www.elllobregat.com
Paritat a política: objectiu 2019
Ampliar

Paritat a política: objectiu 2019

jueves 04 de mayo de 2017, 03:10h
El Baix suma, als seus 30 municipis, dotze alcaldesses i 210 regidores, encara lluny de la igualtat entre dones i homes en política. L’Associació de Dones Periodistes presenta l’evolució de la paritat en política des de l’any 1979 a les últimes eleccions locals.

La conclusió després de les eleccions municipals de 2015 és clara: no s’ha aconseguit la paritat entre dones i homes en política local. És, doncs, moment de recordar l’objectiu i l’assignatura pendent de cara als pròxims comicis municipals de 2019. Ho fem, precisament, a meitat de mandat, on els partits comencen a preparar la maquinària per arribar en les millors condicions i on, en molts casos, preparen i renoven els seus lideratges.

Per fer visible que encara hi ha, en aquest sentit, molt de camí per recórrer, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) han presentat l’estudi ‘Dones i Homes en els Governs Locals’ amb l’evolució de la representativitat de la dona en política des de l’any 1979 al 2015; és a dir, tot el període democràtic. L’estudi mostra com, tot i passar quasi quatre dècades, l’evolució continua sent molt graudal; positiva però lenta. En concret, s’ha passat del 2% al 19% d’alcaldesses i del 4,8% al 35% de regidores.

Una progressió semblant a la que, també, es dóna al Baix Llobregat on, tot i estar notablement per sobre de la mitjana catalana, encara no s’ha assolit la paritat en cap de les dues estadístiques. Al Baix Llobregat hi ha, actualment, 12 alcaldesses de 30 municipis, el que representa un 40% de dones front un 60% d’homes alcaldes. Mateixa quota que marca, per cert, la llei d’Igualtat, segurament, massa suau, que busca la paritat amb vint punts percentuals de diferència entre gèneres.

Cal destacar positivament la major presència de dones a alcaldies de grans ciutats com és el cas de Lluïsa Moret, a Sant Boi. De fet, cinc de les onze alcaldesses baixllobregatines ho són a ciutats amb més de 20.000 habitants (dos d’elles, a ciutats de més de 50.000). Aquesta estadística representa un canvi de tendència generalitzada a Catalunya, on Barcelona, L’Hospitalet, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Girona o Sant Cugat compten amb una alcaldessa. En aquest sentit, el lideratge de les institucions supramunicipals també ha recaigut en una dona: Ada Colau (Barcelona) és la presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, mentre que Mercè Conesa (Sant Cugat del Vallès) és la presidenta de la Diputació de Barcelona. No passa el mateix en els consells comarcals.

Per partits, el PSC és l’agrupació que més alcaldesses té amb quatre de dotze alcaldies (33,3%), seguit d’ICV amb tres de set (42,86%). Aquest lideratge nominal no es manté a nivell percentual, que seria ERC el partit que més aposta per una dona amb un 60% de les seves alcaldies (tres de cinc).

Més regidores que la mitjana catalana
Pel que fa el nombre de regidors, el Baix Llobregat suma un total de 210 dones amb representació municipal front els 327 homes. Aquesta dada significa un 39%, lleugerament per sobre de la mitjana catalana. Tot i que no arriba a la paritat, el Baix Llobregat és la cinquena comarca amb un major nombre de dones de tota Catalunya, només per darrera de Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Alta Ribagorça. En relació amb L’Hospitalet, la segona ciutat de Catalunya compta amb una dona a l’alcaldia, la socialista Núria Marín, i suma –amb ella- vuit regidores de 27 (29,63%). III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios