www.elllobregat.com
Principals actuacions del Corredor del Mediterrani pendents al nostre territori

Principals actuacions del Corredor del Mediterrani pendents al nostre territori

El president de Ferrmed, Joan Amorós, ha enumerat a la seva intervenció a la taula de debat de Martorell, els diferents colls d’ampolla que el projecte del Corredor del Mediterrani pateix al seu pas per la nostra comarca.

Al tractar-se d’un corredor fins a la frontera francesa, s’han de concloure, entre d’altres, les obres de l’estació de La Sagrera a Barcelona, previstes pel any 2020. També s’ha de construir la nova línia ferroviària Sants-Aeroport d’El Prat (enllaç amb la T1 i la T2), prevista pel 2018, a més de construir l’enllaç de l’AVE amb l’aeroport (previst pel 2020) i fer l’estudi del pas a ample internacional de les línies de Rodalies de Barcelona, començant per la línia R3 L’Hospitalet-Puigcerdà (per l’any 2021).

Al nus de Mollet-Rubí-El Papiol i fins al Port de Barcelona, s’ha de concloure l’enllaç de l’Autovia A-2 amb la B-30 (previst per aquest any), igual que la conclusió dels accessos viaris al Port de Barcelona, que també estaven previstos finalitzar aquest any, i també concloure la construcció de l’Autovia B-40 per l’any 2020. Tècnicament, una obra important és que el Sistema de Gestió de Trànsit Ferroviari Europeo, ERTMS segons les seves sigles en anglès, estigui realment operatiu al tram ferroviari Mollet-Castellbisbal-Can Tunis-El Morrot.

Triangles al port i Martorell
Igualment, queda pendent la construcció del nou accés ferroviari al Port de Barcelona en triple ample, així com garantir gàlibs de càrrega i acabar el projecte d’una segona via d’accés (2018). Començar les obres de construcció de la nova terminal multimodal del Port de Barcelona a l’antiga llera del Llobregat (2019) i l’enllaç de la línia FGC – ADIF a l’alçada de Castellbisbal (en ample internacional) i la continuació d’aquest ample (doble ample) fins a Manresa i les mines de Súria i Sallent (2022), són altres actuacions reclamades.

Al tram Rubí-Castellbisbal-Martorell i el triangle ferroviari que s’ha de fer per garantir l’accés a la planta de Seat en aquesta població, Ferrmed reclama l’ample internacional, per mitjà de tercer carril, a les vies de la línia actual entre Castellbisbal – Martorell – Accés a SEAT (2018). També s’ha de remodelar el nus de Castellbisbal, fent-lo apte per trens de 750 metres, i construir un pas inferior addicional a l’AP-7 per a resoldre la manca de gàlib horitzontal (2018/2019).

Urgent es també una línia específica en via única per a mercaderies entre Castellbisbal i just abans del pont sobre el riu Llobregat, emprant l’antic túnel existent (2019) i una remodelació de les estacions de Castellbisbal i Martorell, permetent l’aparcament de trens de mercaderies de 750 metres de longitud. En el cas de Castellbisbal, cal considerar les diferents destinacions dels trens i la tipologia de la xarxa distingint entre trens de mercaderies i trens de passatgers (2018). Cal també una variant ferroviària exterior per a mercaderies, del tram comprès entre el nus de Castellbisbal fins a sobrepassar la pota sud del ramal d’accés a SEAT (2021) i duplicar les vies en els triangles d’enllaç entre la línia procedent de Martorell i les línies amb destinació Mollet i Barcelona ciutat/Port de Barcelona al nus de Castellbisbal (2020).

Cloure actuacions ja planificades
També s’han de cloure les actuacions ja planificades i que estiguin operatives entre els anys 2018 i 2019. Per Amorós, aquestes actuacions són: l’adequació a l’ample internacional, mitjançant tercer carril, de la línia convencional existent des de Castellbisbal fins a Cartagena, resolent a més el coll d’ampolla Tarragona – Vandellós, connectant les pertinents terminals i ports i desdoblant la línia entre València i Font-La Figuera. Cap al sud, s’ha de concloure l’ample internacional en la línia actual Murcia – Águilas i una nova línia d’ample internacional entre Murcia i Almería, així com, pel nord, finalitzar la connexió de la nova línia Barcelona – Perpinyà amb les terminals d’El Far i La Llagosta i ample internacional en una de les vies de la línia Figueres – Portbou.

En quan als estudis constructius de noves línies, Ferrmed reclama que abans de l’any 2019 estigui fet l’estudi de construcció de la línia d’alta velocitat entre Tarragona i València (inclòs túnel passant a València), amb l’objectiu de que sigui operativa al 2025. Un altre estudi demanat per Amorós a la taula de Martorell pel sud del Corredor del Mediterrani, és el de construcció d’una línia convencional per a mercaderies entre Monfort del Cid i Murcia, d’una línia directa entre Llorca i Granada per la Vall de l’Almanzora i d’una línia per la costa Almería – Màlaga – Algeciras. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios