www.elllobregat.com
Reproducció de la flor de quatre petals de La Rajoleta d'Esplugues
Ampliar
Reproducció de la flor de quatre petals de La Rajoleta d'Esplugues (Foto: El Llobregat)

Una flor en relleu serà el símbol modernista de l’any a Esplugues

martes 03 de enero de 2017, 09:43h

Els Museus de la ciutat recuperen des de 1996 un nou model de rajola modernista del repertori de l'antiga fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis, més coneguda com La Rajoleta

Una flor de quatre pètals d’estil modernista ha estat l’escollida enguany per la reproducció conjunta dels Museus d’Esplugues. Es manté així el que ja és una tradició: la tria d’una peça de l’ampli repertori de producció de l’antiga fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis, coneguda també com La Rajoleta. Una iniciativa que es va encetar l’any 1996 i té com a objectiu donar a conèixer els dissenys de finals del segle XIX i principis del s. XX d’aquesta fàbrica espluguenca.

La figura escollida, en concret, es tracta de la peça número 5 de la col·lecció de rajoles en relleu de l’Ajuntament. D’estil, com dèiem, modernista, es produïa en diferents colors i mides segons les necessitats decoratives dels projectes. De fet, en ocasions, s’ha incrustat en altres peces ceràmiques, per exemple, espiralls o respiradors.

Parlant d’exemples concrets, aquesta figura la va utilitzar l’arquitecte Josep M. Jujol o Ignasi Mas i Morell en alguns dels seus edificis. El model de la peça reproduïda es pot trobar, en aquest sentit, en la Casa dels Cargols de L’Hospitalet, projectada pel mestre d’obres Mariano Tomàs i Barba l’any 1911.

D’aquesta manera, Esplugues celebra dues dècades d’aquesta curiosa iniciativa que recupera la producció modernista de La Rajoleta. Aquesta empresa dedicada a la producció de ceràmica industrial va coincidir amb el Modernisme i la seva major època d’esplendor. A part de les propostes que s’han fet des de 1996, des de 2008 s’inclou una peça de relleu que es va alternant cada any amb la col·lecció de rajoles planes.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios