www.elllobregat.com
‘Els misteris del Pare Arnau’, el quart homenatge de la santfeliuenca Leonor Parreu
Ampliar

‘Els misteris del Pare Arnau’, el quart homenatge de la santfeliuenca Leonor Parreu

jueves 04 de mayo de 2017, 04:00h
La novel·la (Mecenix, 2017) ha estat realitzada conjuntament amb Joan de Salas, diaca del bisbat de Sant Feliu. La també documentalista i mestra publica una obra literària anualment en record del seu marit, mort sobtadament el 2013

“Passo moltes estones escrivint perquè les estones que abans omplia amb ell, passejant, anant al cinema, ara les omplo amb l’escriptura. Em serveix d’escapament per omplir unes hores que, d’altra manera, deixaria per la nostàlgia i la tristor”. D’aquesta manera m’explicava –emocionada- la santfeliuenca Leonor Parreu el principal motiu de la seva nova deriva com a escriptora el dia que ens vam conèixer. El seu marit va morir sobtadament el 2013 d’un atac de cor i des d’aleshores l’homenatja amb la publicació d’un llibre per any, en aquest cas, ‘Els misteris del Pare Arnau’, la seva quarta novel·la. La primera, però, que es cou a quatre mans gràcies a Joan De Salas, diaca i membre del Tribunal Eclesiàstic del Bisbat de Sant Feliu.

Un Sherlock amb hàbit
Reconegut apassionat de les històries de Sherlock Holmes, De Salas aporta la idea de la novel·la que, juntament amb Parreu, ha pogut concretar, òbviament, en forma d’aventures i misteris entorn de la figura del Pare Arnau. Misteris desconnectats que retraten una hipotètica societat d’un futur pròxim. “Els partits han desaparegut, les eleccions estan prohibides, la gent viu en aparent democràcia però no decideixen les coses importants, que recau en una mena de Fundació, en un Govern global”, explica De Salas.

El vincle amb el territori torna a estar present a la novel·la amb l’Abadia de Montserrat com a un dels escenaris principals. De la mateixa manera, aquesta dicotomia entre la raó i la fe torna a ser un dels eixos fonamentals de l’obra de Parreu: “hi ha certes coses que només es poden explicar amb la fe, mentre que altres només queden per la raó. Aquesta dualitat entre raó i fe és molt important al llarg de tota la novel·la”, diu l’autora santfeliuenca. I prova d’això són els altres personatges que envolten al Pare Arnau, principal protagonista; en concret, un postulant que, a mode de Doctor Watson, es debat entre la seva vocació religiosa i les seves pròpies contradiccions –tensions personals i sexuals incloses- i la figura femenina de l’Elisenda, representant extraordinària de la raó i que “anirà veient, per si sola, les virtuts i defectes del sistema”. Així, a partir d’aquest nou ‘Sherlock’ vestit de monjo, “al final, ha de quedar com una societat que, potser, a canvi de ser feliç a qualsevol preu, de tenir-ho tot resolt còmodament, sacrifica una part vital que és la Democràcia”, diu De Salas.

“Reflectim que la Democràcia avui està en perill, per molts fronts que veiem i, de vegades, per qüestions que no es veuen”, afegeix Parreu, que menciona la deriva de la Unió Europea en els darrers anys, la recent crisis social o els actuals nivells de pobresa com a qüestions preocupants a resoldre: “Creiem que una part de la societat estaria disposada a sacrificar la llibertat d’avui dia per més seguretat, més treball i per l’eliminació de la pobresa”.

Ficció?
Aquesta preocupació, que va de la mà de l’auge dels populismes, ha obligat –segons expliquen els autors mig en broma mig seriosament- a donar-se pressa en la publicació de la novel·la: “no fos que la novel·la futurista que proposem acabés sent cosa del present o una mostra del passat”. L’obra, que serà presentada el dia 5 de maig al Palau Falguera de Sant Feliu, ha estat editada, novament, per la baixllobregatina empresa ‘Mecenix’.III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios