www.elllobregat.com
Feinart: d’enviar CV a l’art de buscar feina
Ampliar

Feinart: d’enviar CV a l’art de buscar feina

jueves 01 de junio de 2017, 12:14h
El món laboral ha patit una revolució en els darrers anys absolutament notable. La dinàmica tradicional que han viscut les generacions que ara es jubilen –començar com a aprenent en una feina i estar treballant en la mateixa empresa durant la resta de la vida laboral- s’ha acabat.

La complexitat de les nostres societats, l’evolució de la tecnologia i, òbviament, l’empremta de la crisis econòmica de 2008 ha fet que sigui més habitual canviar de feina.

De la mateixa manera, les rutines per trobar aquest nou lloc de treball també han canviat i, de fet, el cèlebre currículum té més que mai data de caducitat. Serà, doncs, fonamental estar preparat i actualitzat a les noves necessitats per aconseguir el difícil objectiu d’aconseguir feina, un procés que més enllà d’enviar un document amb la nostra trajectòria i fotografia s’ha convertit en tot un art.

Aquest binomi de feina i art dóna nom al nou projecte santboià ‘Feinart’, que neix a la quarta Llançadora d’Emprenedoria de CoBoi, amb l’objectiu de crear un espai comunitari per posar en comú necessitats i oportunitats tant de persones a l’atur com nous emprenedors: “Hem vist a la llançadora que tant els emprenedors com les persones que busquen feina tenen moltes coses en comú”, diu Juanjo Martos, cofundador del projecte. Coses com les emocions: “En el procés de recerca de feina es pot crear una certa solitud. En comunitat, en canvi, ensenyem que es poden recolzar per aconseguir assolir els seus objectius”.

És, de fet, un dels pilars del projecte: reforçar l’autoestima, oferint medis i eines per a la recerca de feina i per la creació d’un projecte professional. L’altre és la creativitat: “Hi ha un mercat molt dur amb determinats segments de la població i ens hem de replantejar moltes coses; veure què podem fer ara amb el que tenim. I a través de la creativitat poden sortir noves propostes alternatives”, explica Rut Espinosa, psicòloga i ‘coach’.

I, en aquest sentit, cal que sortim de la tradicional dinàmica solitària per trobar feina: “Hem de canviar el concepte de que la gent a l’atur està aturada; al contrari, són la gent que més treballa buscant feina. Però es tracta de treure’ls del seu àmbit de seguretat, que acostuma a ser casa seva, per portar-los a un lloc perquè facin la feina allà i amb recolzament”, explica la dissenyadora gràfica i il·lustradora Helena Roche.

Per a totes les edats
El projecte va començar a caminar ara farà un any, al juliol de 2016, i ja compta amb un primer espai per començar a fer créixer aquesta comunitat: es tracta de l’Espai Cultural Les Muses de Casablanca. De fet, l’entitat, que ha nascut com a associació, té previst passar a ser una cooperativa. Caldrà, això sí, concretar una línia d’ingressos per fer sostenible el projecte: “És el Sant Grial”, diu Roche.

“Els nostres clients són persones que no estan en situació de pagar res. Si poses un preu ja no és obert a tothom i no seria ni lícit. Així, el nostre actiu és passiu. Per la seva banda, les administracions volen que siguem autosuficients i que ens puguem autogestionar; per tant, no hi ha entrades. Hem de treballar en com podem crear ingressos”. La proposta -que neix de manera transversal per totes les franges d’edats, punt que, de fet, incentiven per posar en comú la frescor del jovent amb l’experiència dels treballadors més sèniors- ofereix, doncs, des de xerrades; activitats culturals; sessions d’assessorament, entre altres, per saber trobar els punts forts i vendre’ns en una entrevista o conèixer les xarxes socials com a eina per trobar noves oportunitats; i, en definitiva, l’oportunitat de fer comunitat i portar el ‘networking’ al món de la recerca de feina. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios