www.elllobregat.com
Josep Rull: “És incomprensible que hi hagi un decalatge molt gran entre l’entrada en funcionament de les estacions de la L10 de Barcelona i les de L’Hospitalet”
Ampliar

Josep Rull: “És incomprensible que hi hagi un decalatge molt gran entre l’entrada en funcionament de les estacions de la L10 de Barcelona i les de L’Hospitalet”

miércoles 11 de enero de 2017, 18:22h

El conseller de Territori i Sostenibilitat assegura que ja es treballa en un pla per finançar la reactivació de les obres de la L10 de L’Hospitalet (Ildefons Cerdà i Provençana) sense que l’Ajuntament hagi d’aportar recursos econòmics | Rull ha demanat lleialtat institucional a Jaume Collboni a qui ha respost de manera contundent: “Que parli de pedaços a l’hora de referir-se a solucions és un sarcasme”

“Si no s’hagués arribat a aquest acord, seria més difícil culminar les estacions de L’Hospitalet”. Amb aquestes paraules, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha volgut garantir el compromís de la Generalitat de Catalunya per reactivar les obres i posar en funcionament les estacions de la L10 (ramal de la L9 des de Gornal fins a Zona Franca) en el seu pas per L’Hospitalet (parades d’Ildefons Cerdà i Provençana). “Estem més a prop de l’objectiu final, que és poder fer entrar en funcionament les dues estacions de Barcelona i les dues de L’Hospitalet”.

Amb aquests declaracions, doncs, el conseller assegura que amb l’acord assolit recentment amb Barcelona –que ha efectuat una compra de diferents propietats de la Generalitat a canvi de que aquests recursos serveixin per acabar les seves estacions de la línia i que entrin en funcionament el pròxim any- també s’apropa la finalització de les estacions hospitalenques, encara pendents de trobar una solució financera i, per tant, un calendari d’actuació.

En aquest sentit, durant una visita organitzada amb veïns de La Marina a l'estació de Forneria, Rull ha recordat que el 2 de gener van tenir una reunió amb l’Ajuntament de la segona ciutat de Catalunya, primer, per establir trobades permanents i, segon, per posar sobre la taula un pla per resoldre els problemes de finançament “entenent que L’Hospitalet no pot utilitzar la mateixa fórmula que Barcelona”. D’aquesta manera, Rull descarta que L’Hospitalet hagi de posar recursos econòmics en un tema que, efectivament, és competència de la Generalitat.

I ha insistit, responent a les crítiques que ha suscitat en el territori l’acord bilateral amb Barcelona, en que es tracta d’una prioritat pel Govern: “En el moment que vam arribar a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona, vaig dir que seria incomprensible que hi hagués un decalatge molt gran entre l’entrada en funcionament de les dues estacions de Barcelona i les dues de L’Hospitalet. Seria difícilment comprensible per L’Hospitalet que el metro passés per sota i no s’aturés ni hagués cap mena d’expectativa. Treballem perquè això no passi i estem proveint solucions i alternatives”.

Per tot, Rull s’ha mostrat molt crític i contundent amb les paraules de Jaume Collboni, en representació del PSC: “Em va sorprendre les seves declaracions. Que el PSC parli de pedaços a l’hora de referir-se a les solucions que estem buscant és un sarcasme, entre altres coses, perquè bona part dels problemes van ser generats en el seu moment per la mala concepció del finançament de l’obra”.

Rull s’ha referit així a l’alt cost que representa aquesta infraestructura que es va acordar concessionar fins l’any 2042 per 250 milions d’euros “any rere any”, una quantitat que arriba fins els 450 milions si sumem els crèdits. “Això és el que ens ha hipotecat”. I, per aquest motiu, Rull ha volgut ser contundent en resposta a Collboni: “hem de tenir un altíssim sentit institucional. Aquí no hi ha elements vaporosos ni expectatives: hi ha fets, actuacions concretes. Si el PSC està disposat, que crec que sí, a fer un treball de lleialtat institucional, de rigor, de buscar alternatives i solucions, sempre trobarà el Govern. Si ve a fer partidisme, haurem de ser contundents como ho estic sent jo ara mateix”.

Converses pel tram central

Més enllà del tram sud de L10 o ramal de la Zona Franca, la gran obra pendent està en el tram central que ha de connectar definitivament les dues bandes metropolitanes. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que hi ha converses obertes tant amb empreses constructores, entitats financeres i fons d’inversió per tal de desbloquejar la situació actual. I tot passa per revisar l’arquitectura financera del projecte. “El que volem és alliberar durant un període aquests 450 milions d’euros per tal d’injectar-los en obra efectiva al tram central; és el nostre esquema de treball”.

En aquest sentit, i tot i la complexitat que ha apuntat el conseller, Territori i Sostenibilitat espera poder comptar amb un nou pla al llarg d’aquest semestre, en concret, per Setmana Santa.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios