www.elllobregat.com
La meitat de mandat porta dos canvis a les alcaldies

La meitat de mandat porta dos canvis a les alcaldies

jueves 01 de junio de 2017, 13:40h
Els presidents del Govern de l’Estat i dels governs autonòmics tenen, entre les seves principals competències, dissoldre les corresponents cambres legislatives i convocar eleccions. No passa el mateix, com és sabut, amb els alcaldes.

Els mandats locals, doncs, s’han d’exhaurir fins a les següents eleccions municipals que, cada quatre anys, es celebren. Això facilita, inevitablement, que hi hagi més d’un alcalde o alcaldessa durant un mateix mandat, sigui per la inestabilitat política d’un equip de govern o sigui per un acord d’investidura entre partits que comparteixen l’alcaldia, coneixedors que el mandat sempre durarà quatre anys i que, per tant, poden fer dos cadascú.

En aquest sentit, Castelldefels i Sant Esteve Sesrovires seran els dos municipis que canviaran pròximament les seves alcaldesses en el marc dels actuals acords de govern. El primer d’ells serà la ciutat costanera del Baix que, aquest mateix mes de juny, celebrarà el relleu de Candela López (Movem Castelldefels) a María Miranda (PSC).

Sis anys després
La líder socialista es convertirà, en concret, el 13 de juny, en la nova alcaldessa de la ciutat tornant a donar l’alcaldia als socialistes, que no compten amb ella des del mandat de Joan Sau (2009-2011) tot i ser una de les ciutats històriques del PSC amb el desaparegut Agustín Marina (1979-2002) i Antonio Padilla (2002-2009) com a principals representants.

Com és sabut, darrerament, el partit no ha comptat amb el suport esperat a les urnes, propiciant, de fet, la primera alcaldia del Partit Popular a la ciutat i al Baix Llobregat de la mà de Manuel Reyes (2011-2015). Curiosament, al 2011, va ser alcalde tot i empatar tècnicament amb el PSC als comicis locals; al 2015, en canvi, un acord a quatre bandes entre Movem Castelldefels, el PSC, ERC i Castelldefels Sí Que Es Pot va derivar en aquesta alcaldia compartida, primer, amb la també coordinadora d’Iniciativa al Baix Llobregat, Candela López, i, segon, amb María Miranda.

La socialista, com a segona força més votada, tot i que per només una seixantena de vots, tindria l’avantatge de ser l’alcaldessa en la segona part del mandat, el que sempre acostuma a deixar un major rèdit electoral a les següents eleccions. En contra, Miranda va haver d’acceptar, a petició d’ERC, que Castelldefels passés a formar part de l’Associació de Municipis per la Independència.

Torna Carbonell a Sant Esteve
Sant Esteve Sesrovires serà l’altre municipi que també alternarà l’alcaldia pròximament. La republicana Maria del Carme Rallo (ERC), primera alcaldessa de la vila, deixarà de ser la màxima representant del govern local per cedir el testimoni a Enric Carbonell (PSC), alcalde de Sant Esteve de l’any 2003 al 2015.

Serà, però, al mes de setembre i no ben bé a la meitat de mandat, donat que l’actual pacte de govern no va ser el primer resultant de les eleccions municipals. En un primer moment, ERC, ARA, CiU i Locos por Sanes (LxS) van tancar un acord d’investidura, amb Rallo d’alcaldessa, que desbancava al PSC de l’alcaldia per primera vegada en l’etapa democràtica. L’acord, però, no va durar ni un any. Al desembre, els tres grups minoritaris signants del pacte van presentar la renúncia a les delegacions d’alcaldia, deixant sols a ERC.

Va ser aleshores quan els republicans van tancar un nou pacte de govern, en aquest cas, amb el PSC de Carbonell i amb Entesa de Jordi Borrell, que assumirà la segona tinença d’alcaldia. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios