www.elllobregat.com
Pren forma el Pacte Nacional per a l’Activitat Física i l’Esport
Ampliar

Pren forma el Pacte Nacional per a l’Activitat Física i l’Esport

jueves 02 de marzo de 2017, 01:45h
La Secretaria General de l’Esport (SGE) intensifica les reunions amb les entitats i institucions del país en el marc del procés participatiu que ha iniciat per bastir un nou model de governança de l’esport català.

Les trobades amb el Col•legi de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya (COPLEFC), la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i el Departament de Salut han servit per rebre les primeres aportacions d’aquests organismes i conèixer-ne les inquietuds.

Durant la reunió amb la UCEC al Palau de la Generalitat, la junta directiva encapçalada pel seu president, Jaume Domingo, va lliurar a la consellera de la Presidència, Neus Munté, i el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, un document amb les aportacions que l’entitat proposa recollir en el Pacte Nacional per a l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya, un pacte que amb la participació de tot el sector esportiu del país s’ha de traduir en una Llei que el Govern s’ha compromès a portar al Parlament de Catalunya com a nou Projecte de Llei de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya.

Responsabilitat social i comunitària
La UCEC aposta per la creació d’un model d’esport popular a l’abast de tothom que fomenti els hàbits saludables, la inclusió, la no discriminació, la igualtat d’oportunitats i el foment de valors de responsabilitat social i responsabilitat comunitària. L’entitat també demana prioritzar en l’estructura de país l’esport social i l’activitat física per davant de l’esport de competició i rendiment, i destaca que un dels objectius de l’esport popular és aconseguir que tota la població tingui l’oportunitat de practicar esport al llarg de la seva vida. La consellera Munté va agrair a la UCEC la seva tasca i la seva implicació en aquest procés participatiu, ja que “la vostra capil·laritat us converteix en actors primordials”, mentre que Gerard Figueras va reiterar que “aquest diàleg serà a nivell sectorial i territorial, per a recollir les aportacions de tothom”.

Uns dies després, el secretari general de l’Esport va voler conèixer la visió de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, per la qual cosa va tenir una trobada amb seu president, Xavier Vinyals, i altres dirigents de l’entitat. Gerard Figueras els va recordar els punts clau d’aquest procés, engegat el passat 30 de gener en un acte públic amb tots els agents esportius, que té com a finalitat construir una societat més saludable i millorar l’alt rendiment esportiu. Tot des de la concertació amb els actors del sector, que desemboqui també en un nou model de finançament en un estat independent. “No ens posem cap límit. Hem de deixar a punt les estructures de l’estat català i hem de ser tan ambiciosos com vulguem”, va afirmar.

Per la seva banda, Xavier Vinyals va exposar a Gerard Figueras un document amb les aportacions de la Plataforma. Aquesta es va posar a disposició del Govern per explicar les limitacions del model autonòmic i els avantatges de tenir un model com a estat català, que “ens permeti arribar allà on vulguem”. “Tot aquest esforç té molt més sentit si es fa amb l’objectiu d’assolir una Catalunya independent”, va afegir.

Nova legislació per l’esport català
La Plataforma proposa una llei estatal catalana per a l’esport, treballar per al reconeixement internacional de totes les federacions catalanes i del Comitè Olímpic de Catalunya pel Comitè Olímpic Internacional, impulsar una llei de mecenatge també per a l’esport de base, establir per llei la voluntarietat de participar en la selecció catalana –a diferència de l’obligatorietat que ara imposa la llei espanyola amb les seleccions estatals-, més recursos per a l’esport tant d’elit com de base i, finalment, crear una marca Catalunya que aprofiti l’esport com una finestra de coneixement del país al món.

Finalment, en el primer contacte de la SGE amb un departament de la Generalitat per avançar en la constitució del Pacte Nacional, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, va continuar el diàleg amb Joan Guix, secretari de Salut Pública, i Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut. La SGE i el Departament de Salut van expressar la voluntat de continuar treballant plegats en la lluita contra el sedentarisme i en la consecució d’una societat més saludable, un aspecte que ha de ser clau en el nou model esportiu que el Govern vol per a Catalunya. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios