www.elllobregat.com
La platja de Gavà, entre un mar de serveis i la natura
Ampliar

La platja de Gavà, entre un mar de serveis i la natura

Por Pere-Juventí Balcells
miércoles 05 de julio de 2017, 22:12h
Estiu és sinònim de platja, de gaudir del temps lliure, de fer tot allò que durant l’any no podem fer o fem d’una manera limitada, com veure els amics, estar amb la família i tenir llargues estones d’oci.

Un altre quefer d’estiu és refrescar-se de la calor sufocant i per fer aquestes coses, la platja és el millor aliat, per aquest motiu les platges s’omplen de banyistes.

Gavà compta amb unes platges extenses i de gran valor ecològic, amb 4 km de costa i una gran varietat de serveis que fan que arribin cada estiu més de 2 milions de visitants. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha elaborat enguany un pla de mobilitat per donar resposta a l’arribada inassumible de vehicles privats i evitar el col·lapse de cotxes i però també per avançar cap a una mobilitat menys contaminant. Sota el lema: “no hi donis més voltes, a la platja en bus o en bici”, es vol avançar cap a un model de mobilitat més sostenible.

Nou Pla de Mobilitat: platja accessible a tothom
Gavà obre les portes un any més de les seves platges perquè tothom en pugui gaudir-les però aquest any ho fa amb un nou pla de mobilitat que vol evitar la massificació dels cotxes a Gavà Mar i millorar l’accés dels banyistes a les seves platges. En començar el bon temps ja hem pogut observar, com aquest Pla de Mobilitat ha entrat en vigor i els cartells lluminosos de la C-31 i la C-32 han començat a informar els conductors que l’aparcament de Gavà està complet durant els caps de setmana, per evitar que els cotxes col·lapsin un any és el barri marítim de la vila.

En arribar l’estiu Gavà rep milers de visitants, un fet que ha provocat una massificació perillosa pel barri marítim. Per aquest motiu s’ha restringit l’aparcament de vehicles durant els caps de setmanes i no podran aparcar a baix a mar, tan sols ho podran fer els vehicles que portin visible els distintius “CERO” i “ECO” i els vehicles que constin al cens municipal i/o residents que puguin acreditar que viuen a l’avinguda d’Europa.

Per fer que tothom pugui arribar a la platja, sense cues per aparcar i sense sancions, aquest estiu Gavà ha reforçat el seu transport públic urbà, per millorar l’accessibilitat de les seves platges des del nucli urbà i des dels municipis veïns. D’aquesta manera Gavà oferirà transport en bus gratuït tots els caps de setmana fins al 6 d’agost.

Per arribar a Gavà Mar, també es pot fer amb tres línies d’autobús diferents, el GA1 (transport gratuït els caps de setmana i festius), L94 i L95, tots amb una freqüència de 20 minuts.

Paral·lelament, l’AMB ha reforçat i millorat la freqüència de pas, durant la primera i la darrera setmana d’agost, les línies de bus metropolità L12 i L14 que presta l’operador Baixbus i també s’ha millorat la freqüència de pas de les línies de bus metropolità L70 i L72, que connecten Barcelona amb Sant Boi de Llobregat.

I tot aquest pla de mobilitat no tan sols s’està implementant per contrarestar el transport privat, també es vol preservar els valors ecològics de la platja i garantir la fluïdesa i racionalització de la mobilitat amb menys contaminació i més respecte per l’espai públic, en definitiva conscienciar als ciutadans que una mobilitat més sostenible és possible.

A més a més també s’ha potenciat l’ús de la bicicleta amb la creació d’un nou carril bici en calçada a l’avinguda de Mar i la instal·lació d’un segon bicibox a Gavà per deixar les bicicletes ben guardades i protegides. Gavà mar també disposa de 100 aparcaments de bicicletes distribuïts per tots els carrers que donen a la platja, conjuntament amb 12 pàrquings de bici a la sorra.

Tots els serveis per gaudir de la platja
La temporada alta de bany s’allargarà fins l’11 de setembre, per aquest motiu l’Ajuntament, conjuntament amb altres administracions, han posat en funcionament diferents activitats i serveis per garantir que tothom pugui gaudir de la platja amb seguretat aquest estiu.

Gavà Mar, ofereix al visitat tot tipus de serveis i equipaments, conjuntament amb una extensa oferta d’oci ben diversa, que van des del seu Passeig Marítim amb gairebé 2 km de llargària i bons accessos fins a tot un ventall de restaurants, jocs infantils, dutxes i quioscos de begudes i gelats a peu de platja.

També compta amb un ampli servei de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme amb tres llocs de socors, i serveis específics de vigilància de la Policia Municipal de Gavà.

Per més informació podeu acudir al punt d’informació de platges que l’Ajuntament de Gavà hi té al punt d’informació turística al costat de l’escultura de la vela (de dimarts a diumenge i festius de 10 h a 20,30 h).

Unes platges singulars
Les platges de Gavà tenen un gran valor natural, destaquen per la seva genuïna fisonomia que compta amb un sistema dunar únic i unes pinedes de més de 400 metres que arriben fins al mar.

A més a més compta amb un passeig marítim que ressegueix tota la costa i que ha estat reconegut per prestigiosos premis d’arquitectura per la seva vàlua arquitectònica i per haver sabut respectar l’important sistema dunar i les pinedes amb amplis i rics parcs verds i amb una avinguda de Mar. Símbol d’aquest passeig és l’escultura d’Antoni Rosselló un element amb el qual podem identificar el litoral gavanenc.

Gavà compta amb dues platges, la de l’Estany, la més petita, que limita amb Viladecans per la riera de la Murtra, una platja on hi trobem l’últim càmping litoral que queda al Delta del Llobregat, dels molts que van desaparèixer als anys 50 i 60.

I la Platja de Gavà, molt més gran, que va des del Carrer Llança fins a Castelldefels, amb una llargària de 3.450 metres. Va ser la primera platja on es va executar el primer projecte de recuperació dels sistemes dunars i és la platja amb més vida de Gavà. Compta amb diferents quiosquets, xarxes per jugar a bolei, porteries per jugar a futbol, parcs infantils i diferents activitats nàutiques.

La zona també compta amb un ric subsòl que dóna vida a més de quatre-centes hectàrees de camps de regadiu i a una important llacuna que fan que aquesta platja sigui un important lloc de pas i nidificació de milers d’aus migratòries.

Les platges de Gavà compten amb diferents reconeixements de qualitat com són la Q de Qualitat Turística, la bandera EcoPlayas i s’està treballant per aconseguir el segell Biosphere. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios