, cada cop més freqüent a la nostra societat. Aquesta patologia pot evolucionar a cirrosi hepàtica i, de fet, actualment ja és una causa habitual de trasplantament hepàtic als Estats Units i ho comença a ser a casa nostra”.

L’hospital organitza aquest 1 de desembre, per celebrar i fer balanç de la seva història com a referent d’aquest camp, una jornada sobre el present i futur de les malalties hepàtiques on participaran professionals sanitaris i pacients trasplantats.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios